Μελέτη του ΣΕΤΕ για τις εξελίξεις και προοπτικές του Ελληνικού τουρισμού

Ευνοϊκές οι προοπτικές για τον τουρισμό

Αρνητικός παράγων στην ανάπτυξη του τουρισμού η υπέρμετρη φορολόγηση
  • Πέμπτη, 4 Αυγούστου, 2016 - 20:15
  • /   Eνημέρωση: 5 Αυγ. 2016 - 16:00

Περαιτέρω ανάκαμψη του τουρισμού προοιωνίζουν τα στοιχεία, σύμφωνα με την περιοδική μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός: Εξελίξεις και Προοπτικές» του ΣΕΤΕ, με μόνο αρνητικό παράγοντα στην ανάπτυξη του κλάδου να αποτελεί η υπέρμετρη φορολόγηση.

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη σχετικά τόσο με την εξελικτική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, όσο και για τις θετικές προοπτικές που αναμένονται.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο τουρισμός, μαζί με τις εξαγωγές αγαθών, αναμένεται να είναι οι βασικοί τομείς που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια, με συμβολή στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάκαμψη και των άλλων κλάδων της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης. Ο τουρισμός ήδη συμβάλλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή αφού σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από την συνολική οικονομία, και συνέβαλε αποφασιστικά στη διακοπή της κατακόρυφης πτωτικής πορείας της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2008-2013. Στη συνέχεια σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις το 2014 και το 2015.

Αρνητικός παράγων στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα παραμένει η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση τόσο από τους έμμεσους όσο και από τους άμεσους φόρους. Τα σημαντικά κέρδη ανταγωνιστικότητας για τον ελληνικό τουρισμό που προκύπτουν από την εσωτερική υποτίμηση

αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του SETE Intelligence, οι πρόσθετες

φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου 12μηνου έχουν επιφέρει απώλεια ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μεγαλύτερη του 10%, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που επιτεύχθηκε από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων με την πολύ επίπονη κοινωνικά και οικονομικά εσωτερική υποτίμηση….

Η επιδιωκόμενη αύξηση των αφίξεων και των εσόδων από τον εισερχόμενο και από τον εσωτερικό τουρισμό στην Ελλάδα θα προσδιοριστεί κατά κύριο λόγο από τον εμπλουτισμό και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος καθώς και τον

ρυθμό αύξησης της προσφοράς διεθνώς ανταγωνιστικών τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα και σε μικρότερο βαθμό από τη ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών, που σε περιόδους θετικής ανάπτυξης των χωρών προέλευσης είναι σε μεγάλο βαθμό απεριόριστη για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Ειδικότερα, η ζήτηση για

τουριστικές υπηρεσίες στη χώρα προσδιορίζεται κυρίως από την επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα γενικά και σε κάθε επί μέρους τουριστική περιοχή στη χώρα ειδικότερα.

Προοπτικές για το 2016

Η ανάπτυξη του τουρισμού το 2016 επηρεάζεται ευνοϊκά από τους ίδιους παράγοντες που επηρέασαν ευνοϊκά τον τουρισμό και κατά το 2015 και το 2013-2014. Ειδικότερα, η ανάπτυξη των οικονομιών των βασικών χωρών προέλευσης των ξένων τουριστών στην

Ελλάδα το 2016 αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2015.

Ωστόσο, σημαντική συμβολή στην προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα το 2016 αναμένεται από τον παράγοντα «Ασφαλής Προορισμός», σε μια εποχή έξαρσης των τρομοκρατικών επιθέσεων σε σημαντικές ανταγωνίστριες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, υπήρχαν οι προϋποθέσεις να περιοριστούν ουσιαστικά και οι σημαντικοί εσωτερικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά

τον Τουρισμό το 2015.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από την εμμονή των Θεσμών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ σε αστήριχτες προβλέψεις υπερδιογκωμένων μελλοντικών δημοσιονομικών κενών και στη χρήση τους ως πρόσχημα για την επιβολή στις ελληνικές κυβερνήσεις υπερβολικών και επώδυνων αντιαναπτυξιακών μέτρων πολιτικής που πλήττουν την ανάπτυξη και ιδιαίτερα στον τουρισμό…

Τα σημερινά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν στην πολύ ικανοποιητική πορεία ανάπτυξης δυναμικών τομέων της, όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές αγαθών και η βιομηχανική παραγωγή. Η εκ βάθρων μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας συμβάλλει στην ταχεία αύξηση της απασχόλησης, ενώ η ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας, καθώς και ο εξορθολογισμός της απασχόλησης και των αμοιβών στον δημόσιο τομέα συμβάλλουν στην καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2013-2016 με μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών.

Όλα αυτά σηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας και το 2016, παρά τα νέα εμπόδια και τις αβεβαιότητες που φαίνεται να επιβάλλονται στην τρέχουσα αξιολόγηση. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και η περαιτέρω σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και του επιχειρηματικού κλίματος για τη χώρα που θα προκύψει μετά τη λήξη της αξιολόγησης.

Παράγοντες που προσδιορίζουν την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα

Η αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού στην Ελλάδα στην περίοδο 2008-2014 ήταν μεγαλύτερη από τις κύριες ανταγωνίστριες χώρες στην Ευρώπη.

Μάλιστα, η αύξηση ήταν σημαντική και κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία στην περίοδο 2008 - 2014, όπου οι επενδύσεις και η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα στους άλλους κλάδους της οικονομίας σημείωνε κατακόρυφη πτώση. Αναμένεται και περαιτέρω σημαντική αύξηση αυτού του ξενοδοχειακού δυναμικού στα επόμενα έτη, παρά τη διαφαινόμενη ταχεία ανάπτυξη και στη χώρα μας των εναλλακτικών μορφών

τουριστικών καταλυμάτων, όπως οι ενοικιαζόμενες κατοικίες, βίλες και δωμάτια από ιδιώτες μέσω εξειδικευμένων εταιριών διαμεσολάβησης (μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης), παγκοσμίου εμβέλειας.

Σημειώνεται ουσιαστική αναβάθμιση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών, εστίασης, τουριστικών πρακτορείων, μεταφορικών, κ.λπ.), τόσο με την είσοδο στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη - σε μεγάλο βαθμό με συγχωνεύσεις και εξαγορές - μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ακόμη και διεθνούς εμβέλειας, όσο και με ουσιαστική βελτίωση της επιχειρηματικής, οργανωτικής και επαγγελματικής λειτουργίας των κυρίως μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν σε κάθε τουριστική περιοχή.

Το στελεχιακό δυναμικό των τουριστικών επιχειρήσεων αναβαθμίζεται και αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς συμβάλλοντας στη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα.

Η χρήση του διαδικτύου για την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα αυξάνεται ταχύτατα και αλλάζει δραστικά τον τρόπο διασύνδεσης των πελατών παγκοσμίως με τις εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις.

Η εγχώρια επιχειρηματικότητα είναι τώρα σε θέση να εξασφαλίσει την ζήτηση από παλαιές και νέες αγορές για την προσδοκώμενη ταχεία ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού στα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας και στην ουσιαστική εξομάλυνση της εποχικότητας που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του τομέα έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence, η ικανοποίηση των πελατών από την παροχή υπηρεσιών στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη σε διεθνώς ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Είναι ενδιαφέρον ότι το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης είναι διαχρονικά σταθερό.

Από την άλλη πλευρά ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ποιότητας στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου εκτός αυτοκινητοδρόμων καθώς και σε θέματα αρμοδιότητας ΟΤΑ (καθαριότητα, πράσινο κλπ.).

 

Ετικέτες: