«Έτος γαστρονομίας» το 2013 για τη Θήρα

Γαστρονομικές «εκρήξεις» στη Σαντορίνη

  • Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013 - 09:00

Μια απολαυστική και εκρηκτικά γαστρονομική εμπειρία, υπόσχεται να προσφέρει φέτος στους επισκέπτες της η Σαντορίνη, στο πλαίσιο του «Έτους Γαστρονομίας» που έχει οριστεί το 2013 για τη Θήρα. Σήμερα το πολυδιάστατο αυτό γεγονός παρουσιάζεται από αντιπροσωπεία του Δήμου Θήρας στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή, Χρίστο Ντούμα, Αρχαιολόγο και Διευθυντή των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Θήρας

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στους καρπούς της άνυδρης ηφαιστειακής γης σε μια προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος του νησιού, της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, με το σήμερα, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης.

Η τέχνη της θηραϊκής γαστρονομίας

Οι διατροφικές συνήθειες μιας κοινωνίας αποτελούν μέρος του πολιτισμού της, όπως σημειώνει ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, ο οποίος παρατηρεί ότι το διαιτολόγιο βασίζεται πρωτίστως στις δυνατότητες που παρέχει ο άμεσος περίγυρος, το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται μια συγκεκριμένη κοινωνία. Αναφορικά με τη Σαντορίνη, το εύφορο μεν αλλά άνυδρο έδαφος και το ξηρό κλίμα της, έχουν επιβάλει ειδικές καλλιέργειες και εκτροφές ζώων σε περιορισμένο φάσμα ποικιλιών. Την κατάσταση βελτιώνουν κάπως η θάλασσα και η γεωγραφική θέση του νησιού επάνω στη διαδρομή των αποδημητικών πτηνών, συμβάλλοντας συμπληρωματικά στη διατροφή των Θηραίων. Συνεπώς, το περιορισμένο διαιτολόγιο που το περιβάλλον επέβαλε στη θηραϊκή κοινωνία, διαμόρφωσε το λιτοδίαιτο χαρακτήρα της. Ωστόσο, για τη δημιουργία ποικιλίας φαγητών από το ίδιο προϊόν (π.χ. κάπαρη σε σαλάτες ή κοκκινιστή) η Σαντορινιά νοικοκυρά έχει επινοήσει διάφορους τρόπους επεξεργασίας, ώστε να πλουτίζονται οι γεύσεις και να διαμορφώνεται άλλου επιπέδου πολιτισμός, να παράγεται η τέχνη της γαστρονομίας.

Στόχος να τεθεί το νησί στο επίκεντρο

Το 2013 αποφασίστηκε να χαρακτηριστεί ως «έτος γαστρονομίας», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας -και ειδικά του γαστρονομικού τουρισμού- στο νησί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, σε μια εποχή, μάλιστα, που ο τουρισμός αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την οικονομία της χώρας συνολικά.

Μοναδικά αγροτικά προϊόντα, πρωτοποριακά εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, φιλόξενες ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα, επισκέψιμα οινοποιεία, ρομαντικά ξενοδοχεία, ειδικές γωνιές τοπικών προϊόντων στα καταστήματα του νησιού, συνθέτουν ήδη ένα δημιουργικό σκηνικό γαστρονομικής απόλαυσης στο νησί. Το 2013 η γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής στη Σαντορίνη, δηλαδή τις τέχνες, την παράδοση, την παιδεία, τις επιστήμες και γενικότερα τον πολιτισμό, με το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Θήρας να περιλαμβάνει αφιερώματα με γαστρονομική, καλλιτεχνική και ιστορική θεματολογία.

Η Σαντορίνη ταξιδεύει

Στο πλαίσιο της προβολής του «Έτους γαστρονομίας», αντιπροσωπεία του Δήμου Θήρας, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο, τον κ. Χρίστο Ντούμα, τον κ. Μιχάλη Φυτίκα, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης & Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης και Ομότιμο Καθηγητή Ηφαιστειολογίας του ΑΠΘ και την κ. Αικατερίνη Τράκα, πρ. Τακτική Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ, βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα τις διάφορες πτυχές της πολυδιάστατης αυτής πρωτοβουλία, σε ειδική εκδήλωση-συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Χρίστος Ντούμας με θέμα: «Από την ανάγκη στην απόλαυση: διατροφικές συνήθειες στη Θήρα της Εποχής του Χαλκού». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.

Ήδη η… γαστρονομική Σαντορίνη έχει παρουσιαστεί και στην Αθήνα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Μουσείο της Ακρόπολης.