Ενημέρωση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Χάνονται χρήματα, ανάπτυξη και κτιριακός πλούτος

Δεδομένη η στήριξη των αιρετών στις πρωτοβουλίες που θα λάβουν για την ανατροπή του γραφειοκρατικού καθεστώτος αναφορικά με την αξιοποίηση ακινήτων

Την ανατροπή του καθεστώτος του γραφειοκρατικού “Γολγοθά” που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί αναφορικά με τις εγκρίσεις μελετών και αδειοδοτήσεων για ακίνητα στην Ερμούπολη αλλά και την Άνω Σύρο επιχειρούν πλέον σε απόλυτο τόνο τα μέλη του Συλλόγου Μελετητών ν. Κυκλάδων, όπως γνωστοποίησαν προ τριών ημερών και στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ζητώντας από τους αιρετούς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να στηρίξουν έναν αγώνα υπέρ της αλλαγής της συγκεκριμένης κατάστασης, εκπρόσωποι του Συλλόγου προχώρησαν σε μία νέα ενημέρωση, κατόπιν αιτήματός τους, ώστε να παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αν και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίασε η πρόεδρος του Συλλόγου, Άρια Χαραλαμπίδη, ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση βρέθηκαν ορισμένα μέλη, εκ των οποίων οι Μηνάς Μπουγιούρης και Γιώργος Ευριπιώτης προχώρησαν σε σύντομες τοποθετήσεις.

Προλογικά της ενημέρωσης, μίλησε σύντομα ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας γνωστοποιώντας τόσο τις συναντήσεις που είχε με τον Σύλλογο για το “καυτό” πρόβλημα, όσο και τη βούλησή του ο Δήμος να σταθεί στο πλευρό των μηχανικών και να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις τους.

“Το τελευταίο διάστημα με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών είχαμε δύο συναντήσεις. Τέθηκε το χρόνιο και πολύ μεγάλο πρόβλημα - γνωστό σε όλους μας - που αφορά την Ερμούπολη και τον οικισμό της Άνω Σύρου σχετικά με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για τις οικοδομικές άδειες, τη μεταβίβαση ακινήτων, τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων και μετά από μία τεχνική συζήτηση, καταλήξαμε ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες ούτως ώστε να υπάρξει μία πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για να ξεπεραστεί όλος αυτός ο σκόπελος που είναι γνωστό ότι μπλέκει με το Υπουργείο Πολιτισμού” σχολίασε σχετικά ο ίδιος, λέγοντας αμέσως μετά πως είναι αυτονόητη η στήριξη του Δήμου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Νομοθετική ρύθμιση

Ειδικότερα, ο κ. Μπουγιούρης μιλώντας πρώτος επί του θέματος, τόνισε τα εξής:

“Η θεματολογία είναι γνωστή. Είναι το πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κατά κύριο λόγο με την κήρυξη της Ερμούπολης ως ιστορικού τόπου. Η Ερμούπολη έχει την ατυχία να έχει διπλό χαρακτηρισμό, να έχει χαρακτηριστεί και παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος. Δυστυχώς ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Αλλά ο χρόνος ως γνωστόν δεν γυρίζει πίσω. Το θέμα είναι τί κάνουμε αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα”.

Αναλύοντας περαιτέρω τον συλλογισμό του, εξήγησε πως, στον παρόντα χρόνο το πρώτο σοβαρό πρόβλημα αφορά “στο ότι δεν μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις σε ακίνητα που έχουν υπερβάσεις. Οι γονείς δεν μπορούν να τα δώσουν στα παιδιά τους, οι επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν, οι Συριανοί δεν μπορούν να πουλήσουν και υπάρχει ένα κομφούζιο. Κι αυτό επειδή για να γίνει μία ρύθμιση πρέπει να πάει σε μία Επιτροπή που είναι του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Προκειμένου να καταστήσει σαφές το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, σημείωσε τα ακόλουθα: “Ο νόμος έληξε, πήρε παράταση και η Επιτροπή δεν έχει συσταθεί καν. Αυτό είναι το ένα θέμα που πρέπει να λυθεί” σχολίασε, εξηγώντας μάλιστα πως, “Με τον προηγούμενο νόμο από τον 4495 που ήταν ο 4178 δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Υπήρχε και η Επιτροπή εδώ στην Ερμούπολη και πηγαίναν τα πράγματα μια χαρά”. Πρόσθεσε ακόμη πως, “Και με τον προηγούμενο νόμο του 4178, τον 4014 πάλι δεν είχαμε πρόβλημα”.

Ο κ. Μπουγιούρης υπογράμμισε πως η ουσία είναι ότι “αυτή τη στιγμή το ακίνητό μας δεν μπορούμε να το μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας, να το πουλήσουμε, δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπορούν να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις”.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο δεύτερο πρόβλημα, μίλησε αναλυτικά για το ζήτημα του χρόνου. “Παρατηρούμε με μεγάλη θλίψη ότι τα τελευταία 15 χρόνια, υπάρχει στην Ερμούπολη η προστασία της καταστροφής. Τί σημαίνει προστασία της καταστροφής... Ένα σημαντικό κομμάτι για ένα έργο είναι η παράμετρος χρόνος. Δεν είναι μόνον τί κάνω και πώς το κάνω. Δίνω 400 χιλ. ευρώ στο ακίνητο και κάνω ένα υπέροχο ακίνητο. Είναι και πότε το κάνω” ανέφερε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, “Αν για την αδειοδότηση και τις μελέτες χρειάζεται τέσσερα χρόνια είναι ένα χρονικό διάστημα στο οποίο δεν μπορείς να επενδύσεις. Δεν ξέρεις μετά από τέσσερα χρόνια ποια θα είναι η δική σου κατάσταση και ποια η κατάσταση της αγοράς. Ποια θα είναι γενικότερα η κατάσταση του τόπου. Επομένως, επένδυση μετά από τέσσερα χρόνια δεν νοείται. Αυτό λοιπόν, το πράγμα έχει συμβεί στην Ερμούπολη”.

Άμεσες συνέπειες αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με όσα ανέφερε είναι “τα εκατοντάδες νεο-ερείπια”. “Οπότε η πρόβλεψη η δική μας είναι πως δυστυχώς θα θρηνήσουμε θύματα. Όχι μόνον δεν αναπτύσσεται ο τόπος και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές κατά πολύ χειρότερη την πόλη από ότι την παραλάβαμε, όχι μόνον χάνουμε οριστικά κτιριακό πλούτο που δεν μπορούμε να αναπτύσσουμε αλλά θα θρηνήσουμε και θύματα” δήλωσε ο ίδιος.

Σύγχρονος μηχανισμός ελέγχου μελετών

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Μηνάς Μπουγιούρης εξήγησε πως το αίτημα του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων είναι ένα και σαφές. “Η δική μας πρόταση είναι πως μετά από δεκαπέντε χρόνια πρέπει να ωριμάσει η ιδέα του να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός ελέγχου των μελετών όπου δεν θα έχουμε αυτήν την χρονοκαθυστέρηση” εξήγησε, λέγοντας επιπρόσθετα, πως, “κηρύσσει ο Σύλλογος ανένδοτο αγώνα σε αυτήν τη διαδικασία που έχει στραγγαλίσει την Ερμούπολη και κατ΄ επέκταση το σύνολο του νησιού” καλώντας σε αυτήν την προσπάθεια και τους αιρετούς. “Θέλουμε να συνταχθείτε μαζί μας και να πάρετε τις ευθύνες που σας αναλογούν” συμπλήρωσε, μεταφράζοντας και σε αριθμούς αμέσως μετά, τις συνέπειες που “γεννά” αυτή η κατάσταση των πολυετών καθυστερήσεων.

“Με έναν πολύ μετριοπαθή υπολογισμό, θα πω τί χρήματα θα μπορούσαν να πέσουν τα επόμενα χρόνια στην Ερμούπολη. Κατ΄ ελάχιστο μιλάμε για 30 άδειες των 300 χιλιάδων κάτι το οποίο σημαίνει 9 εκ. ευρώ. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια λοιπόν το αντικείμενο της συζήτησής μας είναι 40 εκ. ευρώ. Και αυτά τα χρήματα είναι αποκλειστικά για την τοπική κοινωνία” τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μπουγιούρης.

Θα υπάρξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε σύντομα και ο Γιώργος Ευριπιώτης, εξηγώντας πως δυστυχώς, εδώ και χρόνια, έχει παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί, συμπληρώνοντας μάλιστα πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, δεν θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας, που κανονικά θα προσφέρει η απρόσκοπτη ανάπτυξη της πόλης.

“Αυτή τη στιγμή κόβουμε κορδέλες, θριαμβολογούμε για 100 θέσεις εργασίας. Κι αυτή τη στιγμή αν αναπτυχθεί η Ερμούπολη μιλάμε για εκατοντάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες αναζωογονούν το τεχνικό δυναμικό της πόλης” τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Ευριπιώτης, ο οποίος φέρνοντας και άλλα παραδείγματα, κατέστησε ξεκάθαρες τις συνέπειες για τη Σύρο, από τον “εφιάλτη” της γραφειοκρατίας.

“Πρέπει να προστατεύσετε τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την πόλη” σχολίασε, αναφέροντας παρακάτω τα εξής: “Αν πάρουμε το παράδειγμα της Τήνου, μιλάμε για 100 μελέτες σε κάθε συνεδρίαση στο αρμόδιο Συμβούλιο. Η Τήνος που ήταν πεθαμένη αυτή τη στιγμή βγάζει 40 μελέτες και παραπάνω σε κάθε Συνεδρίαση”.

Ζητώντας για μία ακόμη φορά τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ευριπιώτης δήλωσε τέλος, πως, “Σήμερα που μιλάμε έχει παγώσει όλη η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί”.