Νομοθετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

"Ανάσα" για τους επιχειρηματίες

Νομοθετική ρύθμιση για την οριστική ρύθμιση των οφειλών των καταστηματαρχών προς τους Δήμους, προωθεί η κυβέρνηση, έπειτα από τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΠΟΕΣΕ και την ΚΕΔΕ.

Το νομοσχέδιο αυτό θα δώσει “ανάσα” σε χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης, η οποίοι οφείλουν υπέρογκα ποσά προς τους Δήμους.

Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλάκις το Δήμο Σύρο, αλλά και το Σύλλογο “Τερψιχόρη”, ενώ πολλοί επαγγελματίες στο νησί βρίσκονται να χρωστούν μεγάλα ποσά στα ταμεία του Δήμου. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα νησιά, ενώ η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Πολλοί μάλιστα επαγγελματίες του κλάδου έχουν εγκλωβιστεί, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ν σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και αμέσως μετά ακολουθεί ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης, πριν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

Επίσημη ανακοίνωση

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες της Μαγνησίας, στο ξενοδοχείο Ξενία στο Βόλο, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι και από τα πρώτα που θα ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο 2014.

Όπως είπε, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΠΟΕΣΕ και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προτείνεται κοινή λύση για τη ρύθμιση των επιχειρηματιών εστίασης προς τους Δήμους, που θα δώσει οικονομική ανάσα τόσο στους ίδιους τους επαγγελματίες όσο και στα δημοτικά ταμεία. Προβλέπει την πληρωμή του κεφαλαίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταστηματαρχών προς τους Δήμους, χωρίς τις υπέρογκες -έως και 300%- προσαυξήσεις και πρόστιμα, 24 έως 100 δόσεις, ανάλογα με το ποσό της οφειλής του κάθε επιχειρηματία. Με τον τρόπο αυτό, οι καταστηματάρχες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, χωρίς να κινδυνεύουν τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα που έχουν στο όνομά τους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να ανανεώνουν άδειες μουσικών οργάνων και άδειες κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα.

Η επικείμενη ρύθμιση αναμένεται να δικαιώσει τον επιχειρηματικό κόσμο, που ζητούσε πίστωση χρόνου, ενόψει της συμφωνίας που δρομολογούνταν σε κεντρικό επίπεδο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους Δήμους.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε επίσης και στην ωρίμαση της ιδέας για τη μετατροπή του Ν 2121/93, που αφορά στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, για τη μουσική που παίζουν οι επιχειρηματίες στα μαγαζιά τους. Ήδη η επιτροπή που συστάθηκε έχει συνεδριάσει δύο φορές, με στόχο τη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των μουσικών και για την κατάρτιση αμοιβολογίου κατόπιν συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διεκδικήσεις υπάρχουν επίσης και για τη μείωση του δημοτικού φόρου 5% επί των τζίρων των κέντρων διασκέδασης, που σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν δημοτικό φόρο μεγαλύτερο από το ενοίκιο που καταβάλλουν για τη στέγαση της επιχείρησής τους.

Ετικέτες: