Γιατί ο Τραμπ βάζει την Ευρώπη να πληρώσει το χρέος των ΗΠΑ

  • Σήμερα - 15:35

Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Ευρώπης να αποφευχθεί με πυρετώδεις «επείγουσες διαπραγματεύσεις» πριν από την επόμενη Κυριακή που θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί 50% σε όλα τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ;

«Η απειλή του προέδρου Τραμπ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επέκταση της επιρροής των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να εξισορροπήσει τα επίμονα υψηλά εμπορικά ελλείμματα, ειδικά με την ΕΕ!», λέει η αμερικανίδα δημοσιογράφος Νάντια Ατβάλ στο fintech tv.

 

https://www.naftemporiki.gr/

 

 

Ο Τραμπ φάνηκε να υπονοεί ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να κάνουν το πρώτο βήμα με μια πειστική προσφορά.

Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή ‘Eνωση; «Δεν πρέπει να βασίζεται η ΕΕ στη λογική ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπλοφάρει», προσθέτει.

Στις Βρυξέλλες πάντως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι μια ισχυρή «διπλωματία κρίσης», που θα μπορούσε να ανατρέψει τα πράγματα.Η ΕΕ έχει άλλωστε επίσης στο συρτάρι, μια λίστα με αντιδασμούς, ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η ΕΕ ανησυχεί δικαίως, ακόμη και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής», υπογράμμισε ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Τζόναθαν Κρίστολ. «Η γενική ελπίδα, ωστόσο, είναι ότι ακόμη και αν δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας τις ημέρες ως την Κυριακή που εκπνέει η νέα προθεσμία του Τραμπ, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή, μετά. Διότι, όπως αναλύουν ομόφωνα οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες: Σπάνια υπάρχουν νικητές σε εμπορικούς πολέμους.

Ο στόχος του Τραμπ

Το ερώτημα πάντως παραμένει : Όσο απρόβλεπτος και αν είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, γιατί επέλεξε να επιτεθεί ξαφνικά στην ΕΕ με δασμούς 50% , πριν λήξει η τρίμηνη εκεχειρία στις αρχές Ιουλίου;

Ο λόγος είναι απλός : Η «μεγάλη και όμορφη» φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη και τα think tank , που είναι πολύ κοντά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρουν ότι το «Big αand Beautiful bill», θα προσθέσει 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ή 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν οι προσωρινές διατάξεις του γίνουν μόνιμες».

Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), η φορολογική μεταρρύθμιση θα εκτοξεύσει το χρέος των ΗΠΑ στο 145% του ΑΕΠ έως το 2035- την περίοδο δηλαδή κατά την οποία θα ισχύει το «Μεγάλο και Όμορφο Νομοσχέδιο», που πέρασε μόλις με μία ψήφο στη Βουλή και εκκρεμεί έγκρισή του από τη Γερουσία.

Επιπλέον, το ήδη εκτός ελέγχου έλλειμμα, κινδυνεύει να φτάσει το 9,5% μέσα σε μια δεκαετία. Η αύξηση του ελλείμματος κατά 55% θα σημειωθεί μάλιστα στο πρώτο μισό της περιόδου ισχύος, του νόμου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι μόνο στην τριετία 2026-2028, το έλλειμμα θα ανεβεί κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το ομοσπονδιακό χρέος ανέρχεται σε περίπου 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν υπερδιπλάσιο από το επίπεδο που ήταν όταν ο Τραμπ υπέγραψε την φορολογική αναθεώρηση του 2017.

«Σχεδόν ένα στα επτά δολάρια πηγαίνει σε πληρωμές τόκων, περισσότερα από όσα ξοδεύει η χώρα για την άμυνα. Εάν το Κογκρέσο δεν το σταματήσει, η χώρα θα δανειστεί άλλα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2025 και 2034, κάτι που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 40% σε μια δεκαετία. Ενα μη βιώσιμο επίπεδο», τονίζουν Αμερικανοί αναλυτές.

Το σχέδιο του Τραμπ είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταφύγει μαζικά σε ελλείμματα και χρέη, μετακυλώντας το κόστος στους στους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι με δεδομένη την αδυναμία της Ευρώπης να αντιπαρατεθεί ενιαία λόγω του εσωτερικού κατακερματισμού,θα είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτήσει με τους δασμούς το νέο νομοσχέδιο. Σε αντίθεση βέβαια με την Κίνα, που αναγκάστηκε να κάνει πίσω στους υπέρογκους δασμούς, για να μην αδειάσουν τα ράφια στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ από φθηνά κινεζικά προϊόντα.

Η υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s, υποκινήθηκε ακριβώς από την ήδη μη βιώσιμη πορεία του χρέους και του ελλείμματος και τα 7 τρισεκατομμύρια σε πληρωμές ομολόγων που λήγουν το φθινόπωρο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Δεδομένου ότι το χρέος των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί με επιτόκια που είναι σίγουρα χαμηλότερα από τα τρέχοντα, επομένως πρέπει να προβλεφθεί κάποιο καλοκαιρινό σοκ, λένε παράγοντες της αγοράς.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αντιστέκεται στις πιέσεις Τραμπ να μειώσει τα επιτόκια, καθώς φοβάται αναζωπύρωση των πληθωριστικών τάσεων, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος απεργάζεται σχέδια να παρακάμψει τις αντιδράσεις.

Τα πράγματα δεν είναι πάντως τόσο ρόδινα για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, που συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των οικονομικών πολιτικών του Τραμπ κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της θητείας του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη τον Απρίλιο στο 1,8%, από την πρόβλεψη 2,7% του Οκτωβρίου.

Όλα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την απόλυτη εμπιστοσύνη της αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες. « Οι επενδυτές αρχίζουν να αμφισβητούν εάν το δολάριο και τα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου αποτελούν ήδη το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Αν η τάση για την περίοδο 2026-2028 που απομένει στην κυβέρνηση Τραμπ, είναι αυτή της επέκτασης του ελλείμματος και του χρέους, η στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στους παγκόσμιους εταίρους θα είναι …όπως τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας».

Μόνο που η αμερικανική αυτοκρατορία αμφισβητείται πλέον, όλο και περισσότερο.

 

https://www.naftemporiki.gr/