Ελλείψεις στην παραλία της Βάρης για την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης

Αναζητείται ναυαγοσώστης

Στον “αέρα” βρίσκεται για μία ακόμη φορά η λειτουργία των συστημάτων για την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και με προβλήματα όρασης στην παραλία της Βάρης, εξαιτίας της καθυστέρησης στην πρόσληψη ναυαγοσώστη, η οποία κρίνεται απαραίτητη βάσει νόμου.

Σημειώνεται ότι η παραλία της Βάρης έχει αναγνωριστεί ως μία από τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως, που είναι προσβάσιμες και σε λουόμενους με προβλήματα όρασης, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να κολυμπήσουν με ασφάλεια και χωρίς την παρουσία κάποιου συνοδού.

Το σύστημα το οποίο αποτελείται η παραλία αποτελείται από ειδικό διάδρομο, πίνακα ενημέρωσης, θέσεις απόθεσης αντικειμένων, πλωτούς φάρους καθοδήγησης και ειδικά βραχιόλια, με τα οποία οι μη βλέποντες μπορούν να επικοινωνούν με τους φάρους και τον ναυαγοσώστη. Επιπλέον, υπάρχουν ηχητικά σήματα τα ποία τους καθοδηγούν και τους ενημερώνουν για τη θέση που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να κινούνται με ασφάλεια και ανεξαρτησία και σε περίπτωση κινδύνου, να ζητούν την άμεση βοήθεια του ναυαγοσώστη.

Το σύστημα εξασφαλίστηκε και εγκαταστάθηκε το 2010 από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονη ανησυχία, αναφορικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του, η οποία θεωρείται αμφίβολη μέχρι να δημοσιοποιηθεί από το δήμο η πρόσληψη του ναυαγοσώστη, που πληροί τις προδιαγραφές και έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τη Λιμενική Αρχή.

Οριάνα Μπάιλα: “Μόνιμο πρόβλημα”

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με προβλήματα όρασης Κυκλάδων, Οριάνα Μπάιλα τόνισε ότι το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι, αποτελώντας μόνιμο πονοκέφαλο τόσο των λουόμενων της Σύρου, όσο και των επισκεπτών του νησιού. “Ξέρουμε όλοι ότι η παραλία της Βάρης είναι οργανωμένη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης. Φέτος σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στο στήσιμο του εξοπλισμού, ενώ μία συνάδελφος από τον Σύλλογο στήριξης ΑμεΑ “Δικαίωνα”, η οποία πήγε να ελέγξει την παραλία, διαπίστωσε ότι έχουν τοποθετηθεί τα μισά μηχανήματα” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη μελανό σημείο είναι η απουσία ναυαγοσώστη, η οποία καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του συστήματος.

“Δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες με τα απαραίτητα προσόντα”

Όπως κατέστησε γνωστό, σε επικοινωνία της με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Ξαγοράρη, ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει εδώ και καιρό ο δήμος για την κάλυψη της θέσης και οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποβεί άκαρπες. “Έχουν προκηρύξει τη θέση, αλλά δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν” τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι στην περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια λύση, το κλείσιμο της παραλίας θα είναι ένα πλήγμα για τα άτομα με αναπηρία στη Σύρο και για αυτά που έρχονται από Αθήνα από άλλες περιοχές τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. “Η άποψη ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν έχουν δικαίωμα για ένα μπάνιο στην παραλία, είναι λανθασμένη”.

Καταλήγοντας, η κ. Μπάιλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη για ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος για στήσιμο του εξοπλισμού, από τη στιγμή που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

“Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η απουσία ναυαγοσώστη”, υπογράμμισε ο κ. Ξαγοράρης, εξηγώντας πως “από το δήμο έχει προβλεφθεί η προκήρυξη της θέσης, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον που να συγκεντρώνει τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα δηλαδή δίπλωμα ναυαγοσώστη και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από το Λιμεναρχείο”. Πρόσθεσε δε, ότι στόχος του δήμου είναι η πρόσληψη ενός διμηνίτη ναυαγοσώστη ο οποίος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. “Ήδη έχουμε κάνει κάποιες επαφές, ώστε να γίνει άμεσα η πρόσληψη από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου”, σημείωσε.

“Επιβεβλημένη η ετήσια συντήρηση του εξοπλισμού”

Την αναγκαιότητα ύπαρξης ναυαγοσώστη για την εγκατάσταση των συστημάτων που αφορούν στην προσβασιμότητα τυφλών στις παραλίες, τόνισε με τη σειρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Τζώρτζης Μακρυωνίτης, διευκρινίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ο εξοπλισμός τέθηκε σε εφαρμογή τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο καθώς ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να παρατείνει το χρόνο λειτουργίας του. “Θα ήταν ευχής έργο να δούλευε για μεγαλύτερο διάστημα”. Έκρινε επίσης, ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν αφορά μόνο τους Συριανούς, σημειώνοντας ότι κάποτε επισκέφτηκε την παραλία ένα γκρουπ από την Παλαιστίνη. “Θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη δυνατότητα γιατί είναι μία από τις ελάχιστες παραλίες στον κόσμο που έχουν αυτό το σύστημα.

Αναφορικά με το κόστος εγκατάστασης των μηχανημάτων, ο κ. Μακρυωνίτης υπενθύμισε ότι ο πρώην δήμος Ποσειδωνίας κατάφερε να υλοποιήσει το έργο χάρη στη χρηματοδότηση που εξασφάλισε από το υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, αναφορικά με τις φθορές του εξοπλισμού χρόνο με το χρόνο, δήλωσε: “αυτά τα μηχανήματα είναι ηλεκτρονικά και μέσα στη θάλασσα σίγουρα καταπονούνται. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η ετήσια συντήρησή τους”.

Ετικέτες: