Κατασχέθηκε η ακίνητη περιουσία του Νεωρίου, λόγω οφειλών στο ΙΚΑ

Χαριστική βολή, με Βόμβα μεγατόνων

Η κατάσχεση αφορά στο ποσό των 6.375.776, 94 ευρώ -Απειλούνται με δέσμευση της προσωπικής περιουσίας, τα φυσικά πρόσωπα της εταιρίας

Ο κλοιός σφίγγει για το ναυπηγείο της Σύρου, αφού καθημερινά τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας μία ασφυκτική θηλιά στο λαιμό της επιχείρησης.

Η τελευταία εξέλιξη είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το “ποτήρι” και που οδηγεί σε επικίνδυνα “μονοπάτια” και την επιχείρηση και κατ΄ επέκταση τους εργαζόμενους.

Την προηγούμενη Παρασκευή το ΙΚΑ πέρασε σε κατάσχεση της κτιριακής και γενικά της ακίνητης περιουσίας του Νεωρίου, έναντι των συσσωρευμένων υπέρογκων οφειλών προς το Ασφαλιστικό Ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι η κατάσχεση είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που είχε δημοσιεύσει η “Κοινή Γνώμη”, αλλά η διαδικασία δεν είχε τότε προχωρήσει.

Η κατάσχεση των 6,5 εκατ. ευρώ

Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματά της η “Κοινή Γνώμη”, το ναυπηγείο της Σύρου, οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, εισφορές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Παρ' όλες τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δυστυχώς το Νεώριο δε κατάφερε να καταβάλει το χρέος του, αναγκάζοντας τον Ασφαλιστικό Φορέα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, εκ του νόμου προβλεπόμενων. Η κατάσχεση αφορά στο ποσό των 6.375.776, 94 ευρώ. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκε η κτιριακή εγκατάσταση του ναυπηγείου, καθώς και ένα οικόπεδο που ανήκει στην περιουσία του Νεωρίου.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη Σύρο βρέθηκε ο Διοικητής του ΙΚΑ, Λοβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το θέμα των οφειλών της Συριανής επιχείρησης, χωρίς όμως να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

“Είναι μονόδρομος”

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον Διοικητικό Διευθυντή της εταιρίας, Αριστείδη Τριγώνη, ο οποίος επαλήθευσε τα στοιχεία που έχει η εφημερίδα, σχετικά με το νέο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην επιχείρηση. 'Όπως χαρακτηριστικά είπε “το ΙΚΑ έκανε κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας. Κατασχέθηκε το οικόπεδο των εγκαταστάσεων του Νεωρίου και τα κτήρια της επιχείρησης”.

Μάλιστα ο κ. Τριγώνης δήλωσε ότι έχουν παραλάβει το κατασχετήριο από την περασμένη Παρασκευή και ήδη το ΙΚΑ έχει κατασχέσει την περιουσία του ναυπηγείου. “Η κατάσχεση έχει γίνει και αυτό είναι το πρώτο νομικό βήμα και έγινε αυτό από το ΙΚΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει τις οφειλές”.

Στην ερώτηση σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεται να περάσει η εταιρία, ο Διοικητικός Διευθυντής, επισήμανε ότι αναμένουν την ψήφιση του νέου νόμου περί ρυθμίσεων των ασφαλιστικών εισφορών, για να κινηθούν αναλόγως. “Εμείς περιμένουμε να ψηφιστεί ο νέος νόμος που αφορά τις ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε σε μία ρύθμιση των οφειλών μας. Για εμάς είναι πλέον μονόδρομος. Θα γίνει ρύθμιση των οφειλών, ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Δε μπορούμε να πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τις οφειλές μας”.

Απειλή δέσμευσης προσωπικών περιουσιών

Όμως εκτός από την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Νεωρίου, ελοχεύει και ένας δεύτερος μεγάλος κίνδυνος, αυτή τη φορά για τα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν την εταιρία.

Όπως επισήμανε και ο κ. Τριγώνης, το ΙΚΑ έχει κάνει πολλά νομικά “βήματα”, εκτός από την κατάσχεση της περιουσίας της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, έχει στείλει και ειδοποιητήρια για κατασχέσεις των ατομικών περιουσιών των φυσικών προσώπων, γεγονός που υποδηλώνει κίνδυνο συλλήψεων τόσο ο πρόεδρος της εταιρίας, Νίκος Ταβουλάρης, όσο και για τον Διευθύνοντα Σύμβουλος Γιάννη Στεφάνου.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα, όπως τόνισε ο κ. Τριγώνης το ΙΚΑ έστειλε ειδοποιητήρια για τις ατομικές περιουσίες των μελών της διοίκησης, θέμα που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, με τα μέλη της διοίκησης να ζητούν να σταματήσουν οι αξιώσεις του Ασφαλιστικού Φορέα, προς τα πρόσωπά τους. “Έχει επίσης κινηθεί και η διαδικασία της ποινικής δίωξης των φυσικών προσώπων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τριγώνης.

“Κινδυνεύω με σύλληψη”

Για το συγκεκριμένο θέμα ζητήθηκε και η θέση του Γιάννη Στεφάνου, ένα από τα μέλη που κινδυνεύουν άμεσα με σύλληψη, αλλά και με δέσμευση της ατομικής του περιουσίας. “Εγώ από την πρώτη στιγμή βρίσκομαι σε κίνδυνο. Το δικαστήριο έγινε από τα φυσικά πρόσωπα και όχι από εμένα, διότι έτσι και αλλιώς εγώ δε γλυτώνω από τη διαδικασία. Είναι άμεσος ο κίνδυνος σύλληψής μου, ότι προβλέπουν οι νόμοι”.

Στην ερώτηση εάν θα καταφέρει το Νεώριο να ανταποκριθεί στις καταβολές των δόσεων, όπως θα προβλεφθούν από τη ρύθμιση που θα γίνει με το ΙΚΑ, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι “έχουμε δουλειές, αλλά δε βγαίνουν οι οφειλές που έχουμε τόσο προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ, αλλά και προς τρίτους. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε και τις αμοιβές των εργαζομένων. Δύσκολα τα πράγματα για την επιχείρηση”.