Στα ακρα οδηγεί την κατάσταση ο πρόεδρος του Ομίλου Νεωρίου, Νίκος Ταβουλάρης

Με εξώδικο απαντούν οι εργαζόμενοι

Εξώδικο προς τον Νίκο Ταβουλάρη, κατέθεσε χθες το μεσημέρι το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου, ζητώντας μέσα σε διάστημα 10 ημερών να καταβάλλει στο ταμείο της επιχείρησης της Σύρου, τα χρήματα που της αναλογούν, το 35% συγκεκριμένα, του συνολικού ποσού που κατέβαλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αφορούν αναπροσαρμογές της κατασκευής των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως ο πρόεδρος του Ομίλου, από τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” δε φαίνεται διατεθειμένος να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στο Νεώριο, παραπέμποντας την εφημερίδα στην Διεύθυνση του ναυπηγείου, για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση του κ. Ταβουλάρη έχει εξοργίσει τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου, κ. Πολυδούλη, ο οποίος δηλώνει ότι “στις πλάτες του Νεωρίου έγιναν επιχειρηματίες και αναδείχθηκαν και ότι ο Όμιλος ονομάζεται “Όμιλος Νεωρίου” και όχι “Όμιλος Ελευσίνας”.

Το εξώδικο και τα ασφαλιστικά μέτρα

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται το θέμα με την μη καταβολή του το 35% που αντιστοιχεί στο ναυπηγείο της Σύρου από το πρόγραμμα της κατασκευής των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η άρνηση του προέδρου του Ομίλου να καταβάλει τα χρήματα στο Νεώριο, οδήγησε το Εργοστασιακό Σωματείο σε αυτό που είχε προαναγγείλει πριν 20 ημέρες μέσω της “Κοινής Γνώμης”.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι και μετά από την ολοκλήρωση όλων των νομικών διαδικασιών, απέστειλε εξώδικο προς τον Νίκο Ταβουλάρη, μέσω του οποίου του ζητά μέσα σε διάστημα 10 ημερών να καταβάλει στο ταμείο του Νεωρίου, το ποσό που του αντιστοιχεί από 25 εκατ. Ευρώ που του δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

“Στην περίπτωση που παρέλθει το 10ημερο και ο πρόεδρος του Ομίλου δε πράξει τα δέοντα, τότε θα περάσουμε σε συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας. Το εξώδικο το κοινοποιούμε και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθιστώντας το υπεύθυνο με το αιτιολογικό ότι δε πιέζουν τον Ταβουλάρη για την εφαρμογή της σύμβασης που είχε υπογράψει”, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού, Γιώργος Πολυδούλης.

“Εμείς φτιάξαμε τον Ταβουλάρη επιχειρηματία”

Σε έξαλλη κατάσταση ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου σηκώνει το γάντι προς τον κ. Ταβουλάρη, δηλώνοντας ότι το “ο Όμιλος δε λέγεται Όμιλος Ελευσίνας, αλλά Όμιλος Νεωρίου και ότι όλοι αυτοί έγιναν επιχειρηματίες στις πλάτες του ναυπηγείου της Σύρου. Από το Νεώριο έγιναν αυτοί που είναι τώρα. Σεβόμαστε ότι σε αυτά τα 19 χρόνια βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία το Νεώριο, αλλά από αυτό το ναυπηγείο αναδείχθηκαν, τους έκανε ανθρώπους και πρέπει να το σέβονται”.

“Εάν νομίζουν ότι έτσι είναι, τότε δεν έχουν παρά να κλείσουν το Νεώριο”

Η “Κοινή Γνώμη”, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ομίλου, Νίκο Ταβουλάρη, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τι προθέσεις του στο επίμαχο θέμα.

Ο κ. Ταβουλάρης αφού για άλλη μια φορά επανέλαβε τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, αλλά και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος, μίλησε για “σημαίες” που κρατούν κάποιοι και οι οποίοι με τη στάση τους μόνο κακό προκαλούν, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει για το εάν οφείλει στο Νεώριο το 35% του συνολικού ποσού που κατέβαλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

“Έχω διατυπώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το σύνολο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Από εκεί και πέρα, κάνουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα ναυπηγεία. Τώρα ο καθ' ένας από εκεί, τρέχει φωνάζει και φωνάζει με τον τρόπο που θέλει, χαρακτηρίζει και τον άλλο όπως θέλει. Εγώ δεν χαρακτηρίζω κανένα. Κάνουμε έναν αγώνα εδώ και 19 χρόνια στο Νεώριο και το έχουμε κρατήσει ανοιχτό. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι δραματικά για τη χώρα, είναι δραματικά για τη ναυτική βιομηχανία και υποφέρουμε όλοι μας. Από εκεί και πέρα όταν καθ΄ ένας παίρνει τη “σημαιούλα” του και τρέχει και λέει ότι μπορεί για να κατηγορήσει τον άλλο, τι να πω;”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε επανειλημμένες κρούσεις μας για το θέμα του 35% που διατείνονται οι εργαζόμενοι ότι ανήκει στο Νεώριο και πρέπει να καταβληθεί στην επιχείρηση, ο κ. Ταβουλάρης έδωσε την προκλητική απάντηση “νομίζουν ότι είναι έτσι”, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι “τους έχω ενημερώσει για το θέμα. Εάν νομίζουν ότι είναι έτσι, τότε δεν έχουν παρά να κλείσουν το Νεώριο. Ο καθ' ένας λέει ότι θέλει. Πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι. Όλοι περνάμε πολύ δύσκολα”.

Η εφημερίδα στην προσπάθειά της να αποσπάσει από τον κ. Ταβουλάρη την αλήθεια, επανέλαβε και πάλι εάν αντιστοιχεί κάποιο ποσό από την κατασκευή των πυραυλακάτων στο ναυπηγείο Νεώριο. Ο πρόεδρος του Ομίλου προσπάθησε να μη δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση, θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα νερά. “Καταρχήν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει τελειώσει και είναι σε εξέλιξη. Έχουν πληρωθεί ποσά στο Νεώριο, έχει κάνει έργο το Νεώριο και προσπαθούμε να βρούμε μία άκρη. Από εκεί και πέρα ο καθ' ένας ας κοιτάει για το τι πρέπει να κάνει και προπαντός να κρατήσουμε λιγάκι το ότι όλοι οι εργοδότες είναι κακοί και όλοι οι εργαζόμενοι είναι αθώοι. Σέβομαι τους εργαζομένους, τους υποστηρίζω εδώ και 19 χρόνια και δεν μπορεί με το παραμικρό να τα ρίχνουν όλα πάνω μου”.

“Αντιστοιχεί το 35% του ναυπηγικού έργου στο Νεώριο”

Η “Κοινή Γνώμη” στην προσπάθειά της να ξετυλίξει το κουβάρι και να βρει μία άκρη σε αυτή την υπόθεση, επικοινώνησε με τη διοίκηση του Νεωρίου και συγκεκριμένα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιάννη Στεφάνου.

“Αντιστοιχεί στο Νεώριο, το 35% του ναυπηγικού έργου της αρχικής σύμβασης που ήταν 250 εκατ. Αυτό το ποσοστό είναι απροσδιόριστο αυτή τη στιγμή. Έναντι αυτού του ποσού έχουμε πάρει κάποιο ποσό”, επισήμανε ο κ. Στεφάνου.

Στην ερώτηση εάν έχει δοθεί μέρος του 35% στο Νεώριο, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος απάντησε με το κατηγορηματικό “όχι”, ενώ από την απάντηση στην επισήμανση της εφημερίδας εάν υπάρχει βλέψη να γίνει αυτό στο άμεσο μέλλον, φάνηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να έρθουν χρήματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Νεώριο.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Φαίνεται καθαρά ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους της Ελευσίνας και εκείνων του Νεωρίου υπάρχουν “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, αφού οι πρώτοι από τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους, ενώ οι δεύτεροι εργαζόμενοι μάταια περιμένουν να εξοφληθούν.

Ο κ. Ταβουλάρης με τις πράξεις του δείχνει καθαρά ότι έχει “αγκαλιάσει” το ναυπηγείο της Ελευσίνας, πιέζοντας μέσω αυτού για κρατική επιχορήγηση, ενώ από την άλλη εξωθεί τους εργαζόμενους του Νεωρίου στα άκρα, με σκοπό το κλείσιμο της Συριανής επιχείρησης.

Ερώτηση ΚΚΕ για το επίδομα των 1.000 ευρώ στους έκτακτους του Νεωρίου

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης σχετικά με την οικονομική ενίσχυση εργαζομένων στο ναυπηγείο Νεώριο Σύρου.

Οι βουλευτές κάνουν αναφορά στην οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σ’ όλους τους εργαζόμενους που έχουν εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας και Νεώριο, σημειώνοντας ότι από αυτή εξαιρέθηκαν 110 εργαζόμενοι του Νεώριου Σύρου που απασχολούνται ως έκτακτοι, αλλά που όμως δουλεύουν σε μόνιμη βάση επί χρόνια. “Οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Να σημειωθεί ότι η νησιωτικότητα της Σύρου δεν τους επιτρέπει άλλη απασχόληση σε αντίστοιχο εργοδότη πλην του ναυπηγείου Νεώριου”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

“Δεν υπάρχει καμία απάντηση από τον υπουργό κ. Βρούτση σχετικά με το αίτημα που του καταθέσαμε για την καταβολή των 1.000 ευρώ και στους έκτακτους του Νεωρίου”, δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεόδωρος Μήτσκας.