Εξετάσθηκε η αγωγή πρώην εργαζομένων του Νεωρίου για οφειλές αποζημιώσεων και δεδουλευμένων

Δικαστικές ενέργειες για ανεξόφλητα

- Αμφισβητεί η διοίκηση το ύψος των οφειλών και διεκδικεί την παραγραφή μέρους αυτών - Εντός του 2015 η απόφαση για τους απλήρωτους συνταξιούχους

Παρατείνεται η αγωνία τουλάχιστον είκοσι πρώην εργαζομένων του Νεωρίου σχετικά με το αν θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους, καθώς και μέρος των ανεξόφλητων δεδουλευμένων τους, μετά και τη σχετική αγωγή κατά της διοίκησης, που έχει κατατεθεί και εξετάσθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, η απόφαση της οποίας αναμένεται να εκδοθεί εντός του επόμενου έτους. 

Μία νέα πλευρά του σκληρού αγώνα που καταβάλλουν συνταξιούχοι του ναυπηγείου έρχεται στο προσκήνιο, επιβεβαιώνοντας το σκληρό παιχνίδι της διοίκησης απέναντί τους. Αρκεί να αναφερθεί, πως το Νεώριο παρά τις δεσμεύσεις που είχε εκφράσει περί καταβολής των οφειλών που διατηρούσε προς εκείνους εντός του 2014 μετά και τα χρήματα που θα λάμβανε από τις δύο δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο μέχρι σήμερα, όχι μόνο έχει ακολουθήσει την πάγια τακτική αθέτησης των υποσχέσεών του, αλλά προβάλλει ενστάσεις για το ύψος των οφειλών, ζητώντας ακόμη και την παραγραφή τους. 

Πολύμηνος αγώνας και νέες δικαστικές περιπέτειες 

Πρόκειται για μία υπόθεση που απασχολεί εκ νέου πρώην συνταξιούχους του Νεωρίου, η οποία, αν και επρόκειτο να είχε εξετασθεί το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014, έλαβε αναβολή, φέρνοντας μετά από σχεδόν πέντε μήνες τους ίδιους, στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου. Η οδός των δικαστικών ενεργειών “άνοιξε” αφού οι οφειλές που διατηρεί η διοίκηση απέναντί τους αφορούν στα έτη 2011, 2012 και 2013, με τον μέσο όρο του ύψους τους, να ανέρχεται σε 10 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται πως, τα ανεξόφλητα για κάθε εργαζόμενο μπορεί να ξεκινούν από 5 χιλιάδες ευρώ και να πλησιάζουν τα 20 χιλιάδες ευρώ, καθώς δεν πρόκειται μόνον για αποζημιώσεις, αλλά και για απλήρωτα δεδουλευμένα. 

Επιπλέον, υπογραμμίζεται, πως από τους είκοσι συνταξιούχους, ο ένας εξ αυτών είχε καταθέσει μόνος του αγωγή, για την οποία επίσης η απόφαση αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί, πως το σύνολο αυτών ωστόσο, είναι πρώην εργαζόμενοι στο ναυπηγείο που απασχολήθηκαν σε διάφορα πεδία και είχαν διάφορες ειδικότητες. 

“Θύματα” των υποσχέσεων για εξόφληση από τις δεξαμενές 

Η απόφασή τους να ακολουθήσουν δικαστικές ενέργειες οφείλεται στο ανεκπλήρωτο και αυτονόητο δικαίωμά τους να εισπράξουν τις οφειλές που τους χρωστά η διοίκηση, η οποία ως φαίνεται επιχειρεί έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης αφού αμφισβητεί το ύψος αυτών, ζητώντας ταυτόχρονα την παραγραφή τους. Μετά από τις εν λόγω ενστάσεις της διοίκησης, οι πρώην εργαζόμενοι φαίνεται να παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης, αφού μέχρι πριν από αρκετούς μήνες, είχαν διατηρήσει τις ελπίδες τους, ότι οι επισκευαστικές εργασίες των δύο δεξαμενών και τα χρήματα που θα έμπαιναν στα ταμεία του Νεωρίου, θα τους εξασφάλιζαν την καταβολή των μέχρι σήμερα ανεξόφλητων χρηματικών ποσών που προαναφέρθηκαν. 

Παρήλθε το πολύτιμο εξάμηνο  και αναμένεται η  απόφαση 

Εκτός της αγωνίας τους, φαίνεται να ενισχύεται και η έντονη ανησυχία τους αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης, αφού σύμφωνα με τον νόμο, παρήλθε το εξάμηνο, εντός του οποίου είχαν δικαίωμα να ξεκινήσουν τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους που θα ικανοποιούσε τα αιτήματά τους, με την ισχύουσα νομοθεσία να “δίνει” ενδεχομένως πλεονέκτημα στη διοίκηση. 

Σε αρκετές περιπτώσεις πρώην εργαζομένων μάλιστα, αφέθηκε να παρέλθει από το κρίσιμο χρονικό σημείο, μεγάλο διάστημα που ξεπερνά κατά πολύ το εξάμηνο, και σήμερα, οι ίδιοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με έναν τεράστιο σκόπελο. 

Αξίζει να προστεθεί, πως, από την πλευρά της η διοίκηση, μοιάζει να “επένδυσε” στις υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ, με τους συνταξιούχους να “μπαίνουν στη φάκα” και να χάνουν ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα, που δεν αποκλείεται να είναι καταλυτικό για την απόφαση που θα προκύψει μετά την αγωγή τους. 

Σημαντικό επιχείρημα της πλευράς του Νεωρίου είναι τα χρονικά σημεία που κινητοποιήθηκαν οι συνταξιούχοι, για τα οποία ωστόσο οι ίδιοι, έχουν την πρόθεση να ασκήσουν πίεση μέσω της δικηγόρου που τους εκπροσωπεί προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν όσα τους αναλογούν. 

Το ζήτημα φαίνεται να είναι πλέον καθαρά νομικό και να απαιτεί ισχυρά δικονομικά επιχειρήματα, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα που θα δικαιώνει τον πολύχρονο κόπο και την εργασία τους στο ναυπηγείο. 

<