Λαμπρός εορτασμός του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στη Σύρο

Σύμβολο ανδρείας και ακατάβλητης πίστεως

Τιμητική εκδήλωση στο Στρατόπεδο “Λγου Ζαφείρη Αποστόλου”

Με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια και εθνική έξαρση εορτάστηκε και φέτος από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, προστάτη των στρατευμένων τέκνων στα πεδία των μαχών, της δόξας και της τιμής.

Στην Δοξολογία, η οποία τελέστηκε στον προαύλιο χώρο του Στρατοπέδου “Λγου Ζαφείρη Αποστόλου”, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β', παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του κλήρου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Πρωτοπόρος στο Πάνθεον της Χριστιανοσύνης

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Σύρου, Γεωργίου Τσάπρα, ο οποίος αναφέρθηκε στις θυσίες του Αγίου Γεωργίου για την εξασφάλιση της ελευθερίας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας, οι οποίες τον κατέταξαν πρωτοπόρο στο Πάνθεον της Χριστιανοσύνης.

Ο τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στον Ρωμαϊκό στρατό. Χάρη στα προσόντα του, αναρριχήθηκε σύντομα στην κλίμακα της στρατιωτικής ιεραρχίας και προήλθε στο βαθμό του χιλιάρχου.

Οι συστάσεις και οι απειλές του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Διοκλητιανού να απαρνηθεί τον Χριστό δεν είχαν αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα ο Άγιος να υποβληθεί σε φρικτά βασανιστήρια, να μαστιγωθεί, να ριχθεί σε λάκκο ασβέστου, να βασανιστεί επί του κατακρεουργικού τροχού και τέλος να αποκεφαλιστεί.

Η σεπτή μορφή του, σύμβολο ανδρείας και γενναιότητας, μεγαλοψυχίας και ακατάβλητης πίστεως στόλιζε τα τρόπαια των Βυζαντινών, τα λάβαρα των αγωνιστών του '21 και κοσμεί σήμερα τις ένδοξες πολεμικές σημαίες του Ελληνικού έθνους. Με την προστασία του στρατηλάτη Αγίου Γεωργίου, ο στρατός έχει γράψει λαμπρές σελίδες δόξας, θριάμβου και ηρωισμού. Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες έπεσαν υπέρ πατρίδος, εμπνεόμενοι από τα υψηλά ιδανικά, τα οποία ο ίδιος καθαγίασε με τον μαρτυρικό θάνατό του.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσάπρας προέτρεψε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες και εθνοφύλακες, με την αυταπάρνηση και το πνεύμα θυσίας που χαρακτήριζαν τη ζωή και τη δράση του τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου να κρατήσουν πάντοτε ψηλά τα λάβαρα της Χριστιανικής φύσης και της εθνικής τιμής.

“Καταστείτε συνεχιστές της ένδοξης ιστορίας και δημιουργήστε τις προϋποθέσεις ασφάλειας για την πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “ως μνήμονες των θυσιών των αθανάτων προγόνων μας και θεματοφύλακες βαριάς κληρονομιάς, έχουν καθήκον να εργαστούν σκληρά για την επαύξηση της πολεμικής μας ισχύος, αλλά και για την προστασία της πατρίδας μας, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έκθεση Ιστορικής Μνήμης από το ΤΕΘ Ερμούπολης

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, Δημήτριο Μπούνταλη, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς, Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΤΕΘ Ερμούπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων συνεχούς παρουσίας Μονάδων και Υπηρεσιών του Ελληνικού Στρατού στη Σύρο.

Τα κτίρια που στεγάζουν το στρατόπεδο δημιουργήθηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή από την οργάνωση “Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής” (Near East Relief) για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ορφανά που έφτασαν στην Ελλάδα. Αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα από τα διαχρονικά σύμβολα πολυπολιτισμικότητας. Η έκθεση, την οποία έστησε και επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος από τη Σαντορίνη, στρατιώτης στο ΤΕΘ Ερμούπολης, παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την εξέλιξη του χώρου από την εποχή που ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου, σε Αναμορφωτήριο μέχρι και τη χρησιμοποίησή του ως στρατόπεδο από το 1934 έως σήμερα.

Ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται αντικείμενα και φωτογραφικά ντοκουμέντα που ανασύρθηκαν μέσα από τα ξύλινα πατώματα του κτιρίου και αποτυπώνουν τρεις διαδοχικές χρονικές περιόδους. Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Ζώρζος καθιστά γνωστό ότι η έκθεση αναδεικνύει ένα μόνο μέρος του πλούσιου υλικού το οποίο φυλάσσεται στο Στρατόπεδο της Σύρου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δεύτερης έκθεσης στο μέλλον. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη προς το κοινό μετά τα εγκαίνια κατόπιν επικοινωνίας στο τηλ. 22810 -82462.

Ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον κ. Ζώρζο και τον κ. Μπούνταλη, ενώ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί επίσης στην έκθεση οπλισμού, η οποία είχε στηθεί με την βοήθεια των στρατιωτών στο προαύλιο του στρατοπέδου.

Λειτουργικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης

Παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ο Μητροπολίτης Σύρου προεξήρχε επίσης στις λειτουργικές εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Ερμουπόλεως Σύρου. Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο κ. Δωρόθεος μίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για τον ηρωισμό του Αγίου και ακολούθως προέστη της λιτανείας της Ιεράς εικόνος του Αγίου. Το επόμενο πρωί, ιερούργησε κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό, μετά το πέρας της οποίας τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου προκατόχου του Δωροθέου Α΄(Στέκα).

Ετικέτες: