Άκρως ενημερωτική εκδήλωση στη Σύρο από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Ποιότητα στη ζωή των ανθρώπων με κακώσεις νωτιαίου μυελού

Μήνυμα ζωής και ποιοτικής καθημερινότητας στους ανθρώπους που έχουν υποστεί κάκωση ή βλάβη νωτιαίου μυελού εξέπεμψε από τη Σύρο, η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, στο πλαίσιο μίας άκρως χρήσιμης κι ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου, στην έπαυλη “Τσιροπινά” στην Ποσειδωνία.

Με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, καθώς και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έλαβε χώρα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα στο νησί, με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού) που είναι και μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού ISCOS και συγκεκριμένα του Γιάννη Διονυσιώτη (MD, phD, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) και της Χριστίνας – Αναστασίας Ραπίδη (MD, PhD, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης - Τμήμα ΦΙΑπ. ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”) να αναπτύσσεται ένας ζωντανός διάλογος με τους συμπολίτες μας που έδωσαν το “παρών”.

Θέμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η διατήρηση της καλής υγείας και η ποιότητα ζωής για τα άτομα με κάκωση / βλάβη νωτιαίου μυελού, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως χαιρετισμό απηύθυνε και ο εντεταλμένος για κοινωνικά θέματα του Δήμου, Απόστολος Ρουσσουνέλος κατά την έναρξη της ημερίδας, όπως παρομοίως αναγνώστηκε και το μήνυμα της διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτας Μπουραντά.

Συνεργασία με τη Σύρο και το ΚΕΦΙΑΠ

Μετά την εκδήλωση κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο κ. Διονυσιώτης, ο οποίος επεσήμανε ιδιαιτέρως πως ο “δεσμός” με τη Σύρο πρέπει να θεωρείται δεδομένος, αφού αναπτύσσεται ήδη μία καλή συνεργασία με αρμόδιους ανθρώπους και με την πλευρά του Νοσοκομείου και του ΚΕΦΙΑΠ.

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως η επικοινωνία της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων προέκυψε με αφορμή και την προσωπική επαφή του, με συμπολίτες μας που χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια σε σημαντικά θέματα καθημερινότητας μετά από βλάβη που υπέστησαν στον νωτιαίο μυελό.

“Επισκεπτόμουν ασθενείς στη Σύρο, οι οποίοι έβλεπα ότι χρήζουν κάποιας εξειδικευμένης βοήθειας από τη δική μας ειδικότητα γιατί είναι παραπληγικοί και είχαν επιπλοκές στην αποκατάσταση” σημείωσε αρχικά ο κ. Διονυσιώτης, μιλώντας μάλιστα και για τη γνωριμία που είχε με τον εικαστικό, Κωνσταντίνο Καταγά, ο οποίος πρέπει να τονισθεί πως έχει σχεδιάσει το σήμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Γιάννης Διονυσιώτης, “ήθελα πολύ να πραγματοποιήσω μία εκδήλωση στη Σύρο για να ευαισθητοποιήσω και τους φορείς και τους θεσμούς και την ιατρική κοινότητα σχετικά με το ότι χρειάζεται η δική μας ειδικότητα, η ειδικότητα της φυσικής αποκατάστασης στο Νοσοκομείο, στο ΚΕΦΙΑΠ και γενικά στην κοινωνία προκειμένου να βοηθά και τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (πέρα από τα εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ)”.

Όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, κατά την παραμονή του στη Σύρο είχε συνάντηση με την πλευρά του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα επισκέφθηκε το ΚΕΦΙΑΠ και την επιστημονική υπεύθυνη, κα Μπαχαράκη, σχολιάζοντας πως, “Υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση γι αυτήν την εκδήλωση, συναντηθήκαμε στο ΚΕΦΙΑΠ, είδαμε τις εγκαταστάσεις, ανταλλάξαμε απόψεις επιστημονικές για το πώς πραγματοποιείται η αποκατάσταση σε έναν τέτοιον χώρο και επίσης είδαμε τί δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Η συνεργασία μας είναι στην αρχή της, όμως γνωριστήκαμε και σίγουρα θα βοηθήσουμε. Το Τμήμα μας θα διασυνδεθεί σίγουρα με το ΚΕΦΙΑΠ και θα βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί ενημερωτικά, συμβουλευτικά και σε θέματα αποκατάστασης”.

Υποστήριξε επιπλέον πως, “Η παρουσία μας στο νησί και σε διάφορες εκδηλώσεις είναι εξασφαλισμένη”, επισημαίνοντας παρακάτω τη σημασία που έχει η κατανόηση των άμεσα εμπλεκομένων πλευρών όσον αφορά στο ρόλο της ειδικότητας που αναπτύσσει τα θέματα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Ευαισθητοποίηση και καταγραφή στοιχείων

Παρουσία αρκετών συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην οποία μίλησε και ο ίδιος, εξηγώντας πως το περιεχόμενό της είδε διττό στόχο. Αφενός να υπάρξει ενημέρωση για θέματα αποκατάστασης και ποιοτικής καθημερινότητας των ανθρώπων που έχουν κινητικά θέματα κι αφετέρου να υπάρξει η συγκέντρωση στοιχείων για τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.

“Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση στα προβλήματα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά η συμπλήρωση ερωτηματολογίων στο πλαίσιο μίας παγκόσμιας έρευνας που γίνεται στα άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού” σχολίασε ο κ. Διονυσιώτης, εξηγώντας πως, αφορά σε “έρευνα παρακολούθησης και καταγραφής των αναγκών τους, των προβλημάτων τους, του τί αντιμετωπίζουν καθημερινά στην κοινότητα που διαμένουν”.

Όπως σημείωσε, “υπήρξαν και πολλές καταγραφές δεδομένων για επιδημιολογικά στοιχεία, θέματα καθημερινότητας, επιπλοκών κλπ” με σκοπό όπως πρόσθεσε την επεξεργασία αυτών των στοιχείων για την καλύτερη δυνατή εξαγωγή συμπερασμάτων με στόχο την υψηλότερη δυνατή παροχή βοήθειας και λύσεων.

Λύσεις στην καθημερινή ζωή

Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε – επίσης - η τοποθέτηση του κ. Καταγά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο οποίος περιέγραψε γλαφυρά κι εμπειρικά, ζητήματα που δύσκολα θίγουν δημοσίως συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν κινητικές αναπηρίες και σχετικά προβλήματα.

Περιγράφοντας ο κ. Διονυσιώτης κάποια από αυτά, σημείωσε πως, “Υπάρχουν κάποια προβλήματα κι επιπλοκές που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς. Τα σημαντικότερα είναι επιπλοκές που αντιμετωπίζουν στην ούρηση, στην αφόδευση, στη σεξουαλική ζωή. Αναπτύξαμε πάρα πολλές μοντέρνες λύσεις και θεραπείες που υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση (θέματα ούρησης, αφόδευσης) και δείξαμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, καθώς είναι επιπλοκές που οι άλλες ιατρικές ειδικότητες και αφού φτάσουν στο σημείο της διάγνωσης, μετά “σηκώνουν τα χέρια ψηλά””.

Από την πλευρά του, επισημαίνοντας πως, “πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων και να αναπτύσσεται συνεχώς η εκπαίδευση”, έδωσε έμφαση στον ρόλο των ιατρών φυσικής ιατρικής. “

“Υπάρχουν κάποιες ειδικότητες όπως οι δικές μας που μπορούν να δώσουν λύση. Γιατί η αναπηρία δεν είναι μόνον η φυσικοθεραπεία. Είναι και όλες οι άλλες επιπλοκές που υπάρχουν σε ένα άτομο που θα πάθει μία κάκωση νωτιαίου μυελού, μία βλάβη κλπ. Είναι ζητήματα καθημερινότητας που συνδέονται με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και αυτά τα θέματα τα λύνουμε εμείς” ανέφερε σχετικά, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Ο κ. Διονυσιώτης αναγνωρίζοντας και τη συνδρομή του κ. Καταγά στην εκδήλωση σε επίπεδο μεταφοράς εμπειρίας και σημαντικών μηνυμάτων προς τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, σημείωσε τέλος πως, “Ο κ. Καταγάς είναι μία φυσιογνωμία για εμάς. Πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τη Σύρο και με τεχνογνωσία και με δια ζώσης συμπαράσταση και συνεργασία”.