Εθελοντική προσπάθεια βοήθειας από ομάδες, συλλόγους, μαθητές και φορείς του νομού προς τα ελληνικά νησιά υποδοχής του μεγάλου προσφυγικού κύματος

Οι Κυκλαδίτες δεν κλείνουν τα μάτια στο προσφυγικό

Μέρα με την ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των ευαισθητοποιημένων πολιτών

Ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπιάς θεωρούν οι Κυκλαδίτες την υλική υποστήριξη προς τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου καθημερινά, με κοινωνικές ομάδες, συλλόγους, μαθητές αλλά και αρκετούς φορείς να συγκεντρώνουν απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης και να τα αποστέλλουν στους συνανθρώπους τους.

Το προσφυγικό ζήτημα που τίθεται επιτακτικά στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, με τις συνεχείς εικόνες των προσφύγων να “πλημμυρίζουν” το νησιώτικο χώρο αλλά και πολλούς από αυτούς, κυρίως μικρά παιδιά, μα και πολλά βρέφη να ξεβράζονται νεκρά στις ελληνικές ακτές, συγκλονίζουν τους Κυκλαδίτες, οι οποίοι έμπρακτα αποδεικνύουν την ανθρωπιά τους.

Σύρος, Σίφνος, Μήλος, Σαντορίνη, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Αντίπαρος και Νάξος είναι τα νησιά στα οποία ο παλμός ζωής των τοπικών κοινωνιών αφουγκράζεται και συγχρονίζεται με τη μεγάλη προσφυγική τραγωδία που καταγράφεται στο Αιγαίο, παρά το γεγονός πως σε αυτά, ελάχιστα περιστατικά προσφυγικής άφιξης έχουν υπάρξει δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους.

Η νησιώτικη κοινωνία δίνει τον τόνο της ανθρωπιάς

Την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι διοικήσεις της κάθε χώρας καλούνται να απαντήσουν πρακτικά στην αντιμετώπιση και διαχείριση του πλέον σοβαρού θέματος που μονοπωλεί σχεδόν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δοκιμάζει τον πολιτισμό(;) της με φόντο την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών από τις οποίες προέρχεται η προσφυγική ροή, οι απλοί άνθρωποι των νησιωτικών κοινωνιών προτάσσουν την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος, αυξάνοντας μέρα με την ημέρα τις προσπάθειες συγκέντρωσης βασικών ειδών που προσφέρουν στους πρόσφυγες.

Στις εκατοντάδες εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου διαδικτυακά και αποτυπώνουν την ίδια τη ζωή, βαριά πληγωμένη στην ελληνική θάλασσα και θύμα οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, οι Κυκλαδίτες, βάσει και της θέσης της Ελλάδας στον γεωγραφικό χάρτη, που έχει καταστεί σε χώρα υποδοχής των προσφύγων, απαντούν σταθερά και με αυξανόμενο ρυθμό, ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο τις προσπάθειές τους να φανούν χρήσιμοι μέσω της υλικής βοήθειας σε γειτονικά νησιά, τουλάχιστον για τα πρώτα 24ωρα.

Πέρα και μακριά από το ευρωπαϊκό τραπέζι της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης που αναποτελεσματικά μέχρι σήμερα έχει πορευθεί στο προσφυγικό ζήτημα, με την Ελλάδα δε, να βρίσκεται στο στόχαστρο και να της καταλογίζεται ανεπάρκεια όσον αφορά στη διαχείριση αυτού, του προβλήματος, ο κόσμος των Κυκλάδων καλεί και όσους μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν από απόσταση το θέμα, να προσφέρουν το στοιχειώδες ανθρωπιστικό “μαξιλάρι” στους πρόσφυγες.

Εντείνονται οι εθελοντικές προσπάθειες και στα νησιά της Μήλου, της Σαντορίνης και της Άνδρου

Στον κύκλο της προσπάθειας ανακούφισης και προσωρινής βοήθειας προς τους χιλιάδες συνανθρώπους μας στα νησιά του Αιγαίου, εισήλθαν και άλλα Κυκλαδονήσια όπως η Μήλος, η Σαντορίνη και η Άνδρος. Ειδικότερα, η μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα της Σαντορίνης με ζωντανό παράδειγμα το Γυμνάσιο Εμπορείου αλλά και την Πρωτοβουλία Νεολαίας Οίας εξέφρασαν δημόσια την ικανοποίησή τους στο κάλεσμα που απηύθυναν προς τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, προσφέροντας ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα αλλά και διάφορα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να σταλούν 16 σακούλες και 9 κούτες με όλα τα προαναφερθέντα στην Κω, μέσω της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών “Αλληλεγγύη” (Κως), αλλά και της ΜΚΟ “Αγκαλιά” στη Λέσβο. Την δική της προσπάθεια ξεκίνησε και η Μήλος, με τους εργαζομένους στο Κέντρο Υγείας του νησιού να έχουν γνωστοποιήσει την έναρξη συγκέντρωσης ορισμένων ειδών (κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και ρουχισμό για μωρά κ.α.) προκειμένου να τα προωθήσουν σε κάποιο από τα νησιά που υποδέχονται καθημερινά τους πρόσφυγες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με υπεύθυνο της εν λόγω προσπάθειας, διευκρινίστηκε πως τα είδη που επιθυμεί να προσφέρει ο κάθε ένας μπορεί να τα αφήνει σε χώρο του Κέντρου Υγείας. Παράλληλα, η ΚοινΣΕπ Άνδρου σε συνεργασία με τη ΜΕΤΑδραση, οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών κι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στη διαχείριση των πρώτων 24ωρων της άφιξης των προσφύγων στα νησιά, μέσω της προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης έως και τις 15 Νοεμβρίου. Ο κάθε ενδιαφερόμενος κάτοικος μπορεί να προσφέρει ό,τι μπορεί σε δύο σημεία. Στο Κόρθι τα πράγματα συλλέγονται στον πεζόδρομο του Όρμου (έδρα της ΚοινΣΕπ) ενώ στη Χώρα, στην αποθήκη της Λαϊκής Σκηνής.

Προηγήθηκαν Νάξος, Μύκονος, Αντίπαρος και Τήνος. Στην πρώτη γραμμή Σύρος και Σίφνος

Στο ίδιο μήκος κύματος όπως έχει πρόσφατα αναφερθεί, εκπέμπουν ακόμη, η Σύρος και η Σίφνος. Οι Πρόσκοποι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έχουν ήδη συγκεντρώσει φάρμακα στον άξονα της πανελλαδικής προσπάθειας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, με τις τοπικές δυνάμεις να έχουν γνωστοποιήσει πως έχει δοθεί χρονική παράταση έως και το τέλος της εβδομάδας στη συλλογική δράση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανταποκρίνονται έως και την Παρασκευή είτε στην Εστία τους, στην πλατεία Μιαούλη, είτε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πόλεως (απόγευμα Τετάρτης και Παρασκευής). Επιπρόσθετα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου συγκεντρώνει τα είδη πρώτης ανάγκης σε χώρο απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού καθημερινά.

Πέραν αυτών των νησιών, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, από τα πρώτα Κυκλαδονήσια που ξεκίνησαν τη συγκέντρωση βασικών ειδών για τους πρόσφυγες ήταν η Νάξος και η Μύκονος, νησιά που υποδέχθηκαν μικρό αριθμό προσφύγων κατά το πρόσφατο παρελθόν. ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κι Επιτροπή Αλληλεγγύης Νάξου βρέθηκαν εξ αρχής στην πρώτη γραμμή, ενώ και η Μύκονος “χτύπησε” στον ρυθμό της αλληλεγγύης μέσω της προσπάθειας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μυκόνου, της ΚΕΠΟΜ, του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Στήριξης, των εθελοντών, αλλά και των Συλλόγων Γυναικών Μυκόνου και Ανωμεριτισσών.

Επιπλέον, συγκινητική υπήρξε και η ανταπόκριση του κόσμου πριν από έναν περίπου μήνα στην Τήνο όπου με επίσημη ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, έγινε γνωστό πως, συγκεντρώθηκαν ογδόντα πέντε κούτες με παιδικά ρούχα και παπούτσια, βρεφικές τροφές και γάλα για να δοθούν στα μικρά προσφυγόπουλα. Τέλος, το μικρό νησί της Αντιπάρου συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης για το Αγαθονήσι, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη.

Διευκρινίζεται πως, αν είναι σε εξέλιξη κάποια ανάλογη προσπάθεια σε άλλα νησιά και δεν αναφέρθηκε, οφείλεται στο ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Ετικέτες: