Εγκαίνια της πρότυπης παιδικής χαράς στην περιοχή των Πευκακίων

Ολοταχώς προς αναβάθμιση κι άλλων χώρων

Την ξεγνοιασιά τους μπορούν να “φωλιάζουν” με ασφάλεια στους χώρους της παιδικής χαράς των Πευκακίων τα μικρά παιδιά που κατοικούν στην περιοχή και όχι μόνον, δεδομένης της επίσημης έναρξης λειτουργίας του χώρου.

Τα πρώτα χαμόγελα που “εισέβαλλαν” στον καινούργιο χώρο, μετά από την υλοποίηση του έργου που ολοκληρώθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, απόλαυσαν προχθές το απόγευμα, μία μικρή γιορτή που είχε προετοιμάσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να εγκαινιάσει την ευρωπαϊκών προδιαγραφών πλέον παιδική χαρά.

Μετά από τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, τα μικρά παιδιά έλαβαν τις θέσεις του δίπλα και από τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό ώστε να κόψουν την κόκκινη κορδέλα και να καταλάβουν κάθε γωνιά της παιδικής χαράς.

Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να ανακουφίσει έστω και σε μικρό βαθμό, το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλων παιδικών χαρών στο νησί της Σύρου, θέμα για το οποίο ο κ. Μαραγκός γνωστοποίησε τις ενέργειες του Δήμου, οι οποίες σκοπεύουν στην αναβάθμιση αλλά και ριζική βελτίωση παρόμοιων χώρων σε διάφορες γειτονιές της Σύρου.

Πέραν της σημαντικής προσέλευσης από γονείς και μικρά παιδιά, θα πρέπει να σημειωθεί πως, η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών έσπευσαν να συμμετάσχουν στη γιορτή των εγκαινίων, ανάμεσα στους οποίους και οι επικεφαλής της μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου και Παύλος Χρυσαφίδης.

Συλλογική προσπάθεια η υλοποίηση του έργου

Πραγματοποιώντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας υλοποίησης του έργου, ο Γιώργος Μαραγκός ευχαρίστησε το σύνολο όσων συνέβαλαν στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ξεκινώντας πρωτίστως από την αναφορά του στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. “Είναι ένα έργο που δημοπρατήθηκε από τον Δήμο μας τον Ιανουάριο του 2015 και μέσα σε ένα έτος, παρά τις δυσκολίες, ολοκληρώθηκε και σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα άρτιο τεχνικά, λειτουργικά κι αισθητικά αποτέλεσμα. Η παιδική χαρά των Πευκακίων και η πλατεία αναπλάστηκαν κι ανακαινίσθηκαν βάσει των σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, οι οποίες είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της ασφάλειας πρωτίστως των παιδιών αλλά και των γονέων”, σημείωσε ο κ. Μαραγκός, προσθέτοντας πως, για την κατασκευή της, “Χρησιμοποιήθηκαν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και υλικά τα οποία χρωματίστηκαν με γνώμονα το αισθητικό “πάντρεμα” με την ευρύτερη περιοχή”. Όπως γνωστοποίησε, το έργο κόστισε συνολικά 370 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

“Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους τους συντελεστές, οι οποίοι και συνέβαλαν στην υλοποίηση και αποπεράτωση αυτού του έργου και ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία συνέβαλε στην υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου, τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και το υπηρεσιακό δυναμικό της Τεχνικής μας υπηρεσίας για την εκπόνηση της μελέτης και της επίβλεψης του έργου, καθώς και όλους ακόμη τους συντελεστές αιρετούς και υπηρεσιακούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου”. Στη συνέχεια, με δεδομένο ότι οι εργασίες υλοποίησης του έργου προκάλεσαν την αναμενόμενη αναστάτωση στην περιοχή, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους κατοίκους, οι οποίοι με υπομονή, παρά τα γενικότερα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή, συνέδραμαν με τον τρόπο τους, προκειμένου τα μικρά παιδιά να απολαμβάνουν πλέον, έναν σύγχρονο χώρο αναψυχής. “Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους και τους περιοίκους, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι η υλοποίηση ενός έργου τέτοιας εμβέλειας δημιουργεί προβλήματα και όχληση. Νομίζω ότι οι κάτοικοι έκαναν υπομονή και σήμερα όλοι απολαμβάνουμε αυτό το έργο”.

Δρομολογούνται πέντε ακόμη παιδικές χαρές

Με φόντο το ζήτημα της έλλειψης σύγχρονων παιδικών χαρών στη Σύρο, ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε τους δημότες για τους χώρους που δρομολογούνται προς αναβάθμιση κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. “Στο νησί μας διαπιστώνεται ένα τεράστιο έλλειμμα από παιδικές χαρές.

Δεν έχουμε πολλές παιδικές χαρές και μάλιστα προδιαγραφών τέτοιων, που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών μας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος μας έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμά του έναν σημαντικό αριθμό παιδικών χαρών σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του νησιού μας. Θα ήθελα ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά, να αναφερθώ στην παιδική χαρά που δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιείται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Κοιμήσεως στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες” τόνισε στη συνέχεια, λέγοντας πως, ακολουθούν τέσσερις ακόμη παιδικές χαρές, η μία εκ των οποίων στην περιοχή του Φοίνικα. “Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης και στην παιδική χαρά στο ΑΚΔΕ όπου κι αυτή θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, στην παιδική χαρά της πλατείας Σεφέρη, καθώς επίσης και στον Βρεφικό Σταθμό στον Ξηρόκαμπο και τέλος στην παιδική χαρά στην περιοχή του Φοίνικα Σύρου, όπου παρότι δεν υπάρχει αυτό το έργο στο τεχνικό μας πρόγραμμα το αμέσως επόμενο διάστημα με την έγκριση του προϋπολογισμού μας θα τροποποιήσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα για να το υλοποιήσουμε”. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα εγκαινίων του Δήμου, καλώντας τέλος τα παιδιά να απολαύσουν το παιχνίδι τους.