Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες των εκτάκτων του Νεωρίου

Ξεπέρασαν το φόβο τους

“Δεν υπογράφουμε ούτε χαρτί πρόσληψης, αλλά και ούτε απόλυσης. Δεν ξέρουμε πόσα ένσημα μας οφείλει ο εργολάβος”

Συγκλονίζει η περίπτωση του εργαζόμενου που με σοβαρά προβλήματα υγείας, επί πολλές μέρες κυριολεκτικά “ζητιάνευε” μέρος των οφειλομένων του

“Προσλαμβάνουν οικοδόμους και αφήνουν εμάς που ξέρουμε τη δουλειά στην ανεργία”

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες των εκτάκτων εργαζομένων του Νεωρίου. Όσο ξετυλίγεται το “κουβάρι”, τόσο και πιο πολυ ανοίγουν τα στόματα και ξεπερνιέται ο φόβος που υπήρχε και τους κρατούσε καθηλωμένους.

Το μεγαλύτερο βάρος των καταγγελιών πέφτει στον τρόπο που κάνει τις προσλήψεις ο εργολάβος που έχει αναλάβει τις εργασίες του τμήματος της αμμοβολής, αλλά πολλά ερωτηματικά αφήνονται για το εάν τα γνωρίζει όλα αυτά τόσο η διοίκηση, όσο και το Εργοστασιακό Σωματείο και κατ’ επέκταση και το Εργατικό Κέντρο.

Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες είναι επώνυμες και όχι ανώνυμες, από ανθρώπους που έχουν και όνομα και επώνυμο, αλλά και πάνω από όλα αξιοπρέπεια. Αυτό έρχεται σαν απάντηση σε κακοήθεις δηλώσεις που γίνονται στον τοπικό τύπο.

Τα στοιχεία των συγκεκριμένων ανθρώπων, είναι στη διάθεση της εφημερίδας και για ευνόητους λόγους δε δημοσιεύονται.

Άλλωστε, το πιο τρανταχτό παράδειγμα ότι αυτές οι καταγγελίες υφίστανται, είναι η συνάντηση που πραγματοποίησαν την Κυριακή το απόγευμα 60 έκτακτοι εργαζόμενοι στο Εργατικό Κέντρο.

Σε αυτή τη συνάντηση η “Κοινή Γνώμη” ήταν παρούσα, καθώς επίσης και ο πρόεδρος, Θεόδωρος Μήτσκας, αλλά και άλλα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Συγκεκριμένα, του αντιπροέδρου Γιώργου Βάλβη, του αναπληρωτή Γραμματέα Βαγγέλη Γεράρδη και του Ταμία Στράτου Σιμιτζή. Κάτι που δε μπορεί κανείς, μα κανείς να αμφισβητήσει, διότι πρόκειται για 60 άτομα, με φυσική παρουσία, με υπόσταση και έχοντα άμεση σχέση με το ναυπηγείο. Μα πάνω από όλα, έχουν αξιοπρέπεια, για την οποία παλεύουν και δε δέχονται πλέον ούτε μία μομφή επί αυτού.

Δεν υπογράφουν κανένα χαρτί

Αλήθεια ποιος εργολάβος προσλαμβάνει κάποιον στη δουλειά του χωρίς ο εργαζόμενος να υπογράφει ούτε καν την πρόσληψή του; Και όμως αυτό γίνεται στο Νεώριο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι έκτακτοι που προσλαμβάνονται από τον εργολάβο, δεν υπογράφουν κανένα χαρτί που να αποδικνύει την πρόσληψή τους και αυτό συνεπάγεται ότι δεν υπογράφουν φυσικά και για την απόλυσή τους. Δεν γνωρίζουν πόσα ένσημα τους οφείλονται, ενώ όπως αναφέρουν τα μεροκάματά τους έχουν μεγάλη απόκλιση, φυσικά προς τα κάτω, από τα μεροκάματα που έπρεπε να παίρνουν ως αμμοβολιστές.

“Δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί. Μας προσλαμβάνει για μία ημέρα και την επόμενη μας απολύει”, δηλώνουν χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτηση εάν χτυπούν κάρτα στην είσοδό τους και στην έξοδό τους από το ναυπηγείο, απαντούν ότι χτυπούν μία κάρτα – χάρτινη – που αναγράφει πάνω Νεώριο. “Εμείς όταν είμαστε άνεργοι, εγραφόμαστε στον ΟΑΕΔ. Όταν προσλαμβανόμαστε στο Νεώριο, πρέπει να ενημερωθεί για αυτό η συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο ΟΑΕΔ δεν είναι ενήμερος και τον ενημερώνουμε εμείς οι ίδιοι, διότι δεν έχουμε στα χέρια μας κανένα χαρτί, αλλά και κανείς από το Νεώριο δε τους ενημερώνει”, αναφέρουν.

Ούτε κουβέντα για γάντια, φόρμες και μάσκες

Το επάγγελμα του αμμοβολιστή είναι από τα πιο επικίνδυνα και ανθυγιεινά. Όπως αναφέρουν στην “Κοινή Γνώμη” δε τους παρέχονται από τον εργολάβο ούτε γάντια, ούτε φόρμες, αλλά και ούτε μάσκες. Όταν τα ζητήσουν τους λένε να πάνε οι ίδιοι να τα αγοράσουν. “Δε μας παρέχεται απολύτως τίποτα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κληρονομήσει παθήσεις. Είμαστε άρρωστοι. Και όμως δεν μας δίνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Γελάμε με αυτά που δήλωσε ο Πολυδούλης, δηλαδή ότι μας έχει δώσει εντολή να μη πηγαίνουμε στο πόστο μας, άμα δε μας δίνουν αυτά που πρέπει. Έχει ιδέα τι συμβαίνει; Μόλις διεκδικήσεις κάτι, σε απολύουν αμέσως. Πόσους μήνες έχουν να περάσουν από τα τμήματα να μας ρωτήσουν αν έχουμε πρόβλημα; Έχουν θράσσος και μιλάνε”.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός εργαζομένου, που αναγκάστηκε, όπως δηλώνει, να φορέσει σακούλες στα πόδια, γιατί έπρεπε να δουλέψει και δε του είχαν χορηγήσει ούτε την ανάλογη φόρμα. Καλά για τα ειδικά υποδήματα, ούτε λόγος. “Το γάλα μας το έχουν κόψει. Δεν υπάρχει πιο ανθυγιεινός κλάδος από το δικό μας”.

“Υπάρχουν οι λίστες. Όποιος σηκώσει το κεφάλι και διαμαρτυρηθεί δε ξαναβλέπει την πύλη”

Έχει γραφτεί πολλές φορές από την “Κοινή Γνώμη” το θέμα των “ανεπιθύμητων” εργαζομένων. Τόσο η διοίκηση του Νεωρίου, όσο και το Εργοστασιακό Σωματείο το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές. Όμως οι εργαζόμενοι επιμένουν και δηλώνουν ότι αυτό το θέμα υπάρχει. “Έχουν τις λίστες με τους έκτακτους στα χέρια της η δοικήση. Όμως ο εργολάβος είναι μιλημένος και ξέρει ποιους να προσλάβει και ποιους όχι. Τον έχουν ενημερώσει και δεν προσλαμβάνει αυτούς που το όνομά τους έχει γραφτεί με “κόκκινο”, αυτούς δηλαδή που είναι “κακά παιδιά”.

“Όταν πάμε και ζητήσουμε τα δεδουλευμένα μας, η εταιρία μας λέει ότι δεν έχει και αν αγριέψεις, γιατί σε πνίγει η απόγνωση, σε βάζει και τιμωρία”

“Δουλεύω στο Νεώριο ως έκτακτος. Κάνω ένα μεροκάματο, δύο μεροκάματα το μήνα. Έχω οικογένεια. Πριν πάρει την αμμοβολή ο εργολάβος, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Δούλευα 10 μέρες, 20 μέρες. Μου έκαναν πρόσληψη και απόλυση. Όμως ο εργολάβος μας παίρνει για δουλειά χωρίς να μας κάνει πρόσληψη και φυσικά χωρίς να μας κάνει απόλυση. Δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί. Δε ξέρουμε τι μας γίνεται. Τώρα το Νεώριο μου χρωστά 1.000 ευρώ από το 2011. Υπερωρίες και δεδουλευμένα μου. Όταν πάμε και τα ζητήσουμε, μας λένε ότι δεν έχουν και αν αγριέψεις, γιατί σε πνίγει η απόγνωση, σε βάζει και τιμωρία. Έχω οικογένεια με παιδί και έχω κάνει ένα μεροκάματο, άντε δύο από τον Σεπτέμβρη. Αφήνει εμάς έξω από τη δουλειά που την ξέρουμε και προσλαμβάνει άσχετους με την ειδικότητα, όπως οικοδόμους και τους έχει και κάνουν συνεχόμενα μεροκάματα. Σε όλα αυτά δε πιστεύουμε ότι δε γνωρίζει απολύτως τίποτα η διοίκηση. Έχει και αυτή μεγάλο μερίδιο της ευθύνης”, δηλώνει ο εργαζόμενος, ο οποίος τονίζουμε και πάλι έχει όνομα και επώνυμο.

Επίσης, καταγγέλουν ότι καταστρατηγείται το 7 και το 8ωρο, αφού οι περισσότεροι εργάζονται 12 και 13 ώρες.

Έγινε “ μπαλάκι”από τον ένα στον άλλο, ζητώντας τα δεδουλευμένα του

Αυτή όμως που συγκλονίζει, είναι η υπόθεση ενός εκτάκτου που πριν από περίπου ένα μήνα έκανε μία πολύ σοβαρή εγχείρηση. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, έχοντας ανάγκη από χρήματα επισκέφθηκε τη διοίκηση προκειμένου να του καταβάλουν ένα ποσό από τα 2.500 ευρώ που του οφείλει η εταιρία από το 2011. “Πήγα και βρήκα τη διοίκηση. Ο ένας με έστελνε στον άλλο. Είχα ανάγκη τα χρήματα για να πάρω τα φάρμακά μου, να πληρώσω τους γιατρούς. Την πρώτη φορά μου υποσχέθηκαν ότι θα μου βάλουν στην τράπεζα ένα ποσό. Πέρασαν 15 ημέρες και τίποτα. Ξανά πήγα και μετά από την ίδια διαδικασία, κάνοντάς με “μπαλάκι” ο ένας στον άλλο, μου έβαλαν 500 ευρώ. Υπάρχει μεγάλη σαπίλα μέσα στο ναυπηγείο”.

“Ο Μήτσκας κάνει ότι δε γνωρίζει τα ονόματα των εκτάκτων”

Ενδιαφέρον έχει ένας έκτακτος εργαζόμενος που επικοινώνησε με την εφημερίδα, απευθύνοντας ένα συγκεκριμένο ερώτημα. “Αλήθεια ο Μήτσκας τώρα καλεί τους έκτακτους να υπογράψουν για να διεκδικήσει και καλά τα 1000 ευρώ και για εμάς; Δε γνωρίζει πόσοι και ποιοι είμαστε; Τα ονόματα τα έχει το Νεώριο. Ποιον δουλεύει; Πότε πέρασε από τα τμήματα του ναυπηγείου να μας ρωτήσει εάν έχουμε κάποιο πρόβλημα; Έχουμε να τον δούμε μήνες ολόκληρους”.

Επίσης, ο ίδιος εργαζόμενος θέτει και ένα άλλο ερώτημα. Εάν παρακρατούνται 4 ευρώ από τα δεδουλευμένα κάθε έκτακτου εργαζόμενου, υπέρ του Εργοστασιακού Σωματείου. “Δεν μπορώ να τα πω αυτά και άλλα πολλά επώνυμα, διότι δε θα με ξανά πάρουν στη δουλειά. Αλήθεια δε θα έπρεπε να επέμβει ο Εισαγγελέας;”, αναφέρει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.