Επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο Ναυπηγείο

Μια αποτελεσματική αποχή

Η οικονομική δυσπραγία του Νεωρίου μέρα με την ημέρα εντείνεται, με τους εναπομείναντες εργαζόμενους να παραμένουν όμηροι της ανάγκης, παλεύοντας ακόμα για όσα δικαιούνται και ενώ έχουν προεισπραχθεί τους αρνείται πεισματικά ο κ. Ταβουλάρης.

Στις τελευταίες αναπνοές, λίγο πριν τον επιθανάτιο ρόγχο της επιχείρησης, η «φωτογραφική» τροπολογία που αφορά στις δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, αναζωπύρωσε τις ελπίδες των εργαζομένων για εξόφληση των δεδουλευμένων τους, κάνοντας τα «στραβά μάτια» για τον τρόπο που δίνονται κρατικές δουλειές σε έναν μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου.

Όμως έως την τελική αυτή θετική έκβαση, νέες αθετήσεις των οικονομικών υποχρεώσεων της διοίκησης, ανάγκασε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, η οποία όμως είχε ως αποτέλεσμα την άμεση εξεύρεση ρευστού για την καταβολή των συμφωνημένων.

Η μετάθεση ευθυνών και η επίσχεση

Οι αντοχές των εργαζομένων έφτασαν σε οριακό σημείο, μετά τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό που υφίστανται ως προς την οικονομική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα τους και την Παρασκευή 13-9-2013 να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας καθώς για ακόμα μία φορά η εταιρία φάνηκε ασυνεπής στις υποσχέσεις της.

Ενώ αναμενόταν η καταβολή εκ μέρους της εταιρίας, της εξόφλησης και της προκαταβολής του μήνα, για τις οποίες είχε δεσμευτεί ότι θα τακτοποιούσε έως την επίμαχη ημερομηνία, πάλι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε θέση αναμονής, αυτή τη φορά όμως αντιδρώντας άμεσα.

Σε ανακοίνωση σχετική με την απόφαση υιοθέτησης του μέτρου της επίσχεσης, που εξέδωσε το Εργοστασιακό Σωματείο του Ναυπηγείου, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι του ήταν αρχικώς αντίθετοι στην καταβολή του 50% κατά την προηγούμενη πληρωμή, όμως συναίνεσαν καθώς έλαβαν τη δέσμευση της διοίκησης για ταυτόχρονη εξόφληση του υπολοίπου 50% και προκαταβολής.

Το πρωί της 13 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Κοκκάλας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να καταβάλει τα συμφωνημένα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ασφαλιστές της εταιρίας του πλοίου Katherine, που τις εργασίες επισκευής του ανέλαβε το Νεώριο, οι οποίοι «δεν τήρησαν το λόγο τους και έστειλαν λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν υποσχεθεί».

Εκ μέρους του Εργοστασιακού Σωματείου έγινε μία προσπάθεια δικαιολόγησης της στάσης της εταιρίας αναφέροντας ότι ναι μεν «όπως φαίνεται η ευθύνη βαρύνει τους ασφαλιστές και τον πλοιοκτήτη, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε να καταλάβουν ότι το πλοίο για να επισκευασθεί πρέπει να πληρωθούν αυτοί που το επισκευάζουν και δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου».

Στη Σχετική ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στην τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου «που αυτή τη στιγμή είναι απλήρωτοι, με προβλήματα τεράστια, με κομμένα ρεύματα, με αδυναμία ανταπόκρισης στις σχολικές ανάγκες των παιδιών κ.α.».

Το έσχατο μέσο χρησιμοποιήθηκε προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, διότι όπως αναφέρουν «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πιέσουμε από το να σταματήσουμε τις εργασίες μέχρι να μας πληρώσουν».

Το ρευστό και η λήξη της αποχής

Οι τρεις ημέρες αποχής από την εργασία, ήταν αρκετές για τη διοίκηση του ναυπηγείου να κινητοποιηθεί ώστε να βρει τα χρήματα που είχε συμφωνήσει να καταβάλλει στους εργαζόμενους.

Όπως ενημέρωσε το Εργοστασιακό Σωματείο, το μεσημέρι στις 13μ.μ. της Δευτέρας 16-9-2013, ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Κοκκάλας, βρέθηκαν τα χρήματα και ήδη είχε καταβληθεί το 50% της εξόφλησης και το 30% της προκαταβολής, ενώ δεσμεύτηκε ότι σήμερα το πρωί θα καταβληθεί και το υπόλοιπο 70%, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη λήξη της αποχής των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον αναμένουν τις δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να λάβουν τις εξοφλήσεις του συνόλου των δεδουλευμένων τους, διότι όσα δικαιωματικά πρέπει να λάβουν από την Ελευσίνα, που οφείλονται στο Ναυπηγείο της Σύρου, μάλλον θα αναμένουν πολύ ακόμα για την εξόφληση τους.