Σε συμπλήρωση των ερωτηματολογίων της έρευνας, που πραγματοποιούν ο Δήμος Θήρας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καλεί τους επιχειρηματίες του τουρισμού η Δ.Ε. ΓΕΩΘΗΡΑ

Υποβολή στοιχείων και προτάσεων

Ενημερωτικές συναντήσεις των φορέων του τουρισμού, με το Φορέα Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού (DMMO), στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Ν. Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να παρασχεθούν και να αναλυθούν τα επιχειρηματικά δεδομένα του νησιού.

Ενημερωτικές συναντήσεις σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού (DMMO) καθώς και με τα ερωτηματολόγια που προσπαθεί να συλλέξει το Παρατηρητήριο Τουρισμού Θήρας, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας και της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, αντίστοιχα, στο χώρο της Δημοτικής Επιχείρησης «Γεωθήρα».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε ενδελεχής ενημέρωση, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, όσον αφορά στις ανάγκες της έρευνας που πραγματοποιούν από κοινού ο Δήμος Θήρας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο της σύστασης και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού στη Σαντορίνη.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννη Σπιλάνη, ενεργός παράγοντας μέσα στον DMMO, ενώ παρόντα ήταν επίσης μέλη της ερευνητικής του ομάδας, αλλά και του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Θήρας.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του κ. Σπιλάνη, στην ομάδα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Θήρας στο Facebook, κατά τις συναντήσεις, «εξηγήσαμε, ότι οι πληροφορίες που θα πάρουμε είναι απολύτως εμπιστευτικές, ενώ θα δημοσιευθούν μόνο αθροιστικά δεδομένα και μέσοι όροι και σε καμία περίπτωση ατομικά στοιχεία. Επιμείναμε στο γεγονός ότι η ανάλυση που θα προκύψει από τη πρωτογενή έρευνα με τα ερωτηματολόγια τουριστών, επιχειρήσεων και κατοίκων, σε συνδυασμό με τα δευτερογενή δεδομένα θα επιτρέψει την επεξεργασία προτάσεων που θα κατατεθούν στο διάλογο μεταξύ των φορέων του νησιού. Άλλωστε η φιλοσοφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (κάτω από την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το Παρατηρητήριο) είναι οι αποφάσεις για βιώσιμο τουρισμό να λαμβάνονται με βάση τεκμηριωμένες απόψεις».

Πρόσκληση για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση απαντήσεων

Σε ανακοίνωση, προκειμένου οι επιχειρηματίες της Θήρας να συμμετάσχουν στην έρευνα του Δήμου Θήρας, προέβη και η Δημοτική Επιχείρηση ΓΕΩΘΗΡΑ.

Όπως ενημερώνει τον επιχειρηματικό κλάδο η ΓΕΩΘΗΡΑ, «ο Δήμος Θήρας έχει αναθέσει μελέτη για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού (DMMO), η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται από το Παρατηρητήριο Τουρισμού. Το Παρατηρητήριο έχει ως στόχο να εφοδιάζει τον Φορέα με δεδομένα και αναλύσεις σχετικά με την κατάσταση του τουρισμού της Σαντορίνης με στόχο να υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων. Τη μελέτη έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (καθηγητής κ. Σπιλάνης Ιωάννης) που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου».

Για το σκοπό αυτό, η ΓΕΩΘΗΡΑ καλεί «να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο τουριστικών επιχειρήσεων (πλην καταλυμάτων) και, εάν σας είναι δυνατό, να το πράξετε έως το τέλος Οκτωβρίου 2016 (31/10/16) ώστε να δοθεί χρόνος στην ερευνητική ομάδα για επεξεργασία του υλικού».

Προς κάθε ενδιαφερόμενο, το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο για απευθείας ηλεκτρονική συμπλήρωση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://tourismobservatory.ba.aegean.gr/…/erwthmatologio-lo…/, ενώ εάν επιθυμείτε να συμπληρώσετε ερωτηματολόγιο σε εκτυπωμένη μορφή παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. (επιχείρηση του Δήμου Θήρας) στο τηλέφωνο 2286023021 (09:00 – 16:00), ώστε να κανονίσετε για την παραλαβή του (π.χ. μπορεί να αποσταλεί σε μορφή pdf στο e-mail σας).

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες καλούνται να μη διστάσουν να προωθήσουν τον διαδικτυακό τόπο, όπου βρίσκεται το ερωτηματολόγιο σε συνεργάτες ή και γνωστούς, που διατηρούν επίσης τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να συλλεχθούν το δυνατόν περισσότερα ερωτηματολόγια.

«Στόχος μας», επισημαίνει η ΓΕΩΘΗΡΑ, «είναι να συγκεντρώσουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμπληρωμένων ερωτηματολογίων από όλους τους τύπους των τουριστικών επιχειρήσεων, πλην των καταλυμάτων για τα οποία θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστό ερωτηματολόγιο, ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό και η ανάλυση να δώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα της πραγματικότητας και των διαφορών που υπάρχουν», ευχαριστώντας τους πολίτες για τη συνεργασία τους.

Εύκολα, αλλά σημαντικά ερωτήματα

Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, οι επιχειρηματίες θα κληθούν να συμπληρώσουν στοιχεία, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της επιχείρησης, όπως το είδος των δραστηριοτήτων της, το μέγεθός της, το χρόνο λειτουργίας της, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη, όπως επίσης και ερωτήματα σε σχέση με τους απασχολούμενους σε αυτή, όπως ο αριθμός τους, το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσής τους, το είδος της απασχόλησης, κλπ.

Επίσης, ζητούνται στοιχεία, σχετικά με το τζίρο της επιχείρησης, ενώ ειδική ενότητα στο ερωτηματολόγιο, αφορά στα περιβαλλοντικά στοιχεία, όπως η ετήσια κατανάλωση νερού, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας, οι χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας και η αξία τους, τα διαθέσιμα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, η ημερήσια ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων της επιχείρησης κατά την περίοδο αιχμής, η ροή ανακύκλωσης κ.α.

Τέλος, από τους επιχειρηματίες ζητείται σχόλιο, σχετικά με τον τουρισμό, τα προβλήματα λειτουργίας της επιχείρησής του, καθώς και επίσης να αναφερθούν και στα προβλήματα, που θεωρούν πως αντιμετωπίζει το νησί ως προορισμός.

Ετικέτες: