“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Τουρίστες έως και τον Νοέμβρη περιμένουν στον νότο του Ρεθύμνου

  • Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:23

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οδηγείται η τουριστική κίνηση στον νότο του Ρεθύμνου! Ήδη έχουν ξεπεραστεί τα επίπεδα του 2019, ο Σεπτέμβρης κυλάει εξαιρετικά καλά, το ενδιαφέρον είναι «ζωηρό» και για τον Οκτώβρη, ενώ στην Αγία Γαλήνη κρατήσεις υπάρχουν και για μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη!

Τρόπον τινά η σεζόν επεκτείνεται, χωρίς ωστόσο ακόμα να μπορεί να υποστηρίξει εν συνόλω το μεγαλόπνοο σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για ξένους επισκέπτες και τις 365 μέρες του χρόνου.

Ο χειμερινός τουρισμός για τους παράγοντες του κλάδου φαντάζει μία πολύ καλή ιδέα, που πάντως δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Απαιτεί αργά και σταθερά βήματα και όχι βεβιασμένες κι εν τέλει πρόχειρες ενέργειες. Στα πλην συγκαταλέγεται και το αυξημένο ενεργειακό – λειτουργικό κόστος, που αποτρέπει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να παραμείνουν ανοικτές και για μετά τον Νοέμβρη, αφού δεν θα «βγαίνουν» οικονομικά.

«Ξεπεράσαμε τα νούμερα του 2019» διαπιστώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νοτίων παραλίων Κώστας Βαρδάκης. «Ο Οκτώβριος έχει μία πληρότητα 65-70%» μας πληροφορεί. «Έχει πάει πολύ πάνω, έχουμε πιθανότητες να πάμε ακόμα καλύτερα από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Μπορούμε να πούμε στο τέλος ότι πήγαμε 10% πάνω από το 2019 ή και παραπάνω» υπολογίζει.

Την ολική επαναφορά του τουριστικού προϊόντος την αποδίδει στην ψυχοσύνθεση των ταξιδιωτών: «Ο κόσμος κλείστηκε δύο χρόνια, πιέστηκε και ήθελε φέτος διακοπές με κάθε τρόπο!» λέει.

Αρκετοί ξενοδόχοι του νότου έκαναν αυξήσεις, αφού επικαιροποίησαν τα πακέτα που πρόσφεραν.

«Πέρυσι όταν κάναμε συμβόλαια με τους tour operators βάλαμε μία μικρή αύξηση 3-5%. Μετά άρχισαν τα δείγματα της αύξησης του λειτουργικού κόστους, όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Απλά προσπαθήσαμε από τα είδη (φαγητό, ποτό) και τους μεμονωμένους πελάτες μέσω ίντερνετ, και βάλαμε κάποιες αυξήσεις» σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.

Εκτός από τον Πλακιά και τις γύρω περιοχές, κόσμος καταφθάνει και στην Αγία Γαλήνη.

«Έχει αρκετή κίνηση, έχει λίγο «λασκάρει» αλλά κρατιέται σε καλά επίπεδα ακόμα» επισημαίνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανώλης Φουντιδάκης και προσθέτει: «Για τον Οκτώβρη τα δείγματα είναι πάρα πολύ καλά. Κρατήσεις έχουμε μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη. Για τέτοια εποχή είμαστε καλά. Η Αγία Γαλήνη ως προορισμός έχει καλό επίπεδο παροχών και ο κόσμος ανταποκρίνεται. Όλα είναι μια χαρά».

Όσον αφορά την ταυτότητα των επισκεπτών, αυτοί μοιράζονται σε συνταξιούχους και άτομα κάτω των 40 ετών. «Κοιτάμε την ημερήσια εκδρομή. Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της πρόσβασης. Θα βοηθήσει ο περιφερειακός δρόμος» θα πει ακόμα ο κ. Φουντιδάκης.

Γιατί δεν «περπατάει» το σχέδιο για χειμερινό τουρισμό από… εφέτος

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο επέκτασης της τουριστικής περιόδου μάλλον μετατίθεται για του χρόνου (και βλέπουμε), αφού επί του παρόντος η εφαρμογή του είναι μάλλον ασύμφορη για τους επιχειρηματίες.

«Η αλήθεια είναι ότι όντως έγινε μία προσπάθεια να γίνει μία διερεύνηση για τα περιθώρια φιλοξενίας τουριστών τον χειμώνα. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έχουμε δει να προχωράει κάτι. Κι ούτε το μέγεθος των δυνητικών επισκεπτών είναι μεγάλο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό» παραδέχεται ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης.

«Για τα ξενοδοχεία λόγω του ότι υστερούν σε συστήματα θέρμανσης, γιατί είμαστε εποχιακοί – άρα έχουμε φροντίσει οι υποδομές μας να περιλαμβάνουν κυρίως ψύξη, μας είναι λίγο ασύμφορο να δώσουμε το χειμώνα έστω και μία πτέρυγα σε πελάτες που θα ζεσταίνονται με κλιματιστικά, τώρα που η ενέργεια έχει πάει …300% πάνω!» συμπληρώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νοτίων παραλίων Κώστας Βαρδάκης και συνεχίζει: «Μεμονωμένες όμως pansion και βίλες, το έχουν προβλέψει αυτό κι έχουν καλοριφέρ με πετρέλαιο, έχουν φωτοβολταϊκά, άρα το κόστος είναι πολύ λιγότερο. Θεωρώ ότι μία συμφωνία με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο στον πελάτη, κι εφόσον δεχτεί ο πελάτης να πληρώσει την ενέργεια χωριστά, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών: και του πελάτη και του ιδιοκτήτη του καταλύματος! Θα είναι μια πολύ καλή λύση».

Επιπλέον, στη διάθεση των υποψήφιων χειμερινών ταξιδιωτών βρίσκονται και μεγάλες βίλες, σχετικά νεότευκτες (πενταετίας).

«Η περιοχή διαθέτει γιατρό, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, τα πάντα» τονίζει ο κ. Βλατάκης, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα του Πλακιά, επαναλαμβάνοντας πως και στην περιοχή του το «οργανωμένο – ξενοδοχειακό» τουριστικό κομμάτι για το χειμώνα «δεν περπατάει».

Ο ίδιος μάλιστα δεν «βλέπει» να υπάρχει έστω και μία μικρή επέκταση της σεζόν, από τον Νοέμβρη και μετά.

Θα διευκρινίσει συγκεκριμένα: «Δεν φαίνεται σε εμάς. Το ποσοστό είναι μικρό και συμμετέχουν οι πελάτες που κλείνουν μέσω ίντερνετ, από πλατφόρμες. Αυτό είναι εύκολο και ιδανικό για την πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί ένας tour operator μπορεί να συμμετέχει σε ένα ποσοστό 50% στην πληρότητα του ξενοδοχείου, διότι έχει να κάνει με το κόστος, με το tranfer! Τον Νοέμβριο κάθε Ευρωπαίος πελάτης περιμένει να πληρώσει λίγα. Είναι ένα οικονομικό πακέτο που ναι μεν ένας tour operator μπορεί να πάρει μία καλή τιμή από έναν ξενοδόχο, αλλά δεν μπορεί να πάρει μία καλύτερη τιμή από το μεταφορικό μέσο. Δηλαδή, από το λεωφορείο: Εκεί το κόστος και τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο είναι το ίδιο. Δηλαδή, ο οδηγός, τα καύσιμα και το όχημα. Φέρνοντας σε εμάς λίγο κόσμο, σημαίνει ότι για κάθε δρομολόγιο, για κάθε ζευγάρι, θα πληρώνει 50 ευρώ. Άρα, για 5-6 ζευγάρια έχει 250-300 ευρώ κόστος. Ενώ για τα ίδια άτομα στο Ρέθυμνο, θα έχει λιγότερο κόστος, επειδή το λεωφορείο του θα γεμίσει από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ή των Χανίων και θα αφήνει κόσμο σε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσει Ρέθυμνο: Μπαλί, Πάνορμο, Περιβόλια».

Εν ολίγοις, ένας τουριστικός πράκτορας αδιαφορεί για τα πιο απομακρυσμένα μέρη, επιλέγοντας τα πιο κεντρικά για τα πιο «νεκρά» διαστήματα του χρόνου.

«Το μόνο που έχουμε δει είναι ένα πρόγραμμα επέκτασης της σεζόν, που κάνει κάθε tour operator σε συνεργασία με κάποιους ξενοδόχους στην περιοχή της Χερσονήσου, στο Ηράκλειο, το οποίο θα λειτουργεί μέχρι αρχές Δεκεμβρίου – την πρώτη εβδομάδα. Αφορά κόσμο από την Ολλανδία – δεν ξέρουμε τον αριθμό. Κάτι συγκεκριμένο, από εκεί και πέρα, δεν έχουμε δει. Το ότι στην Κρήτη υπάρχουν προϋποθέσεις αυτό είναι δεδομένο. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται μία σοβαρή προετοιμασία, ένα πλάνο διεύρυνσης της σεζόν ή τέλος πάντων για όλο τον χρόνο, για το οποίο δεν έχει γίνει κάτι» υπογραμμίζει ο κ. Σφακιανάκης, λέγοντας πώς «Ερωτήθηκαν (επ’ αυτού) οι ξενοδόχοι, σίγουρα όλοι απάντησαν θετικά. Απλά, έβαλαν κάποιες προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, «Η σεζόν αναφορικά με τον Σεπτέμβρη, είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Οι πληρότητες είναι πάρα πολύ υψηλές. Ο μήνας θα κλείσει με 90% και πάνω. Ο Οκτώβρης εξακολουθεί να έχει μία καλή πορεία. Δεν έχουν μπει όμως ακόμα οι κρατήσεις – μπαίνουν σιγά-σιγά. Θεωρώ ότι θα κλείσει θετικά, σε ένα καλό επίπεδο» είναι η εκτίμησή του.

Για την επόμενη σεζόν, θα σημειώσει: «Είναι ένα θέμα που θα το δούμε αργότερα, με την έννοια ότι ενώ διανύουμε μία περίοδο που υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα και οι άνθρωποι έκλεισαν διακοπές. Για το 2023, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, με τα υψηλά κόστη στα νοικοκυριά και τα προβλήματα με την ενέργεια και στην καθημερινότητα των ανθρώπων, δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη – δυνατότητά τους. Υπάρχουν τάσεις περιορισμού περιττών εξόδων» θα παρατηρήσει, καταλήγοντας πως «αυτό θα επηρεάσει κάπως τον τουρισμό, ειδικά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους».

Αντώνης Παντινάκης