Ετήσιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών της HELMEPA με συμμετοχές και από εθελοντές των Κυκλάδων

Πλαστικά και αποτσίγαρα συνεχίζουν να ρυπαίνουν τις ακτές

  • Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:20

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών για το 2015 οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από την HELMEPA σε 11 Περιφέρειες της χώρας με «πρωταθλήτριες» την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Ήπειρο.

Πήραν μέρος μόνο 5.049 εθελοντές που εκτέλεσαν 104 καθαρισμούς ακτών και οχθών ποταμών και λιμνών συνολικού μήκους 73 χλμ. Συνέλεξαν και κατέγραψαν εννέα τόνους απορριμμάτων εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, που προωθήθηκαν σε μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Έγιναν και 16 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Αγαθονήσι, Αγ. Θεοδώρους, Άναυρο Μαγνησίας, Ίσθμια, Λίμνη Ηραίου και Λουτράκι από 135 εθελοντές δύτες.

Ανασύρθηκαν από το βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους πέντε τόνων, που ήταν μεταξύ άλλων 421 πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, 238 μέτρα σχοινί, 215 αλουμινένια κουτιά, 135 ελαστικά αυτοκινήτων, 112 μεταλλικοί σωλήνες, 62 πλαστικές σακούλες, 42 άγκυρες, 21 «σαγιονάρες», 18 βάζα, 6 οδοντόβουρτσες και 2 κάδοι σκουπιδιών.

Θλιβερή εξακολουθεί να είναι η διαπίστωση ότι τα αποτσίγαρα παραμένουν το υπ’ αριθμόν 1 σκουπίδι στις ακτές. Απογοητευτικό ήταν επίσης ότι βρέθηκαν σε ακτές για μια ακόμη χρονιά μια πολυθρόνα, ένα τραπέζι, οκτώ πλαστικές καρέκλες, δύο χαλιά, μια ηλεκτρική σκούπα, δύο ηλεκτρικά σίδερα, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, 52 παπούτσια, πιπίλες, πάνες και μωρομάντηλα, οικοδομικά υλικά, τρεις κουδούνες ζώων και μία ξένη σημαία!

Όπως φαίνεται στην παρακάτω λίστα των 10 πολυπληθέστερων αντικειμένων που ρυπαίνουν τις ακτές, δυστυχώς, τα επτά είναι πλαστικά που προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα:

· 54.423 αποτσίγαρα

· 13.672 πλαστικά πώματα μπουκαλιών

· 13.590 πλαστικά μπουκάλια

· 10.622 καλαμάκια

· 8.027 πλαστικά καπάκια συσκευασιών

· 7.103 κομμάτια πλαστικού κάτω των 2.5 εκ

· 5.084 συσκευασίες τροφίμων

· 4.437 πλαστικές σακούλες

· 3.916 αλουμίνια κουτιά αναψυκτικών.

· 3.582 πλαστικές συσκευασίες τροφίμων

Από τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που διατηρεί η HELMEPA, παρουσιάζεται δραματική αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων. Το 2004 ήταν το 21% του συνόλου των απορριμμάτων ενώ το 2015 τα πλαστικά έφτασαν στο 50%.

Στην εθελοντική πρωτοβουλία του ετήσιου καθαρισμού ακτών πήρε και πάλι μέρος η εκπαιδευτική κοινότητα με 54 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στα οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν παιδιά και νέοι μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Από την πλευρά της ναυτιλίας συμμετείχαν στελέχη 11 εταιρικών μελών της HELMEPA με τις οικογένειες τους ενώ το «παρών» έδωσαν και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών, ναυτικοί όμιλοι και αλιευτικοί συνεταιρισμοί.

Την πρωτοβουλία συνέδραμαν επίσης 20 Λιμεναρχεία, Υπολιμεναρχεία και Λιμενικοί Σταθμοί με οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι συμμετοχή στην εθελοντική δράση καθαρισμού των ακτών της HELMEPA, από τις Κυκλάδες συμμετείχαν το Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα Μήλου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου και τα Λιμεναρχεία Σύρου, Θήρας, Μήλου και Πάρου.

Στους τοπικούς συντονιστές των δράσεων και τους μαθητές, η HELMEPA απένειμε Αναμνηστικό Δίπλωμα.

Ετικέτες: