Αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικού Σταθμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Οι αλλαγές στο Βήσσα έφεραν προβλήματα

Τα -συναισθηματικής και πρακτικής φύσεως- προβλήματα που ανέκυψαν με την πρόσφατη αντικατάσταση των εργαζομένων του Παιδικού Σταθμού Βήσσα με νέο παιδαγωγικό προσωπικό, επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε νέα επιστολή του προς τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης στον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Αλέξη Αθανασίου και στη Διευθύντρια του Παιδικού Σταθμού της Ερμούπολης Σωτηρία Μπούρικα, η οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εκτελεί πλέον χρέη παιδαγωγού.

Λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του νέου προσωπικού στον πολύπαθο παιδαγωγικό σταθμό του Βήσσα, ο Σύλλογος καταθέτει παράπονα γονέων, που αφορούν στην προσαρμογή των παιδιών τους στα καινούρια δεδομένα, αλλά και στην αποδυνάμωση των υπόλοιπων σταθμών, από τους οποίους μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων.

“Αναστάτωση στα παιδιά και τις οικογένειές τους”

“Μετά την αποδέσμευση των εργαζόμενων παιδαγωγών του παιδικού σταθμού στο Βήσσα, έχουμε πολλές διαμαρτυρίες και ανησυχίες γονέων σχετικά με προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απομάκρυνση των προηγούμενων εργαζομένων, έφερε αναστάτωση στα παιδιά, αλλά και στις οικογένειές τους... Έχουμε αναφορές γονέων ότι κάποια παιδιά αρνούνται κλαίγοντας τα πρωινά να πάνε στον παιδικό σταθμό, διότι θέλουν τις προηγούμενες παιδαγωγούς, με αποτέλεσμα αυτοί οι γονείς να καθυστερούν πλέον να πάνε στην εργασία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και γενικώς να έχουν ξανά προβλήματα προσαρμογής των παιδιών στο σταθμό.

Οι ανησυχίες αφορούν στη μετακίνηση των εργαζομένων από τους άλλους σταθμούς προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις του Βήσσα, η οποία δημιουργεί προβλήματα, διότι μειώνει τον αριθμό των παιδαγωγών σε ορισμένα τμήματα σε ποσοστό απαγορευτικό βάση του Πρότυπου Κανονισμού λειτουργίας Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών του 2002. Όπως καταλαβαίνετε το ποσοστό αυτό, εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών των υποστελεχωμένων τμημάτων.

Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχετε ήδη καταβάλλει ως Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Δ/ντρια των παιδικών σταθμών για την επίλυση του θέματος και την κάλυψη των θέσεων. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε υπομονή ούτε μία ημέρα ακόμα, διότι αυτή η υπομονή εκθέτει τα παιδιά μας σε κινδύνους.

Παρακαλούμε λοιπόν για την άμεση λήψη σχετικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων του Δήμου, ώστε να επιστρέψουν στο σταθμό του Βήσσα οι προηγούμενες εργαζόμενοι, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς”.

Αλ. Αθανασίου: “Συναισθηματική αντίδραση”

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου συστήνει στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων υπομονή μέχρι την εκπνοή του επόμενου εικοσαημέρου, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο εν όψει των δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν. Ωστόσο εξηγεί ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι “ο Παιδαγωγικός Σταθμός του Βήσσα λειτουργεί σήμερα με το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο απαρτίζουν μία παιδαγωγός με 15 χρόνια εμπειρίας, μία βοηθός με πορεία 16 ετών και μία ικανή καθαρίστρια”. “Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του” αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι μετά το τέλος της προθεσμίας, η οποία υπολογίζεται γύρω στις 6 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν μεταξύ του Δήμου, των υπευθύνων και των γονέων όλες οι προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων.

“Υπερβολικοί ισχυρισμοί”

Δε διστάζει μάλιστα να κρίνει “υπερβολική” την αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αποδίδοντάς την αποκλειστικά στην ανησυχία τους σχετικά με το μέλλον του Παιδικού Σταθμού. Υποστηρίζει δε, ότι οι αλλαγές που έγιναν για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο Βήσσα δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων, καθώς προβλέφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη μείνει κανείς εκτεθειμένος. “Η μείωση του αριθμού των παιδαγωγών σε ορισμένα τμήματα δεν ισχύει. Η κ. Μπούρικα, η οποία είχε αναλάβει το διοικητικό έργο των σταθμών διδάσκει πλέον σε τάξη και η νηπιαγωγός κ. Σαλβιέρα μετακινήθηκε στον Βήσσα. Επομένως δύο παιδαγωγούς είχε αυτό το τμήμα, δύο έχει και τώρα. Μία νηπιαγωγό και μία βοηθό. Αν οι γονείς θεωρούν ότι ούτως ή άλλως είμαστε υποστελεχωμένοι, αυτό είναι μια ξεχωριστή, μεγάλη συζήτηση”, εξηγεί.

Αναφορικά με τη συναισθηματική αντίδραση των μαθητών στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα υποστηρίζει ότι τα παιδιά κλαίνε, όπως έκλαιγαν και με τις προηγούμενες δασκάλες. “Εξηγήσαμε στους γονείς ότι θα πρέπει να περιμένουμε είκοσι - τριάντα ημέρες μέχρι να δούμε τι θα γίνει με την προσωρινή διαταγή. Οι ίδιοι ζητούν επιμόνως να επιστρέψουν οι προηγούμενες εργαζόμενες στη θέση τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Είναι λίγο “φασίζουσα” η νοοτροπία τους, λόγω άγχους”, σημειώνει ο κ. Αθανασίου.

“Επιθυμούμε την επιστροφή των παιδαγωγών”

Καταλήγοντας, καθιστά σαφές ότι υπάρχει πρόταση για τη διευθέτηση του ζητήματος, η οποία για την ώρα δεν είναι ανακοινώσιμη. Όπως εκτιμά, “μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, λογικά θα έχει αποφανθεί το διοικητικό πρωτοδικείο για τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που θα μας κάνουν οι εργαζόμενες. Από ένα τεχνικό λάθος και έναν ωχαδερφισμό του δήμου έπεσαν τα παιδιά αυτά στο κενό. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο 20ημερο μέσα στο οποίο θα δούμε πώς θα ευοδωθεί η δικαστική διεκδίκησή τους” δηλώνει, επισημαίνοντας ότι ο δήμος επιθυμεί την επιστροφή των τριών εργαζομένων στη θέση τους.