Το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης τίμησε τον Άγιο Γεώργιο

«Η θυσία του φωτίζει το δρόμο του καθήκοντος»

Τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου γιόρτασε και φέτος, το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης, τιμώντας με θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια τον ηρωισμό, την αρετή και την αυταπάρνηση του Προστάτη του ένδοξου Στρατού μας.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του στρατοπέδου «Λγου Ζαφείρη Αποστόλου», παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, του περιφερειακού συμβούλου Μάρκου Δαδάου και εκπρόσωπων των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Σύμβολο ανδρείας και γενναιότητας

Στη σεπτή μορφή του Αγίου Γεωργίου, που είναι εντυπωμένη στις ένδοξες σημαίες της πατρίδας μας και οδήγησε τον ελληνικό στρατό σε λαμπρές σελίδες δόξας, θριάμβου και απαράμιλλου ηρωισμού, αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.

Όπως τόνισε, η καρτερία, η ανδρεία και η πειθαρχία με τις οποίες αντιμετώπισε το μαρτύριο αποτελούν μέχρι σήμερα βασικές στρατιωτικές αρετές, οι οποίες τον κατέταξαν πρωτοπόρο μεταξύ των μαρτύρων της χριστιανοσύνης. Υπενθύμισε δε, πως η βυζαντινή αγιογραφία τον απεικονίζει έφιππο και πάνοπλο να νικά τον εχθρό". Αυτή την εικόνα ως σύμβολο ανδρείας, γενναιότητας, αγωνιστικότητας, μεγαλοψυχίας και πίστης διάλεξαν για να κοσμήσει τα λάβαρά του σε αυτοκράτορες του.

Στην ημερήσια διαταγή που αναγνώστηκε ο αρχηγός ΓΕΣ κάλεσε το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων να στρέψει ευλαβικά τη σκέψη του στους ηρωικούς μας νεκρούς και να διαβεβαιώσει ότι η θυσία τους θα φωτίζει το δρόμο του καθήκοντος.

Υπογράμμισε, τέλος, πως ο Στρατός Ξηράς και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα με το υψηλό ηθικό, την πειθαρχία και την άρτια εκπαίδευση διασφαλίζουν την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας χωρίς να επηρεάζονται από το μέγεθος των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση Στεφάνου από το Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Περιήγηση στην «Έκθεση Ιστορικής Μνήμης»

Αμέσως μετά, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην «Έκθεση Ιστορικής Μνήμης» μέσα από την οποία παρουσιάζεται χρονολογικά και θεματικά η εξέλιξη του στρατοπέδου από την εποχή που λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο σε Αναμορφωτήριο μέχρι και τη χρησιμοποίησή του ως στρατοπέδου από το 1934 έως σήμερα.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό καθώς και προσωπικά αντικείμενα από το ορφανοτροφείο που βρέθηκαν μέσα στα ξύλινα πατώματα. Τα κτίρια αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα από τα διαχρονικά σύμβολα πολυπολιτισμικότητας. Ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στα πατώματα υπάρχουν διάφορα σημειώματα, στοιχεία καταγραφής, παιχνίδια, όπως αυτοσχέδια πούλια από πιάτα και πολλά τμήματα από ρούχα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει μελετηθεί εκτενώς αυτή η πολύ σημαντική φάση της ιστορίας του νησιού. Στα άμεσα σχέδια του ΤΕΘ Ερμούπολης περιλαμβάνεται η καταγραφή όλου του υλικού από το ορφανοτροφείο καθώς και έρευνα στα αρχεία της Near East Relief στην Αμερική.