Επτά μήνες καθυστερεί η καταβολή της μισθοδοσίας στους υπαλλήλους του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” στη Σύρο

Απλήρωτη εργασία

Με χορηγίες τροφοδοτούνται με καύσιμα τα οχήματα που μετακινούνται οι εργαζόμενοι

Επί επτά μήνες εργάζονται απλήρωτοι οι υπάλληλοι του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” στη Σύρο, εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης, όσον αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το αρμόδιο υπουργείο.

Το εν λόγω γεγονός τους φέρνει αντιμέτωπους με πλήθος προβλημάτων στην καθημερινότητά τους και ιδιαίτερα όσον αφορά στην κάλυψη των προσωπικών - οικογενειακών αναγκών τους, προκαλώντας τους παράλληλα, ερωτηματικά και αγωνία για τη μελλοντική εξυπηρέτηση των ωφελουμένων δημοτών, σε μία εποχή άκρως σκληρή για τα μικρομεσαία στρώματα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, οι ίδιοι, εργάζονται καθημερινά αποδεικνύοντας στην πράξη την ανάγκη διατήρησης του προγράμματος, για το οποίο ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει σήμερα, ποιο θα είναι το μέλλον του, μετά τη χρονική διάρκεια ζωής που του απομένει έως το 2014.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” κλήθηκε να μιλήσει ο αρμόδιος - επί των οικονομικών ζητημάτων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης - αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι δυνατότητες άσκησης πίεσης προς το υπουργείο από τη δημοτική Αρχή είναι περιορισμένες, αφήνοντας αναπάντητη την ανησυχία των υπαλλήλων.

Τραγική πραγματικότητα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι έξι υπάλληλοι των δύο προγραμμάτων “Βοήθεια στο σπίτι”, τους τελευταίους επτά μήνες εργάζονται ανελλιπώς χωρίς να λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία καταβάλλονται οι πόροι από το αρμόδιο υπουργείο. Τα εν λόγω προγράμματα, όπως είναι γνωστό, είναι χρηματοδοτούμενα και οι πόροι για τις δαπάνες, έχει αποδειχθεί πως δεν καταβάλλονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

Συνολικά από τις υπηρεσίες των εργαζομένων, εξυπηρετούνται 120 άνθρωποι στο νησί ενώ, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ κατέστη σαφές πως υπάρχουν κι έκτακτα περιστατικά, τα οποία παρομοίως καλύπτονται. Ωστόσο, εντός των τελευταίων επτά μηνών, οι εργαζόμενοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενο πως οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, κυρίως δε, όσοι έχουν και οικογένειες και παιδιά, των οποίων οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες.

Στερεύουν τα καύσιμα

Εκτός του ανωτέρω προβλήματος, η καθυστέρηση της εκταμίευσης του χρηματικού ποσού, προκαλεί πρόβλημα και στον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν καύσιμα στα δύο οχήματα, προκειμένου να μετακινηθούν οι υπάλληλοι. Πλέον οι ψίθυροι ότι τα καύσιμα αγοράζονται με χορηγίες, έχουν γίνει φωνές, καθώς το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν συνδράμει ουσιαστικά προκειμένου να τα διατηρούν εν κινήσει.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έρχεται να προσθέσει νέο άγχος στους εργαζομένους, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους από τη στιγμή που η κάλυψη των αναγκών τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των οχημάτων.

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνεται πως, στο παρελθόν είχε εκφρασθεί η άποψη αν θα υπήρχε η δυνατότητα ο δήμος να προχωρήσει στην καταβολή ενός μικρού ποσού, τουλάχιστον για την αγορά μέρους των καυσίμων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε μάλιστα, ότι τους θερινούς μήνες τα οχήματα είχαν μείνει ακινητοποιημένα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μισθοδοσία τον Δεκέμβριο(;)

Πληροφορίες της εφημερίδας επισημαίνουν πως τμήμα των οφειλομένων μισθοδοσιών, θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου, αφού νέος “σκόπελος” στην υφιστάμενη καθυστέρηση εκτός από την πλευρά του υπουργείου, αποτελεί και η υπαγωγή των Νομικών Προσώπων στο δήμο, στο ένα εκ των δύο υπαγόταν μέχρι χθες η “Βοήθεια στο σπίτι”. Η εν λόγω εξέλιξη αν και προωθείται συστηματικά, ωστόσο “μεταφράζεται” σε νέα καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων περίπου είκοσι ημερών. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ρούσσος κληθείς να απαντήσει, τόνισε, “Δε γνωρίζω ακριβώς πότε θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα γιατί χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα διοικητικά και τα διαχειριστικά θέματα των δύο Νομικών Προσώπων”, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι, “μέρος αυτών υπάρχει στα ταμεία αλλά πρέπει να κλείσουν πρώτα οι διαχειριστικές διαδικασίες”.

Δ. Ρούσσος: Καθυστερούν οι χρηματοδοτήσεις

Στη συνέχεια, διευκρινίζοντας μέχρι ποιο σημείο μπορεί να ασκήσει πίεση ο δήμος, όταν οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, ανέφερε, “Έχουμε πιέσει αρκετές φορές με την παρουσία μας στο υπουργείο. Όλοι οι εκπρόσωποι των δήμων εκθέσαμε τα κοινά προβλήματά μας. Υποσχέθηκαν ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί αλλά πιστεύω ότι υπάρχει δυσκολία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και τους ελέγχους που ασκεί η τρόικα. Είναι αλήθεια ότι οι χρηματοδοτήσεις των δομών καθυστερούσαν και συνεχίζουν να καθυστερούν”, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά στα χρήματα που απαιτούνται για καύσιμα “Επίσημα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καθώς είναι η εφαρμογή μίας τακτικής που λέει ότι πρέπει να υπάρχει βιβλίο κίνησης για κάθε αυτοκίνητο, στο οποίο καταγράφονται όλα λεπτομερώς”.

Ταυτόχρονα, στην ερώτηση αν πιστεύει ότι με την ενοποίηση των Νομικών Προσώπων στο δήμο, θα λύνονται ευκολότερα τα ζητήματα που ανακύπτουν, υποστήριξε, “Δε θα αλλάξει σημαντικά η δομή. Οπωσδήποτε έχουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους θα δίνουμε λύσεις. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος συντονισμός”.

Ανησυχία για “εξόντωση” του προγράμματος

Με τα αλλεπάλληλα εμπόδια που συναντά το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι αναμφισβήτητα βιώνουν τεράστια ανασφάλεια και κατ΄ επέκταση την ίδια αγωνία μοιράζονται και οι ωφελούμενοι δημότες. Σκέψη που έχει τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, είναι αν μετά τη συμπλήρωση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος έως το τέλος του 2014, μπορεί να περιέλθει η “Βοήθεια στο σπίτι” στις αρμοδιότητες του δήμου. Στη θέση ότι τα εμπόδια της χρηματοδότησης, τα οποία κάθε άλλο παρά χαίρουν λύσης από το υπουργείο, ενδεχομένως να σημαίνουν τη μελλοντική κατάργηση της “Βοήθειας στο σπίτι” υπό τις επιταγές της τρόικα, ο κ. Ρούσσος ερωτηθείς να σχολιάσει, δήλωσε χαρακτηριστικά, “Θέσαμε το ερώτημα στον υπουργό γιατί είναι ξεκάθαρο το μέγεθος της προσφοράς του προγράμματος και πήραμε την απάντηση πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα”, συμπληρώνοντας πως, “Στην Ελλάδα όταν λαμβάνουμε τέτοια απάντηση συνήθως σημαίνει το αντίθετο”. Καταλήγοντας, ο ίδιος, ως προς το αν θα μπορούσε να αναλάβει ο δήμος εν τέλει τη συνέχισή τους, σημείωσε, “Δεν αποκλείω κάτι. Αλλά ως δήμος θα περιοριστούμε σε κάτι άλλο. Τα οικονομικά μας είναι δεδομένα”.