Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις καταστροφές στο Καμάρι της Σανορίνης

“Δε βαδίζουμε τυφλά”

Ο αντιδήμαρχος, Ν. Καμπουράκης και ο πρόεδρος της “ΓΕΩΘΗΡΑ”, Ν. Σιγάλας μιλούν για τις ενέργειες της αποκατάστασης

Πανεπιστημιακή λύση πρόκειται να δοθεί στις καταστροφές που έχουν προκληθεί από την έντονη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στο Καμάρι της Σαντορίνης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος, Νικόλαος Καμπουράκης και ο πρόεδρος της “ΓΕΩΘΗΡΑ”, Νικόλαος Σιγάλας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν τρεις ημέρες, κλήθηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταστίνος Συνολάκης να αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για την προσωρινή αλλά και τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών. Υπενθυμίζεται ότι, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Έως το Πάσχα οι μετρήσεις

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο αντιδήμαρχος, τόνισε ότι οι καταστροφές που έχουν συντελεστεί χρήζουν άμεσων λύσεων, δεδομένου του έντονου τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής ενόψει του καλοκαιριού. “Είχαμε συνάντηση με τον κ. Συνολάκη καθώς και με τους συνεργάτες του. Ήδη πραγματοποιούν ειδικές μετρήσεις για την άμμο, τα θαλάσσια ρεύματα και την παραλία. Αυτές οι μετρήσεις θα συνεχιστούν κάθε μία εβδομάδα ή δεκαπέντε ημέρες έως και το Πάσχα και αφού ολοκληρωθούν, θα κατατεθούν προτάσεις για την προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών στην παραλία και συγχρόνως, το Πολυτεχνείο Κρήτης, θα μας κάνει μελέτη για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος για την πλήρη αποκατάσταση της παραλίας του Καμαρίου”.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι η προσωρινή αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί θα είναι άμεση. “Η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει. Μέχρι το Πάσχα πιστεύω θα έχουν διορθωθεί οι ζημιές”.

Διασαφηνίζοντας περαιτέρω το στόχο της μελέτης που θα συντάξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρόεδρος της “ΓΕΩΘΗΡΑ”, Νικόλαος Σιγάλας, πρόσθεσε: “η μελέτη αυτή θα γίνει για να γνωρίζουμε εάν μπορεί να επανέλθει η άμμος που έχει παρασυρθεί και πότε μπορεί να γίνει αυτό. Η κακοκαιρία παρέσυρε όλη την άμμο από το δεξί τμήμα της παραλίας του Καμαρίου”.

Προβληματισμός των επιχειρηματιών και οικονομικός πονοκέφαλος

Εκτός της προγραμματισμένης συνάντησης με τον πανεπιστημιακό καθηγητή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τους επιχειρηματίες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Μεταφέροντας την αγωνία των καταστηματαρχών της παραλίας Καμαρίου, ο κ. Καμπουράκης, επεσήμανε,
“Πράγματι έχουν ανησυχήσει οι επιχειρηματίες γιατί πλησιάζει η τουριστική περίοδος και πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές”, ενώ συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ο κ. Σιγάλας, ανέφερε, “Έχει καταγραφεί φοβερό πρόβλημα. Πιστεύω όμως, ότι θα λειτουργήσουν κανονικά οι επιχειρήσεις. Δε βαδίζουμε τυφλά αφού έχει αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης το Πολυτεχνείο Κρήτης”.

Σε σχετική ερώτηση προς τον πρόεδρο της “ΓΕΩΘΗΡΑ” όσον αφορά στην οικονομική ανάληψη των υποχρεώσεων για τις καταστροφές του Καμαρίου, ο κ. Σιγάλας εξήγησε ότι, αμέσως μετά τη μελέτη θα υπάρξει επικοινωνία και νέα συνάντηση των επιχειρηματιών, του δήμου και της “ΓΕΩΘΗΡΑ” ώστε να συζητηθεί εκτενώς ποιος θα αναλάβει το οικονομικό φορτίο της “επούλωσης” και αν πρόκειται τελικά να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι η παραλία έχει παραχωρηθεί από την κτηματική υπηρεσία στη “ΓΕΩΘΗΡΑ”.

Ετικέτες: