Αδήλωτη εργασία και υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής

Σαρώνουν τα νησιά τα κλιμάκια ελέγχων

Σε καθημερινό φαινόμενο εξελίσσονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών, με τα πρώτα στοιχεία να εκτινάσσουν στα ύψη τα ποσοστά παραβατικότητας.

Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, εστίασης, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και η αδήλωτη εργασία στοχοποιήθηκαν από τα ελεγκτικά κλιμάκια.

Τα ποσοστά ανά περιοχή

Οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διενήργησαν 1.088 ελέγχους, σε τουριστικές περιοχές και σε διάστημα ενός μήνα διαπίστωσαν παραβάσεις που αγγίζουν το 85%, ποσοστό που απεικονίζει ανάγλυφα το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι που κατέγραψαν αυτά τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, διενεργήθηκαν στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου και έφεραν ειδικά τα νησιά των Κυκλάδων στις πρώτες θέσεις με πληθώρα παραβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΣΔΟΕ, τα ποσοστά παραβατικότητας ανά περιοχή είναι: Ρόδος 84,62%, Ζάκυνθος 80,00%, Σαντορίνη 77,14%, Τήνος 72,73%, Πάρος 68,18%, Σύρος 57,89%, Αίγινα 37,14%, Αργολίδα 45,45%, Μεσσηνία 44,44%, Κορινθία 40,00%, Μύκονος 43,33% και Χαλκιδική 37,00%.

Έλεγχοι πολυτελών κατοικιών

Κατόπιν του σάλου που είχε ξεσπάσει με την εκμετάλλευση, από ιδιώτες, πολυτελών κατοικιών στα νησιά, δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για διεξαγωγή ελέγχων και σε αυτά τα πολυτελή καταλύματα.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με ενημέρωση του ΣΔΟΕ, αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις δαπάνες ανέγερσης, τη δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ.μ. , την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης.

Τα νησιά στα οποία επικεντρώθηκαν οι ελεγκτές είναι αυτά για τα οποία υπήρξαν οι πρώτες καταγγελίες και πρόκειται για την Πάρο, την Αντίπαρο και τη Μύκονο.

Από τα ευρήματα των ελέγχων προκύπτει ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι: σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλωνόταν, σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του και σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις, γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.

Καλπάζει η αδήλωτη εργασία

Τα μικτά κλιμάκια των ελεγκτών προέβησαν και σε ελέγχους σχετικά με τη νομιμότητα των εργαζομένων, όπου διαπιστώθηκε ότι 538 επιχειρήσεις απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους, με συνολικά 2.473 παραβάσεις.

Τα συνολικά στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με την αδήλωτη εργασία όπως αυτή καταγράφηκε στο πρώτο στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αυτή αγγίζει το 38,4%, που μεταφράζεται σε 14.039 αδήλωτους εργαζόμενους, ενώ ειδικά για τον μήνα Ιούνιο, που ξεκίνησε και η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, το ποσοστό ήταν στο 35%, δηλαδή 2.564 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

Τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας εμφανίζουν συγκριτικά με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο του πρώτου εξαμήνου του έτους, μία απόκλιση της τάξης του 2,2%, καθώς πέρυσι καταγράφηκαν 10.603 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, ποσοστό 36,2%.

Προειδοποιήσεις για στελέχωση

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, υπήρξε προ μηνός διαμαρτυρία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Η κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι εντατικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια για πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής, είχε οδηγήσει τον πρόεδρο του Κέντρου, κ. Θ. Μήτσκα να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδιασμού, εάν δεν στελεχωθεί επαρκώς το γραφείο του ΣΕΠΕ της Σύρου.

Σε επιστολή που είχε στείλει στους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και τους Διοικητές ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, επισημαίνει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας που εδρεύει στη Σύρο και έχει στην αρμοδιότητά της πέντε νησιά, δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό και μέσα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο που της έχει ανατεθεί, ενώ, λόγω του μη επαρκούς προσωπικού δεν είναι δυνατές ούτε οι μετακινήσεις σε άλλα νησιά για τη διενέργεια ελέγχων.

Τα όσα δήλωνε δε τότε στην εφημερίδα, εμφανίζονται περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, καθώς έθετε το ερώτημα αν πραγματικά το κράτος θέλει να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. «Δεν είναι δυνατόν από τη μία τα ταμεία να αδειάζουν και από την άλλη να καταργούνται υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να περιορίσουν τέτοιους είδους παρανομίες», εκτιμώντας ότι η δήλωση αδυναμίας καταπολέμησής τους λειτουργεί προσχηματικά ώστε να προωθηθεί περεταίρω περικοπή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. «Αφού ισχυρίζονται ότι εκεί είναι το πρόβλημα είναι στο χέρι τους να το λύσουν» δηλώνει, παρατηρώντας ότι ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο η χώρα οδηγείται σε εξαθλίωση και τα ταμεία σε πλήρη αποδιάρθρωση.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προσωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, είχε οδηγήσει σε κοινή εμφάνιση του υπουργούς Εργασίας κ. Βρούτση και Δικαιοσύνης κ. Δένδια να δηλώνουν την εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις», χαρακτηρίζοντας την αδήλωτη εργασία ως πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τον Υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για «απαράδεκτη και σχεδόν εγκληματική συμπεριφορά».

Σε αυτό το μοτίβο δεν συμπεριέλαβαν όμως και τις περικοπές θέσεων και την αποδυνάμωση των δομών, βάσει της προσυμφωνημένης με τους δανειστές, αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.