Πρόταση του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου στο υπουργείο Εργασίας

Εξισορρόπηση ΟΑΕΕ και επιβίωση επιχειρηματιών

Διέξοδο από τις συσσωρευμένες ασφαλιστικές οφειλές και την αδυναμία αποπληρωμής τους αναζητούν οι επιχειρηματίες της Τήνου, οι οποίοι μέσω του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου απέστειλαν τις προτάσεις τους στον υπουργό Εργασίας, Γιάννης Βρούτση.

Το ΔΣ του Συλλόγου μάλιστα στην επιστολή του, εξηγεί πως απαιτείται οριστική λύση και όχι ημίμετρα αφού “τα ειδοποιητήρια των κατασχέσεων και οι χιλιάδες ανασφάλιστοι που δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας τους, συνιστούν εικόνα “βαρβαρότητας και όχι πολιτισμού”.

Σχέση εξάρτησης που “ανακυκλώνει” το πρόβλημα

Στο περιεχόμενο της επιστολής τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως, “Μία σοβαρή παρενέργεια της κρίσης και ανησυχητικό σημείο των καιρών είναι η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί φορείς αλλά και οι ασφαλισμένοι σε αυτούς” εξηγώντας ότι, “Η σχέση είναι βαθιά αλληλένδετη: Όταν οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, τα Ταμεία χάνουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών τους. Κατά τον τρόπο αυτό παύει να λειτουργεί το διανεμητικό ασφαλιστικό μας σύστημα, που στηρίζεται στην αρχή ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι καταβάλλουν τις εισφορές από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι τρέχουσες συντάξεις”.

Σύμφωνα με όσα προσθέτουν, “Η πρότασή του Συλλόγου μας επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των συναδέλφων εμπόρων. Με την αποποινικοποίηση των οφειλών, την αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας και για ιατροφαρμακευτική κάλυψη (πέραν δηλαδή του επιδόματος) και την επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους “ανενεργούς” ασφαλισμένους λόγω παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών”

Η πρόταση

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διατύπωσης των παρατηρήσεών τους, ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου επιμένει στη λύση “για “πάγωμα” και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης από την μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ”. Ο Σύλλογος σημειώνει τέλος ότι “Με αυτό το πάγωμα, την κεφαλαιοποίηση και την αφαίρεση ασφαλιστικού χρόνου ενεργοποιούνται μέρος των 388.000 οφειλετών του οργανισμού κάτι που μπορεί να αποδώσει επιπλέον ρευστότητα το ελάχιστο 380 εκ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει χαμηλότερες συντάξεις, χωρίς να χρησιμοποιηθεί η λύση της “μείωσης των συντάξεων”.

Ετικέτες: