Επαφές της διοίκησης του Νεωρίου με την Καναδική κατασκευάστρια εταιρία υδροπλάνων

Άνοιγμα σε νέους κλάδους

Βήματα διεξόδου από την οικονομική κρίση, αναζητά το ναυπηγείο Νεώριο, η διοίκηση του οποίου επεξεργάζεται και άλλους τομείς με τους οποίους μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες της επιχείρησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, χθες το πρωί, ο Πρόεδρος του Νεωρίου, κ. Κοκκάλας, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Στεφάνου, καθώς και ο Εμπορικός Διευθυντής, κ. Αλτουβάς, συναντήθηκαν με τον Προέδρο της Καναδικής Εταιρείας κατασκευής υδροπλάνων «Viking Air» κ. Robert Curtis,

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου για τα υδροπλάνα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πρώτη επαφή με τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου

Τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Καναδικής Εταιρείας κατασκευής υδροπλάνων «Viking Air» κ. Robert Curtis, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο και τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Στεφανίδη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Πουσσαίου στην προοπτική υλοποίησης της πρότασης να λειτουργήσει η Σύρος ως βάση των υδροπλάνων, λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης της.

Ο κ. Curtis, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου από τον Εμπορικό Διευθυντή της Συριανής επιχείρησης, Γιώργο Αλτουβά, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Καναδικής Εταιρείας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή, κ.κ. Κοκκάλα και Στεφάνου.

Έρευνα αγοράς και αλλαγή πλεύσης

Ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση και αυτό έχει οδηγήσει το ναυπηγείο Νεώριο, στο χείλος της οικονομικής καταστροφής με τα γνωστά προβλήματα, όπως τα χρέη προς τους εργαζόμενους, προς το δημόσιο, αλλά και προς τρίτους.

Μετά από επίμονες προτροπές των φορέων της Σύρου, αλλά και έπειτα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τα οποία έπαιξαν ομολογουμένως μεγάλο ρόλο, η διοίκηση του Νεωρίου, ξεκίνησε την έρευνα της αγοράς, με σκοπό την αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά και την ενασχόληση και με άλλους τομείς, πλην του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.

Ένας από αυτούς τους τομείς, είναι και τα υδροπλάνα, όπως και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, π.χ η κατασκευή ανεμογεννητριών, τομείς που μπορούν να επιφέρουν εργασία στους ήδη υπάρχοντες, αλλά και σε επιπλέον εργαζόμενους του νησιού, αλλά και οικονομικά οφέλη για να συνεχιστεί η λειτουργία του ναυπηγείου.

“Μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε και σε αυτόν τον τομέα”

Ο Εμπορικός Διευθυντής του Νεωρίου, Γιώργος Αλτουβάς, σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” επισήμανε ότι η πρώτη αυτή επαφή με τον εκπρόσωπο της Καναδικής εταιρείας, ήταν σε σωστή βάση, ενώ αποκάλυψε και περαιτέρω στοιχεία για τη μελλοντική συνεργασία που μπορεί να υπάρξει.

“Καταρχήν, δε μιλάμε για κατασκευή υδροπλάνων, διότι είναι κάτι το πολύ εξειδικευμένο. Μιλάμε για επισκευή υδροπλάνων, αλλά και για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, επιβάλλεται μία ομάδα εργαζομένων να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό το κομμάτι. Αυτό που συζητήσαμε είναι για το θέμα των εγκαταστάσεων του Νεωρίου και συγκεκριμένα την κατασκευή στο ναυπηγείο κάποιων εξαρτημάτων, όπως ένας άξονας.

Εμείς εκεί που μπορούμε να επέμβουμε, είναι στην κατασκευή προβλήτας των υδροπλάνων”.

Στην επισήμανση ότι αυτή η πρώτη επαφή με την Καναδική εταιρεία, ανοίγει όχι κοντινούς αλλά μακροχρόνιους ορίζοντες για το Νεώριο, ο κ. Αλτουβάς επισήμανε ότι αυτό μπορεί και να μην είναι μακροχρόνιο, αλλά τα υδροπλάνα εάν τρέξουν οι διαδικασίες, να μπουν στη ζωή μας, στα επόμενα δύο χρόνια.

“Η Καναδική εταιρία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις Κυκλάδες. Όμως πρέπει να επισημάνω ότι σε αυτό βοήθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος. Το συνέδριο για τα υδροπλάνα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που έχουν γίνει στη Σύρο. Ο κ. Πουσσαίος μαζί με τον Παναγιώτη Βούρο, μας έφερε σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρία”.

Στην ερώτηση εάν η επιχείρηση έχει βρει και άλλες διεξόδους, ο κ. Αλτουβάς σημείωσε ότι γίνονται διάφορα βήματα και για άλλους κλάδους, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος διάσωσης. Επίσης, σημείωσε ότι η ενασχόληση με τα υδροπλάνα, εφόσον ευοδωθεί η συνεργασία, θα δώσει μία μεγάλη ανάσα στο Νεώριο, αλλά δεν είναι η απόλυτη λύση.

“Μπορεί το Νεώριο να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο”

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Νεώριο στη συντήρηση και επισκευή του νέου αυτού μεταφορικού μέσου. «Το Νεώριο, στην περίπτωση υλοποίησης του εγχειρήματος, μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στη συντήρηση και επισκευή των νέων πτητικών μέσων. Η πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από τον κ. Κοκκάλα, ο οποίος δήλωσε θετικός σε μια τέτοια προοπτική συνεργασίας επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που αυτή ευοδωθεί, η διοίκηση της επιχείρησης είναι πρόθυμη να επιμορφώσει τον απαραίτητο αριθμό των τεχνητών της στην ειδική τεχνογνωσία συντήρησης και επισκευής των υδροπλάνων προκειμένου το ναυπηγείο να αναλάβει το νέο αντικείμενο εργασιών”.