Έφοδος της Επιθεώρησης Εργασίας στο τμήμα αμμοβολιστών του Νεωρίου

Άντρο της παρανομίας

Ο χαρακτηρισμός “τραγικές”, ωχριά μπροστά στη θλιβερή εργασιακή πραγματικότητα με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν προχθές στο τμήμα αμμοβολιστών του Ναυπηγείου Νεώριο Σύρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές και εξακριβωμένες πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν είναι πολλές και άκρως σοβαρές, με κυριότερη την εξαντλητική για τους εργαζομένους παραβίαση του ωραρίου εργασίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της εφημερίδας, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργαστούν ακόμη και επί 20 ώρες, γεγονός που μόνο στη φυσική εξόντωσή τους μπορεί να οδηγήσει.

Τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας

Το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” για το θέμα, φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας στο τμήμα της αμμοβολής στο ναυπηγείο της Σύρου, το οποίο έχει ανατεθεί από τη διοίκηση του Νεωρίου σε εργολάβο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, η Επιθεώρηση Εργασίας εντόπισε πληθώρα παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον επισταμένο έλεγχο που διενεργήθηκε, δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι, το οποίο να μην έχει παραβιαστεί. Οι πληρωμές γίνονται κατά το δοκούν από τον εργολάβο, σε τέτοιο βαθμό που οι εργαζόμενοι, όπως είχαν καταγγείλει και στο πρόσφατο παρελθόν, δεν πληρώνονται για τα ποσά που έχουν υπογράψει στις συμβάσεις. Μάλιστα, ακόμη και στις υπερωρίες τους γίνονται περικοπές από τον εργολάβο, κάτι το οποίο συμβαίνει και με τα επιδόματά τους.

Αυτό όμως που κυριολεκτικά συγκλονίζει είναι ότι οι εργαζόμενοι στο τμήμα της αμμοβολής, εργάζονται κατά πολύ πέραν του νόμιμου 8ωρου, συμπληρώνοντας ακόμη και 20 ώρες συνεχόμενης εργασίας. “Ακόμη και στην Ουγκάντα, οι εργαζόμενοι φανταζόμαστε ότι εργάζονται λιγότερες ώρες. Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι προχωρούν στη φυσική εξόντωση των εργαζομένων. Εργατικό δίκαιο Ουγκάντας. Χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους όπως μεταχειρίζονταν τους δούλους στην Αφρική και το μόνο που λείπει είναι να τους βάψουν μαύρους και να τους βάλουν και αλυσίδες στα πόδια”, δηλώνουν χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, άνθρωποι που έχουν σαφή και πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Πολλά σημεία από τις καταγγελίες ευσταθούν

Τα όσα καταγράφηκαν από τον έλεγχο, για τα οποία αναμένεται και η επίσημη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις καταγγελίες που γίνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εφημερίδα, την ώρα που κάποιοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καταρρίψουν, κατά την προσφιλή τους τακτική.

Όπως φαίνεται, όμως, οι έκτακτοι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο τμήμα της αμμοβολής, καθημερινά δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα, κάτω από συνθήκες πραγματικής δουλείας.

Εξαντλητικές ώρες εργασίας, κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, που σίγουρα παραπέμπουν σε άλλες εποχές και σίγουρα είναι καταδικαστέες.

Ο εργασιακός μεσαίωνας, που “ανθεί” κάτω από... τη μύτη ή και με τις ευλογίες της διοίκησης του Νεωρίου ζει και βασιλεύει στη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της Σύρου.

Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει την αντίδραση τόσο της διοίκησης, όσο και κάποιων άλλων παραγόντων, όταν στο πρόσφατο παρελθόν έκτακτοι εργαζόμενοι έκαναν συγκεκριμένες καταγγελίες στην “Κοινή Γνώμη”; Η κοινωνία της Σύρου σίγουρα θυμάται ότι η διοίκηση του ναυπηγείου είχε απειλήσει ακόμη και με εξώδικο εργαζόμενο, ουσιαστικά προκειμένου να σταματήσει να καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται. Τα στοιχεία, όμως, που έρχονται σήμερα στην επικαιρότητα είναι αδιαμφισβήτητα και έχουν περιέλθει σε γνώση των αρμοδίων αρχών.

 

“Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη διοίκηση”

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου, Γιώργο Πολυδούλη, προκειμένου να του θέσει το ζήτημα και να καταγράψει τη θέση του.

Ο κ. Πολυδούλης επεσήμανε ότι “πολύ καλά έπραξε η Επιθεώρηση Εργασίας και διενέργησε έλεγχο στον χώρο του Νεωρίου και αυτό πρέπει να το πράττει καθημερινά. Εμείς μόλις πάρουμε στα χέρια μας την έκθεση, θα τη θέσουμε υπ' όψιν της διοίκησης και θα ζητήσουμε εξηγήσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μαύρη εργασία ζει και βασιλεύει

Μόλις προχθές η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει άρθρο σχετικά με την “μαύρη” εργασία, η οποία δυστυχώς ζει και βασιλεύει. Στη μεγαλύτερη επιχείρηση του νησιού, ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν εργασίες “με το κομμάτι” φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους που προσλαμβάνουν ως σύγχρονους σκλάβους, καταπατώντας κάθε σημείο της εργατικής νομοθεσίας.

Ο συγκεκριμένος εργολάβος που έχει αναλάβει τις εργασίες της αμμοβολής έχει “στην πλάτη του” και άλλες παραβάσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί επίσημα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα τα οποία έχουν βεβαιωθεί για τις παραβάσεις αυτές δεν έχουν ουδέποτε καταβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο παραβάτης να συνεχίζει ατιμώρητος να καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως φαίνεται οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν στις αρχές της ύφεσης λόγο για έναν επερχόμενο εργασιακό μεσαίωνα, έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Είναι αυτονόητο ότι η κρίση και ο φόβος εξόδου από τον κόσμο της εργασίας και εισόδου στο τρομακτικό 30%, στο οποίο έχουν σκαρφαλώσει τα ποσοστά της ανεργίας, κάνουν πολλούς εργαζομένους να σιωπούν, νιώθοντας ανήμποροι να διεκδικήσουν τα -αυτονόητα- εργασιακά δικαιώματά τους. Αυτό επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα, στα ευρήματα των οποίων συγκαταλέγεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην ενδεχόμενη αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ετικέτες: