Κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”

Άγνωσται αι βουλαί του Υπουργείου

Την ανησυχία του για το μέλλον του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” εκφράζει σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, κρίνοντας επιβεβλημένη τη συνέχιση της χρηματοδότησής του.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Απασχόληση” της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχει ενταχθεί μόνο η χρηματοδότηση λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, ο κ. Κόνσολας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Επισημαίνει, επίσης, ότι πολλοί από τους εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” παραμένουν απλήρωτοι, ακόμα και για επτά μήνες, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια, που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πέραν της κοινωνικής προσφοράς, έχει αποκτηθεί και μία πολύτιμη τεχνογνωσία για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής.

Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι συνέπειες από την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης θα ήταν ολέθριες για το κοινωνικό σύνολο.

Επιτακτική ανάγκη μετεξέλιξης του προγράμματος

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κόνσολας υπογραμμίζει ότι η επερχόμενη λήξη του προγράμματος στις 30 Σεπτεμβρίου θέτει την επιτακτική ανάγκη μετεξέλιξης και χρηματοδότησης μιας κοινωνικής δομής που προσφέρει έργο και στήριξη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Από την πλευρά του, κρίνει απαραίτητη τη μετεξέλιξη του προγράμματος σε “Κατ' οίκον φροντίδα και νοσηλεία”, καθώς και τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων από τους Δήμους με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΕΤΑΑ. Επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι η χρηματοδότηση των δομών πρέπει να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ενώ μέρος της μπορεί να προέλθει και από εθνικούς πόρους.

“Θεωρώ αδιανόητο, στις εποχές που ζούμε, να υπάρξει πρόβλημα στη συνέχιση του προγράμματος”, τονίζει, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένο το έντονο κλίμα ανησυχίας που έχει αναπτυχθεί, σχετικά με την παράτασή του.

Απαιτούνται διευκρινήσεις

Καταλήγοντας, ο κ. Κόνσολας ζητά από τους υπουργούς διευκρινήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση και διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος. Επιπλέον, ερωτά αν υπάρχει βούληση για τη μετεξέλιξη του προγράμματος σε “Κατ’ οίκον φροντίδα και νοσηλεία” με ΚΥΑ, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα συνάψουν οι δήμοι με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΕΤΑΑ. Τέλος, δεν παραλείπει να απευθύνει ερώτημα σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του “Βοήθεια στο σπίτι” , ζητώντας ταυτόχρονα να ενημερωθεί για τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την άμεση επίλυση του προβλήματος.