Προτάσεις του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου για το μέλλον του ΟΑΕΕ

Προστασία των "εντός της κρίσης" οφειλετών

Τις προτάσεις του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου για την οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός οργανισμός των εμπόρων και των επαγγελματιών απέστειλαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου, προς τον υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση.

Όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Β. Στρατούρης και Γ. Μαϊτός, οι προτάσεις αποστέλλονται προκειμένου να προωθηθούν από τον υπουργό κατά τις επαφές του με την Τρόικα, με την εκτίμηση ότι θα καθορίσουν την έκταση των αλλαγών σε ανώτατο επίπεδο και με απώτερο σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένων παρεμβάσεων.

Τραγική οικονομική κατάσταση Ταμείων και ασφαλισμένων

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, μία από τις σοβαρές παρενέργειες της κρίσης είναι και η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί φορείς, αλλά και οι ασφαλισμένοι σε αυτούς. Υπογραμμίζοντας πως η σχέση είναι βαθιά αλληλένδετη εξηγούν πως όταν οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, τα Ταμεία χάνουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών τους.

Ως εκ τούτου, παύει να λειτουργεί το διανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στην αρχή ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι καταβάλλουν τις εισφορές από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι τρέχουσες συντάξεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ στις 31-12-2012, σημειώνουν ότι από το σύνολο των 379.844 ενεργών οφειλετών, ένα σημαντικό μέρος αυτών, το οποίο υπολογίζεται σε 80.626 ασφαλισμένους, οφείλουν τις εισφορές μόνο ενός διμήνου. Συνεπώς, το 1/5 των οφειλετών (21,2%), χρωστάει αμελητέα ποσά απέναντι στον ασφαλιστικό του φορέα. Από την άλλη, τα τελευταία στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι ο ΟΑΕΕ έφτασε σήμερα να έχει 388.073 οφειλέτες με οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και το συνολικό ποσόν των οφειλών τους να ξεπερνά τα 8,7 δις ευρώ.

Διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ

Τονίζεται ότι η πρόταση του Συλλόγου επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των συναδέλφων εμπόρων. Με την αποποινικοποίηση των οφειλών, την αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας και για ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους “ανενεργούς” ασφαλισμένους λόγω παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου επιμένει στην λύση για “πάγωμα” και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης από την μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Με αυτό το πάγωμα, την κεφαλαιοποίηση και την αφαίρεση ασφαλιστικού χρόνου ενεργοποιούνται μέρος των 388.000 οφειλέτες του οργανισμού κάτι που μπορεί να αποδώσει επιπλέον ρευστότητα το ελάχιστο 380 εκ. ευρώ ετησίως.

Οριοθέτηση του ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου

Ειδικότερα, η οριοθέτηση του ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου απαιτεί πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, που θα δώσει την ευκαιρία στους οφειλέτες του οργανισμού να επανενταχθούν στην ασφαλιστική οικογένεια.

Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η προστασία των “εντός της κρίσης” οφειλετών. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε περίπτωση που το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του φτάνει έως το ποσό των 20.000 ευρώ. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το σύνολο των οικονομικών βαρών που έχει επωμιστεί το σύνολο των επιτηδευματιών εδώ και περίπου 5 χρόνια, πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε συνταξιοδότηση –με συμψηφιστικό τρόπο- και σε εκείνους τους υπόχρεους με minimum ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 20.000 ευρώ και οι οποίοι αποτελούν το 80% του συνόλου των “ενεργών” οφειλετών.

Διαρκής Ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων

Σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου, τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί στο ειδικό λογαριασμό που αφορά το επίδομα ανεργίας των εμπόρων μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη της ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης των εμπόρων, που στην πράξη έχουν διακόψει το επάγγελμά τους.

Επιπροσθέτως, σχετικά με την κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου ασφαλιστικής αντιμετώπισης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές ή κατηγορίες ασφάλισης προτείνουν τα πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες υπαγόμενες στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, ανεξάρτητα από περιοχή άσκησης επαγγέλματος. Επιπλέον, ζητούν η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ να είναι υποχρεωτική, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στον φορέα, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων, πληθυσμιακών και εισοδηματικών. Τέλος, θεσπίζεται νέα ασφαλιστική κατηγορία με χαμηλότερο ασφάλιστρο από αυτό της υπάρχουσας 1ης κατηγορίας, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, στα ίδια επίπεδα εισφορών για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και συγκεκριμένα για μία τριετία.

Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις, ο Σύλλογος κρίνει πως, πέραν της παράθεσης προτάσεων, ορισμένα κομβικής σημασίας ζητήματα όπως η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, με επανεξέταση του συμψηφισμού των οφειλών από την διαφορά των ασφαλιστικών εισφορών των εμπόρων σε άλλα ταμεία, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους αρμοδίους.

Κλείνοντας, επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, που δύναται να συμβάλει στην υπερκάλυψη του προβλεπόμενου για το 2014 πραγματικού ελλείμματος του ταμείου.

Τονίζει μάλιστα πως η λογική της αλλαγής της ασφαλιστικής κατηγορίας σε χαμηλότερες κλάσεις, αποτελεί μία πρόταση η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει ετήσια έσοδα στον ΟΑΕΕ, από τους “ενεργούς” οφειλέτες, ύψους περίπου 1,24 δις ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής των οφειλετών κατά 100%, 994 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των ενεργών ασφαλισμένων, 808 εκ. ευρώ εάν το ποσοστό συμμετοχής των υπόχρεων προσεγγίσει το 65% και 621 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50% των ασφαλισμένων

Ετικέτες: