Πλήττονται τα μικρά ναυπηγεία που δραστηριοποιούνται στον Ταρσανά εξαιτίας της κρίσης

“Περιορίστηκαν οι δουλειές”

Οικονομικές οφειλές προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, που όμως είναι αντιμετωπίσιμες

Με νύχια και με δόντια επιβιώνουν οι επαγγελματίες των μικρών ναυπηγείων στον Ταρσανά της Σύρου, αφού ακόμη και στα πάγια λειτουργικά έξοδά τους, αντεπεξέρχονται με αιματηρή οικονομία δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης που έχει καταγραφεί στις εργασίες που έχουν να διεκπεραιώσουν.

Το παραδοσιακό επάγγελμα μάλιστα, που ταυτίσθηκε και με την ανάπτυξη της Σύρου κάποια χρόνια πριν, βιώνει μεγάλη οικονομική κρίση που έχει άμεση συνέπεια, ορισμένοι επιχειρηματίες εξ αυτών, να καταβάλουν με δυσκολία και με καθυστέρηση τα μισθώματα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο εκ της ισχύουσας νομοθεσίας είναι υποχρεωμένο να βεβαιώσει τις υψηλές οφειλές στη ΔΟΥ.

Η “Κοινή Γνώμη” πραγματοποίησε ρεπορτάζ ενώ μίλησε ταυτόχρονα και με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργο Βελισσαρίου, ο οποίος δήλωσε ότι, υπάρχουν οφειλές, σε βαθμό που είναι αντιμετωπίσιμες προς το παρόν, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, για τις οποίες ακολουθείται το γράμμα του νόμου.

Πενιχρές... δυνάμεις

Τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την επισκευή και κατασκευή σκαφών περιέγραψε ένας εξ αυτών των ανθρώπων, τον οποίο συνάντησε η “Κοινή Γνώμη” στο χώρο του Ταρσανά. “Σίγουρα έχουν περιορισθεί οι δουλειές, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φέρνουν τα σκάφη τους, όπως ψαράδες ή επαγγελματίες τουρίστες” και οι οποίοι όπως τόνισε ο ίδιος, ζητούν να επισκευασθεί κάποιο τμήμα ή να συντηρηθεί το σκάφος.

Πλέον όμως, “δύσκολα έρχεται κάποιος και ζητά να κατασκευασθεί ένα σκάφος”, προσθέτει, εξηγώντας πως η μοναδική αιτία είναι το κόστος. “Σκέφτονται και μας αναφέρουν όλοι ότι είναι ακριβή μία επισκευή καθώς δεν έχουν χρήματα πια εξαιτίας της κρίσης. Είναι αρκετά μικρά ναυπηγεία εδώ και όσοι εργάζονται σε παράλληλες εργασίες, αντιλαμβάνονται ότι η δουλειά έχει μειωθεί κατακόρυφα”, υποστήριξε παρακάτω.

Για τους ίδιους ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί το επάγγελμα και μάλιστα όπως σημειώνει ο ομιλών, “μας πλησιάζουν νέα παιδιά και είναι ευχάριστο ώστε να μάθουν και πρακτικά τη δουλειά και να μην εκλείψει, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τους απασχολήσουμε”.

“Προσπαθούμε να επιβιώσουμε”

Ο μειωμένος αριθμός των επισκευαστικών εργασιών στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν πλέον οι επιχειρηματίες του παραδοσιακού επαγγέλματος, έχει άμεσο αντίκτυπο στα μηνιαία έσοδά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω κρίσης και παρουσία των υποχρεώσεών τους, στις αυστηρές απαιτήσεις της καθημερινότητά τους.

“Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε αλλά τα καταφέρνουμε με δυσκολία”, δηλώνει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, προσθέτοντας ότι “είναι υψηλό το λειτουργικό κόστος” και λέγοντας ότι ο δήμος θα έπρεπε να βοηθά περισσότερο στην επιβίωσή τους. “Με μικρές μειώσεις στα μισθώματα” και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα, ότι “γίνονται και μικρές εργασίες για τη διατήρηση των χώρων που παραχωρούνται, θα μπορούσαμε να ανακουφιστούμε λίγο σε οικονομικό επίπεδο” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, ανέφερε ακόμη πως, “θα πρέπει και η νέα δημοτική Αρχή που θα εκλεγεί, να εξετάσει αν μπορεί να μειώσει τα ενοίκια για το συγκεκριμένο χώρο, γιατί προσπαθούμε με τη σειρά μας να επιβιώσουμε και να διατηρηθούμε ως παραδοσιακή τέχνη”.

“Έχουμε οφειλές”

Αναφορικά με το ύψος των μισθωμάτων που καλούνται να καταβάλουν μηνιαίως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Ταρσανά προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο κ. Βελισσαρίου υπήρξε κατηγορηματικός, “Τα μισθώματα δεν είναι ακριβά που έχουμε επιβάλλει, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και τις αντιλαμβανόμαστε. Είναι ένα επάγγελμα που δεν βρίσκεται στην άνθισή του και με μεγάλες δυσκολίες ανταποκρίνονται στο μέτρο του δυνατού. Απ΄ όσο γνωρίζω σήμερα, περισσότερο, ασχολούνται με τις επισκευές και όχι με τις κατασκευές, οι οποίες έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο”.

Σχετικά με τις οφειλές που υφίστανται, όχι όμως από το σύνολο των επιχειρηματιών, όπως τόνισε ο πρόεδρος, κατέστη σαφές, ότι, “αυτές αντιμετωπίζονται εντός των πλαισίων που δίνει ο νόμος”.

Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βελισσαρίου δηλώνει, “κάνουμε κάποιες διευκολύνσεις χωρίς να ξεπερνάμε τα όρια. Έχουμε οφειλές, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα, καθώς από έναν επιχειρηματία υπάρχει μία οφειλή, την οποία έχουμε βεβαιώσει στη ΔΟΥ μετά από οχλήσεις, αφού δεν εξοφλήθηκαν. Από εκεί και μετά, ο διακανονισμός αφορά στον επιχειρηματία και στη ΔΟΥ”.

Ο ίδιος, μάλιστα διασαφήνισε ότι τα μισθώματα διαμορφώνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά που χρησιμοποιεί ο καθένας και τα οποία μηνιαίως δεν ξεπερνούν τα 420 ευρώ.

“Πρέπει να εισπράξουμε”

Στην περίπτωση που ένας επιχειρηματίας του κλάδου αδυνατεί να ανταποκριθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συσσωρευθούν οι οφειλές, όπως εξηγεί ακολούθως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, επόμενο βήμα είναι “η αποβολή από τον χώρο”. Ωστόσο, ο ίδιος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι, “δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και δεν είναι και πρόθεσή μας μία τέτοια απόφαση, αλλά δεν μπορούμε να μην εισπράξουμε όσα πρέπει να περιέλθουν στο ταμείο μας, γιατί σκεφθείτε ότι αν η διοίκηση δεν πράξει όσα πρέπει, θα βρεθούν εκτεθειμένοι και οι υπάλληλοι και οι επόμενες διοικήσεις”.

Σημείωσε δε, ότι “οι επιχειρηματίες - οι οποίοι σας ξαναλέω ανταποκρίνονται στο μέτρο του δυνατού - πρέπει να καταλάβουν πως από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε”.

Καταλήγοντας ο κ. Βελισσαρίου, επεσήμανε ότι, “Τα παραδοσιακά καρνάγια, εκτός από τους συναισθηματικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να διατηρηθούν, δεν πρέπει να κλείσουν και επειδή προσφέρουν οικονομικά στην επιβίωση οικογενειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο”.

Ετικέτες: