Άκαρπη η πρώτη προσπάθεια αναζήτησης προμηθευτών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Αναπάντητες κοινωνικές ανάγκες

Καμία κατάθεση προσφοράς από εταιρείες τροφίμων στη Σύρο

Στην αναμονή παραμένουν οι 75 ενδιαφερόμενοι από τη Σύρο που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο μέχρι στιγμής, καθώς αυτό, δεν έχει λειτουργήσει, αφού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει στο στάδιο αναζήτησης προσφορών από σούπερ μάρκετ για την προμήθεια προϊόντων, μετά και την πρώτη πρόσκληση που απηύθυνε προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και η οποία απέβη άκαρπη.

Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος και κατάθεσης προσφορών από τις εν λόγω εταιρείες, μοιραία οδηγεί την Περιφερειακή Αρχή να ανανεώσει τη διαδικασία, γεγονός που προκαλεί νέα χρονική καθυστέρηση στην κάλυψη των αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών.

Αναφορικά με το γεγονός τοποθετήθηκε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος μεταξύ άλλων, εξήγησε πως αν αποβεί άγονη και η δεύτερη πρόσκληση, τότε η προμήθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα πραγματοποιηθεί με απευθείας ανάθεση σε επιχείρηση, αφού εξαντληθεί η έρευνα αγοράς για την εξασφάλιση της χαμηλότερης τιμής.

Χωρίς προμήθειες προς το παρόν

“Δυστυχώς από την πλευρά των σούπερ μάρκετ στο νησί δεν έχει καταθέσει κανένας προσφορά” δήλωσε αρχικά ο κ. Πουσσαίος, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια προχωρά άμεσα σε επαναληπτική διαδικασία εντός των επόμενων ημερών, αφού η πρώτη πρόσκληση δεν έτυχε ανταπόκρισης.

Ταυτόχρονα, ο αντιπεριφερειάρχης, σημείωσε ότι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο ίδιος θα προχωρήσει σε νέο κύκλο επαφών με τις επιχειρήσεις προκειμένου να υπάρξει κάποια προσφορά άμεσα, αφού ήδη ανέφερε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δικαιούχους συμπολίτες μας, οι οποίοι αναμένουν τη λειτουργία του. “Έως την παρούσα χρονική στιγμή έχουν υποβληθεί στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας 75 αιτήσεις από ενδιαφερομένους που ζουν στη Σύρο” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς. Για το σύνολο μάλιστα των αιτήσεων που θα συγκεντρωθούν, προβλέπεται να υπάρξει λεπτομερής εξέταση ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι δικαιούχοι. “Θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις με τον πλέον ελαστικό τρόπο παρά το γεγονός πως υπάρχει πλαφόν”ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας ακολούθως για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού που θα απαιτηθεί, ο ίδιος επεσήμανε, ότι, “Έχουμε εξασφαλίσει και την εθελοντική παρουσία από την πλευρά των υπαλλήλων που μπορούν να υποστηρίξουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο τις ώρες λειτουργίας του”.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι ενέργειες στην περίπτωση που μείνει αναπάντητη και η δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια προϊόντων, ο κ. Πουσσαίος, σημείωσε πως, θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία. “Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι και κατά τη δεύτερη ημερομηνία δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Αλλά αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, τότε μετά από έλεγχο τιμών και όπως προβλέπει ο νόμος θα επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα λύση” σημείωσε.

Μία φορά τον μήνα εκτός πόλης

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Σύρο – αν και εφόσον αυτή καταστεί πραγματικότητα τελικά - αναμένεται να διαφέρει σε ένα βασικό σημείο σε σχέση με τα υπόλοιπα Κοινωνικά Παντοπωλεία πανελλαδικά, καθώς έχει προβλεφθεί να λειτουργεί μία φορά το μήνα.

“Αρχικά θα είναι μία φορά τον μήνα η παράδοση προϊόντων, αλλά θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες που θα καταγράψουμε στην πράξη” σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, λέγοντας πως, “Προσωπικά θέλω να αυξηθεί ο αριθμός των ημερών που θα λειτουργεί και είναι κάτι που θα εξετάσουμε”.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα αν πράγματι ο χώρος που επιλέχθηκε και παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη λειτουργία του και συγκεκριμένα σε δημοτικό ακίνητο στην περιοχή του Μάννα είναι το καταλληλότερο σημείο, αφού ενδέχεται οι δικαιούχοι να μην δύνανται εύκολα να μετακινηθούν. “Με μία προσεκτική αναζήτηση, ο χώρος εκτός πόλης επιλέχθηκε προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανωνυμία όσων συμπολιτών μας έχουν απευθυνθεί και έχουν υποβάλλει αιτήσεις” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στο τραπέζι του διαλόγου έχει τεθεί και η σκέψη ότι προκειμένου να διασφαλισθεί η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων των πολιτών που θα εξυπηρετούνται, οι εθελοντές που θα λειτουργούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα σε κάθε κατοικία δικαιούχου”.

“Παραβλέπω τα σχόλια”

Αναφορικά με τις βολές που εξαπολύονται από αντίπαλες περιφερειακές παρατάξεις σχετικά με τον χρόνο συζήτησης του θέματος της χρηματοδότησης εντός του περιφερειακού συμβουλίου κατά την προεκλογική περίοδο, με το επιχείρημα “να αποκομίσει οφέλη η Περιφερειακή Αρχή” και εκ του αποτελέσματος, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, αποδεικνύεται πως στην πράξη δεν έχει προχωρήσει τίποτα, ο κ. Πουσσαίος υπήρξε σαφής: “Παραβλέπω τελείως αυτά τα σχόλια. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία από τον Ιανουάριο”.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης προχωρώντας σε μία εκτίμηση σχετικά με το αν θα λειτουργήσει εν τέλει το Κοινωνικό Παντοπωλείο την τρέχουσα θητεία, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος, λέγοντας κατηγορηματικά πως, “θα λειτουργήσει” και αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό πιθανοτήτων που θέλει τη συγκεκριμένη δομή να “κόβει” το νήμα με τη νέα Περιφερειακή Αρχή.