Απλήρωτοι σχολικοί τροχονόμοι και σχολικές καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου

Έληξε η χρονιά, εκκρεμούν οι αμοιβές

Με οικονομικές εκκρεμότητες προς τις σχολικές καθαρίστριες και τους σχολικούς τροχονόμους “έκλεισε” το σχολικό έτος 2015 – 2016 για τη Σύρο, με το συγκεκριμένο “προσωπικό” να φαίνεται πως αποτελεί για το κεντρικό κράτος σε πανελλαδικό επίπεδο, μία κατηγορία στην οποία δεν δίνει προτεραιότητα.

Αν και το έργο τους αποδεικνύεται πολύτιμο για το σχολικό περιβάλλον που βρίσκονται αρκετές ώρες ημερησίως οι μαθητές, καθώς όμως και σημαντικό σε επίπεδο ασφάλειας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους, ωστόσο, τόσο οι σχολικές καθαρίστριες, όσο και οι σχολικοί τροχονόμοι φαίνεται να απολαμβάνουν την πενιχρή “αμοιβή” τους με ιδιαίτερη χρονική καθυστέρηση.

Δεδομένης της συμπλήρωσης της τρέχουσας σχολικής χρονιάς η εφημερίδα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκο Βακόνδιο προκειμένου να έχει μία αναλυτικότερη ενημέρωση, με φόντο και την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θέλησε να πληροφορηθεί για τη μείωση... των αποδοχών των σχολικών τροχονόμων.

Σε σαφείς απαντήσεις προχώρησε και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειρήνη Μαραγκού κατόπιν επικοινωνίας της “Κοινής Γνώμης”.

Εντός Ιουλίου η αμοιβή των σχολικών τροχονόμων

Σχετικά με τις οικονομικές οφειλές προς τους σχολικούς τροχονόμους των σχολείων της Σύρου, ο κ. Βακόνδιος ως πρόεδρος εξήγησε πως, αυτές οφείλονται σε καθυστερήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο και προωθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια με τους πόρους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων σε ασαφές χρονικό διάστημα. “Οι σχολικοί τροχονόμοι δεν πληρώνονται μηνιαίως καθώς δεν λαμβάνουν μισθό. Το ποσό βγαίνει αναλόγως των ημερών παράστασής τους” διευκρίνισε εξ αρχής, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Τα χρήματα έρχονται μαζί με τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και στέλνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών”.

Μέχρι σήμερα, το σύνολο των 13 σχολικών τροχονόμων που εξυπηρέτησαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, δεν έχει πληρωθεί για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, γεγονός που έθιξε ο κ. Βρούτσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάνοντας μάλιστα λόγο και για μείωση των αποδοχών τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Βακόνδιος θέλοντας να διευκρινίσει τα γεγονότα, επεσήμανε πως, “Πράγματι εκκρεμούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των σχολικών τροχονόμων για το τελευταίο δίμηνο” τονίζοντας πως, “Ουσιαστικά είναι χρήματα για τη μετακίνησή τους προκειμένου να παραστούν κατά την είσοδο και την έξοδο των παιδιών στα σχολεία” αλλά κι επισημαίνοντας πως, “Δεν είναι μείωση αυτή που ανέφερε ο κ. Βρούτσης, απλώς τον Ιούνιο επειδή εργάζονται για μία εβδομάδα λιγότερο καθώς “κλείνουν” τα σχολεία, πληρώνονται αναλόγως, όπως και άλλους μήνες”. Παρόμοιου ύφους υπήρξε και η αναφορά της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία με τη σειρά της, εξήγησε πως, “Οι σχολικοί τροχονόμοι είναι πλέον εθελοντικός θεσμός και άρα, πληρώνονται με το ποσό των 176 ευρώ (μικτά) για τα έξοδα κίνησης και παράστασης και μάλιστα αυτά τα χρήματα καταβάλλονται αναλόγως των ωρών εργασίας τους”.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, σαφώς και υπάρχει εκκρεμότητα με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, υπογραμμίζοντας διευκρινιστικά πως, “Υπάρχουν μήνες που πληρώνονται λιγότερο με δεδομένο ότι είναι περίοδοι διακοπών όπως Χριστούγεννα και Πάσχα ή αρχή και τέλος της σχολικής χρονιάς”.

Η ίδια εξέφρασε την απορία της δε, σχετικά με την αναφορά του κ. Βρούτση περί μείωσης των χρημάτων τους κατά 15% περίπου, λέγοντας πως, “Αυτό που ανέφερε ο κ. Βρούτσης για μείωση 15-20% δεν ξέρω από που προέκυψε. Προφανώς αν έχει συζητήσει με κάποιους σχολικούς τροχονόμους σχετίζεται με αυτό το κομμάτι”. Η κ. Μαραγκού ολοκλήρωσε την αναφορά της, σημειώνοντας πως, “Προς το παρόν έως και τον Απρίλιο έχουν πληρωθεί και καθώς υπήρχε εβδομάδα διακοπών, πήραν μειωμένο ποσό, όπως και τον Ιανουάριο. Πιστεύω ότι τον Ιούλιο θα πληρωθούν για τους μήνες που υπολείπονται, δηλαδή για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο”.

Άγνωστος ο χρόνος αποπληρωμής των σχολικών καθαριστριών

Αντίστοιχες εκκρεμότητες αφορούν και τις σχολικές καθαρίστριες που απασχολούνται στα σχολεία του νησιού, με τα σχετικά κονδύλια να καταβάλλονται μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), κάτι που σημαίνει πως, ουδεμία ευθύνη φέρει η δημοτική πλευρά, η οποία παρ΄ όλα αυτά, ασκεί πίεση στο μέτρο του εφικτού σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο.

“Πέρυσι είχαμε κάνει συνάντηση με τις σχολικές καθαρίστριες για να τους εξηγήσουμε τα προβλήματα και να γνωρίζουν ότι άμεσα δίνουμε τα χρήματα, όταν όμως αυτά μας καταβάλλονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τρέχουμε τις διαδικασίες όσο περνά από το χέρι μας” δήλωσε ο ίδιος, διαπιστώνοντας πως και για τη συγκεκριμένη κατηγορία “Δυστυχώς υπάρχουν εκκρεμότητες. Δεν γνωρίζω για ποιόν λόγο υπάρχουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις. Από την πλευρά μας πάντως, έχουμε στείλει επιστολές όπως και πέρυσι”.

Χωρίς να μπορεί να προβεί σε εκτίμηση χρονική αναφορικά με το πότε θα μπορέσουν να πληρωθούν οι σχολικές καθαρίστριες, ο κ. Βακόνδιος στην ερώτηση αν έχει λάβει ενημέρωση η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, απάντησε αρνητικά. “Δεν έχουμε κάποια νεότερη ενημέρωση”.

Μάλιστα σε επίπεδο αμοιβής, σημείωσε πως, τα χρήματα των σχολικών καθαριστριών (14 σε σύνολο στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και 12 στα σχολεία Δευτεροβάθμιας) δεν ξεπερνούν τα 50.000 και 45.000 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία περιλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. “Είναι εξαιρετικά χαμηλά τα ποσά που λαμβάνουν ως αμοιβή” σχολίασε ο ίδιος, με την κ. Μαραγκού να προσθέτει πως, “Έχουν πληρωθεί έως τον Απρίλιο και είμαστε σε αναμονή για τα χρήματα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, πέρυσι εξαιτίας ανάλογης καθυστέρησης, ο Δήμος είχε εκδώσει ενημερωτική ανακοίνωση αμέσως μόλις είχαν περιέλθει στα ταμεία του τα χρήματα που αποτελούν την αμοιβή τους.

Μέλη της οικογένειας των σχολείων”

Στην κατακλείδα της επικοινωνίας με την εφημερίδα, τόσο ο κ. Βακόνδιος, όσο και η κ. Μαραγκού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο των σχολικών καθαριστριών καθώς και για τη συμβολή των σχολικών τροχονόμων στην ασφαλή άφιξη και αναχώρηση των μαθητών στα σχολεία, σημειώνοντας πως, επί της ουσίας οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι μέλη της οικογένειας των σχολείων. “Αν γνωρίζαμε κάτι που δεν πήγαινε καλά θα είχαμε παράπονα από τους διευθυντές, καθώς είναι οι ίδιοι που προτείνουν τις σχολικές καθαρίστριες. Είναι πλέον μέλη των οικογενειών του σχολείου. Φροντίζουν καθημερινά για το σχολείο και τους μαθητές. Συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη γενικότερη ασφάλεια των παιδιών μας” σχολίασε η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας, ενώ σε αντίστοιχο τόνο κινήθηκε και ο κ. Βακόνδιος. “Είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι αφού το έργο τους είναι πολύ σημαντικό για την καθημερινότητα των παιδιών. Τόσο οι σχολικές καθαρίστριες, όσο και οι σχολικοί τροχονόμοι εξυπηρετούν και καλύπτουν σημαντικές ανάγκες και φροντίζουν για το σχολικό περιβάλλον”.