Δήμος και Αστυνομία διασταυρώνουν τα “ξίφη” τους για τη διέλευση του πεζόδρομου από άτομα με κινητικά προβλήματα

“Τα ΑμεΑ έχουν τεράστια δύναμη”

Την κατανόηση, συμπαράσταση και συνεργασία της Αστυνομικής Διεύθυνσης για την καθολική εφαρμογή δημοτικών αποφάσεων, σχετιζόμενων με τις ανάγκες των ΑμεΑ, ζητά η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, με αφορμή το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβλήθηκε σε δημότισσα με κινητικά προβλήματα κατά τη διέλευσή της από τον πεζόδρομο με δίκυκλο όχημα.

Το περιστατικό, που απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα την τοπική κοινωνία της Σύρου, δημιουργώντας ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα κοινωνικής ευαισθησίας από το σύνολο των φορέων, τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινότητας, όπου εκπρόσωπος της δημότισσας αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. 

Τα μέλη κλήθηκαν να εξετάσουν το αίτημα της συμπολίτισσάς μας για την παραχώρηση άδειας διέλευσης του αυτοκινήτου και του δικύκλου της από τον πεζόδρομο των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, με σκοπό την πρόσβασή της στη δημόσια υπηρεσία, όπου εργάζεται τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κυρία αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα, που επιβάλλουν την καθημερινή μεταφορά της στον χώρο εργασίας της από συγγενικό της πρόσωπο. 

Απόφαση του δημοτικού  συμβουλίου από το 2012

Η πρόεδρος της Κοινότητας, Ανθή Χαλκιά ενημέρωσε τα μέλη για την -προ δύο ετών- απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία επιτρεπόταν στη δημότισσα η διέλευση του πεζόδρομου με μηχανή τους καλοκαιρινούς μήνες και με αυτοκίνητο το χειμώνα. Η απόφαση θα τηρούταν στο ωράριο φορτοεκφόρτωσης καταστημάτων ή στις ώρες εργασίας της υπαλλήλου. Ωστόσο, κατέστη γνωστό ότι σήμερα η κυρία εργάζεται τέσσερις μόνο ώρες, ενώ κάποιες φορές χρειάζεται να παρουσιαστεί ή να φύγει από την εργασία της νωρίτερα ή καθυστερημένα από το προβλεπόμενο ωράριο. 

Υπογραμμίζεται δε ότι κατά καιρούς έχει παραχωρηθεί άδεια διέλευσης σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ενώ όπως υπογραμμίστηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική αστυνομία έχει παραβλέψει σχετικές αποφάσεις του δήμου, οδηγώντας στην απόγνωση πολίτες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι εκτός των άλλων, έρχονται αντιμέτωποι και με υψηλά πρόστιμα. 

Ασφυκτικοί  οι αστυνομικοί έλεγχοι

Στην τοποθέτησή του, ο συνοδός της κυρίας εξήγησε ότι η ίδια εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία, η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη. Όπως τόνισε, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2011, αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα από τη δεξιά πλευρά. Η φύση της εργασίας της δεν απαιτεί ούτε περπάτημα, ούτε διαρκή κίνηση των άκρων της. “Απλώς, πληκτρολογεί στον υπολογιστή” ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεδομένων των συνθηκών, η δημότισσα αδυνατεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, χωρίς βοήθεια. Για το λόγο αυτό, εξυπηρετείται με μπαστούνι το οποίο αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο για τις μετακινήσεις της. “Όταν έληξε η 18μηνη άδεια που είχαμε εξασφαλίσει, κάναμε έρευνα αγοράς για έναν συγκεκριμένο τύπο σκούτερ και ένα αυτοκίνητο στην περίπτωση επιδείνωσης του καιρού” σημείωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου οι μετακινήσεις γίνονται με το δίκυκλο. “Είναι πολύ εύκολο να ανέβει και να κατέβει στο συγκεκριμένο μηχανάκι, με την προϋπόθεση ότι θα τη μεταφέρω εγώ καθημερινά από το σπίτι στο γραφείο και αντίστροφα. Δε ζητήσαμε ποτέ να μπαίνει ή να βγαίνει όποτε θέλει, ή να πηγαίνει στον πεζόδρομο για να ψωνίσει”, διευκρίνισε. Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να επιδεικνύει συνεχώς την άδεια διέλευσης που παραχωρήθηκε από το δήμο το 2012 προς αποφυγή επικριτικών σχολίων και παραπόνων. “Προσωπικά, με έχουν σταματήσει επτά φορές” δήλωσε.

Επιστολή  διαμαρτυρίας από τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης

Αναφερόμενος στο τελευταίο περιστατικό, υποστήριξε ότι οι άνδρες της αστυνομίας διατήρησαν απόλυτη στάση παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για την άδεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυρία. “Στο αστυνομικό τμήμα, εξέφρασα στο Διοικητή το παράπονό μου για τους συνεχείς ελέγχους και ο ίδιος μου είπε ότι δεν δέχεται υποδείξεις. Στη συνέχεια κατέθεσα ένταση, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή”, επεσήμανε. Ολοκληρώνοντας, εξήγησε ότι ο ίδιος προχώρησε στη δημοσιοποίηση του θέματος με την εκτίμηση ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν τεράστια δύναμη. “Είναι κρίμα να επιδεικνύεται τέτοια συμπεριφορά από κάποιους, οι οποίοι είτε θεωρούν ότι ως διορισμένοι έχουν περισσότερη δύναμη από κάποιους άλλους εκλεγμένους, είτε έχουν την πεποίθηση πως οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για διάφορα προβλήματα λαμβάνονται απλά για να ικανοποιούν τους δημότες”, κατέληξε. 

Παρόλα αυτά, τέθηκε από το σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Καφούρο το ερώτημα για το αν υπήρξε διαπληκτισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο οποίος ίσως να ήταν η αιτία επιβολής προστίμου από την αστυνομική διεύθυνση. “Αν μιλούσα άσχημα, θα με είχαν συλλάβει για αντίσταση κατά της αρχής”, απάντησε ο συνοδός της δημότισσας.“Εφόσον δεν υπήρξε ανταλλαγή ύβρεων ή χαρακτηρισμών, θα πρέπει να τους πιέσουμε να “σβήσουν” την κλήση”, πρότεινε ο κ. Καφούρος. 

Συνοψίζοντας, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης αποφάσισαν να παραχωρήσουν στη δημότισσα άδεια διέλευσης με ευέλικτο ωράριο για καθαρά επαγγελματικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην περίπτωση που ολοκληρώσει την εργασία της μία ώρα αργότερα. Συμφώνησα επίσης στη σύνταξη εγγράφου προς την αστυνομική διεύθυνση, με το οποίο θα ζητούν την αμέριστη συμπαράστασή της, επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς λόγους. 

<