Δραστηριότητα που ελλοχεύει κινδύνους εντός αστικού ιστού;

“Σύννεφο” αμμοβολής

- Δηλώσεις επιχειρηματία της παραλιακής ζώνης: “Όποιος μιλήσει θα είναι κυνηγημένος από όσους νομίζουν ότι ο μόνος πόρος ζωής είναι το ναυπηγείο” - Ανύπαρκτοι οι πρόσφατοι έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος παρατηρώντας το γκρίζο “σύννεφο” που εμφανίστηκε πάνω από το ναυπηγείο χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της αμμοβολής που έγινε σε πλοίο στο ΝΕΩΡΙΟ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο προκαλεί αναμφισβήτητα μεγάλη ανησυχία σε αρκετούς ανθρώπους που διέρχονται από εκείνο το σημείο. Μία τέτοια φωνή έντονου προβληματισμού, αποτελούν και οι δηλώσεις επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην παραλιακή ζώνη της πόλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το “φαινόμενο” αν και χρονίζει, ωστόσο κανείς δε μιλά γι αυτό, αφού όποιος το θίξει “θα είναι εχθρός του συνόλου της κοινωνίας” καθώς όπως επεξηγεί, έχει επικρατήσει η αντίληψη στο νησί “ότι ο μόνος πόρος ζωής είναι το ναυπηγείο”.

Η εφημερίδα, επικοινώνησε ταυτόχρονα και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δίνουν άδεια στα εκάστοτε συνεργεία που αναλαμβάνουν εργασίες αμμοβολής στο ναυπηγείο, αλλά και έχουν καθήκον να ελέγχουν μέσω δειγματοληψιών εάν παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να τηρούνται από το ΝΕΩΡΙΟ.

Έγκυρη ενημέρωση της εφημερίδας από το Λιμεναρχείο, επισημαίνει ότι αποκλειστική αρμοδιότητά τους είναι να ελέγχουν ποιοι θα αναλάβουν τα έργα της αμμοβολής. Ταυτόχρονα, από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας – τμήμα το οποίο νομιμοποιείται να ασκεί έλεγχο – τονίσθηκε ότι, πρόσφατα δεν έχει γίνει κάποιος έλεγχος για τα προϊόντα της αμμοβολής, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το “πυκνό στρώμα” που παράγεται από τις αντίστοιχες εργασίες μάλλον αφήνεται “ανεξέλεγκτο”.

“Με γυμνό μάτι καταλαβαίνει και ο πιο αδαής”

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του, ο επιχειρηματίας που διατηρεί πολλά χρόνια επιχείρηση στο παραλιακό τμήμα, εκφράζοντας τη θέση του, υποστηρίζει: “Καμία φορά δε χρειάζεται περιγραφή να κάνει κάποιος. Με γυμνό μάτι πιο αδαής και ο πιο ανίδεος βλέπει ότι όταν γίνεται αμμοβολή επάνω στη δεξαμενή που υπάρχει το κάθε πλοίο βγαίνει ένας καπνός ο οποίος επικάθεται στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, στους δρόμους, στα σπίτια”, διερωτώμενος την ίδια στιγμή: “Γιατί κανείς μα κανείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχοντας ως μόνη σκέψη ότι κάποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν εκεί, δε μιλάει; Δε μιλάει το Νοσοκομείο, να πει ότι γίνεται αμμοβολή δίπλα του. Αναρωτιέμαι αν σε άλλο μέρος του κόσμου υπάρχει μία τόσο πολύ ανεκτική κοινωνία”.

Στη συνέχεια, ο ίδιος υποστηρίζει ότι: “Όσον αφορά στην αμμοβολή, αν διαβάσει κάποιος ή ανατρέξει στο διαδίκτυο μπορεί να δει ότι περιέχει κάδμιο, σίδηρο, υφαλοχρώματα και έναν σωρό άλλες ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνες. Τι να το κάνω εγώ να έχω δουλειά και να αναπνέω καρκίνο; Εκείνο που δεν γνωρίζει επίσης ο κόσμος είναι ότι εδώ στην παραλία υπάρχουν και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και οι καφετέριες και πηγαίνουν να πιουν οι νέοι έναν καφέ και πιθανόν αν ψάξει κάποιος, να αποδειχθεί ότι αυτή η αμμοβολή έχει μπει στον καφέ ή το ποτό τους. Δε μιλάει κανείς” τονίζει, προσθέτοντας πως: “Όποιος μιλήσει θα είναι κυνηγημένος από όσους νομίζουν ότι ο μόνος πόρος ζωής είναι το ναυπηγείο. Δε φταίει κανένας άλλος, παρά το κράτος, το οποίο κάθε φορά που έρχεται πλοίο, δίνει άδεια για να γίνει αμμοβολή. Φταίει το κράτος, μέσω των Οργάνων του που είναι οι αρχές και οι εξουσίες και έτσι καλύπτονται τα πράγματα με πρόσχημα ότι θα πρέπει για να δουλέψουν κάποιοι, όλοι εμείς οι άλλοι να κάνουμε υπομονή”. Συμπληρώνοντας δε, ότι: “Ιδίως όταν φυσάει νοτιάς την πληρώνουν οι Νότιοι, που είναι στο λιμάνι και όταν φυσάει βοριάς την πληρώνουν οι Βόρειοι”, υποστηρίζει πως: “Είτε Νότιοι, είτε Βόρειοι είναι άνθρωποι και έχουν δικαίωμα ο καθένας να αναπνέει καθαρό αέρα”.

Η αντίδραση, “εχθρός του συνόλου της κοινωνίας”

Αναλύοντας περισσότερο τη σκέψη του, ο επιχειρηματίας, ξεκαθαρίζει ότι: “Δε γίνεται τίποτα γιατί υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και όπου υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον πηγαίνουν πολύ πίσω. Ας κάνουν αμμοβολή. Αλλά ας βάλουν επάνω στις δεξαμενές προστατευτικά ώστε να μπαίνει μέσα εκεί το πλοίο και να “πίνουν” την αμμοβολή εκείνοι που θέλουν να κάνουν αμμοβολή. Σκεφθείτε τι σημαίνει ένα πλοίο να ταξιδεύει ανά την υφήλιο και να έρχεται να αποπατεί – γιατί πώς αλλιώς να το περιγράψω – στα “ρουθούνια” μας. Και όποιος μιλήσει ή πάει στον Εισαγγελέα ή το Δικαστήριο είναι εχθρός του συνόλου της κοινωνίας της Σύρου. Αυτή η ερμηνεία δίνεται από αυτούς που θέλουν να υπάρχει το Νεώριο με αυτή τη μορφή” προσθέτοντας πως: “Μακάρι να υπάρχει και να δουλεύουν όχι διακόσια άτομα αλλά χίλια. Τουλάχιστον να τηρούνται οι όροι του περιβάλλοντος”, ενώ τέλος, κληθείς να δώσει τη δική του ερμηνεία για ποιο λόγο δεν αντιδρά κανείς – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – σημειώνει: Για παράδειγμα: “Αν ο εκάστοτε Λιμενάρχης αρνηθεί, ποιος ξέρει πού μπορεί να τον πάνε; Μπορεί να τον πάνε Λιμενάρχη στο Καστελόριζο να φυλάει τους Τούρκους απέναντι”.

Άδειες “αστυνομικής φύσεως”

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας με το Λιμεναρχείο, διευκρινίστηκε από έγκυρη πηγή ότι από την πλευρά τους, παραχωρείται μόνο “άδεια αστυνομικής φύσεως”, η οποία αφορά στους εργαζομένους του συνεργείου που κάνουν την αμμοβολή στο εκάστοτε πλοίο. “Το Λιμεναρχείο απλά ελέγχει με την άδεια ποιοι είναι αυτοί που θα εργασθούν και αν είναι νόμιμοι εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι η αμμοβολή όταν έχει νοτιά δημιουργεί πρόβλημα. Το αν θα λειτουργεί το ναυπηγείο είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας έγιναν από την πλευρά μας συστάσεις να μειώσει την ένταση του ψεκασμού, λόγω καιρού. Υποσχέθηκαν ότι αυτό έγινε αλλά δεν έχουμε τρόπο να το μετρήσουμε”, τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

“Όχι. Πρόσφατα δεν έχουμε κάνει έλεγχο”

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, η “Κοινή Γνώμη” μίλησε και με τον προϊστάμενο του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Παναγιώτη Βούρο, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα είναι ένα από τα αρμόδια όργανα που νομιμοποιούνται να προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των προϊόντων της αμμοβολής. “Το Νεώριο όπως και κάθε άλλη επιχείρηση λειτουργεί σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους. Για το ναυπηγείο τους όρους αυτούς τους εγκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος λόγω την δραστηριότητας που αφορά σε πιθανότητα πρόκλησης μεγαλύτερου περιβαλλοντικού κινδύνου. Η αμμοβολή προβλέπεται μέσα στους περιβαλλοντικούς όρους”, τόνισε πρωτίστως ο κ. Βούρος, δηλώνοντας ότι: “Είμαστε μία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία παλαιότερα έχει επιβάλλει πρόστιμο και έχει αποτρέψει την απόθεση της αμμοβολής σε χώρους που δεν προβλέπεται”. Ο ίδιος, κληθείς εκ νέου να απαντήσει αν την τρέχουσα χρονική περίοδο δεδομένων των εργασιών που γίνονται, έχει διενεργηθεί έλεγχος, διασαφήνισε: “Για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει τώρα πρόβλημα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος αν τηρούνται κατά τη διάρκεια της αμμοβολής οι όροι που έχουν προβλεφθεί. Όχι. Πρόσφατα δεν έχουμε κάνει έλεγχο. Έχει γίνει επίσκεψη στην αμμοβολή. Το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχοληθήκαμε είναι η διαδικασία απομάκρυνσης της αμμοβολής που έχει συλλεγεί στο χώρο και η οποία πρέπει να φύγει άμεσα γιατί δεν προβλέπεται εκεί. Προσπαθούμε σε συνεργασία με το δήμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να απομακρύνουμε αυτή την αμμοβολή και να δούμε που θα αποτεθεί ασφαλώς, ανάλογα με το αν είναι επικίνδυνη ή όχι σε αντίστοιχους χώρους”. Ο κ. Βούρος, συμπλήρωσε μάλιστα ότι, από την υπάρχουσα συγκεντρωμένη αμμοβολή, “έχει γίνει ήδη δειγματοληψία και έχουν παρθεί δείγματα για να διαπιστωθεί αν είναι επικίνδυνο απόβλητο ή όχι και αναλόγως από το αποτέλεσμα, θα αποτεθεί είτε στον ΧΥΤΑ, είτε ως επικίνδυνο θα πρέπει να διατεθεί σε αδειοδοτημένη – εξειδικευμένη εταιρεία. Έλεγχο κατά τη διάρκεια της αμμοβολής δεν έχουμε κάνει” επανέλαβε, συμπληρώνοντας ότι: “Θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πότε θα γίνει η αμμοβολή”.

“Ο νόμος προστατεύει τις προϋπάρχουσες δραστηριότητες”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υπενθύμισε ότι έχει τοποθετηθεί ένα κατάλληλο όργανο στο κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας “το οποίο μετρά τα αιωρούμενα σωματίδια”.Το μηχάνημα, όπως εξήγησε, “το χειρίζεται υπάλληλος του ναυπηγείου” και από τη συλλογή των προϊόντων, κανονικά πρέπει να στέλνεται δείγμα “σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αθήνα” για έλεγχο προκειμένου να καταγραφεί “η σύσταση των προϊόντων αυτών εκτός από τη συγκέντρωσή τους”. Εστιάζοντας τέλος, στην ουσία του ζητήματος και υποστηρίζοντας ότι: “Το θέμα είναι ότι υπάρχει μία οχλούσα δραστηριότητα εντός αστικού ιστού. Ο νόμος προστατεύει τις προϋπάρχουσες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα του ίδιο του Νεωρίου να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους του”, κατέληξε πως, το υπεύθυνο τμήμα της Περιφέρειας, το μόνο που πράττει είναι ότι επιχειρεί συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκειμένου μέσω έρευνας να γίνει έλεγχος. “Μέσω διπλωματικής εργασίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μπορεί να γίνει έλεγχος των μεταγενέστερων δεδομένων” ανέφερε συγκεκριμένα.