Η τροπολογία προκάλεσε κοινοβουλευτική αντιπαράθεση

Το Νεώριο ως πολιτικό θέμα

Μόλις δύο ημέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας για χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, το γεγονός προκάλεσε όξυνση εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, υπεραμύνθηκε της πράξης του, ενώ εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέθηκε θέμα ρήτρας εξασφάλισης της αποπληρωμής των εργαζομένων.

Αιτία ισχυρής αντιπαράθεσης στη Βουλή αποτέλεσε η κατάθεση της τροπολογίας που εξασφαλίζει την παροχή εκ μέρους του ΙΚΑ, ασφαλιστικής ενημερότητας, έως το 2017, στο Νεώριο Σύρου, με ταυτόχρονη αναστολή των ποινικών διώξεων των υπευθύνων και αναστολή κατά της επιχείρησης και των υπευθύνων αυτής, των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές.

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η επίμαχη τροπολογία πέρασε σε σχέδιο νόμου που αφορούσε στην «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας», και χαρακτηρίστηκε ως μία προσπάθεια στήριξης, από πλευράς της κυβέρνησης, «ενός από τους κυριότερους πυλώνες της οικονομίας μας με άμεσο επακόλουθο την προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτόν», αιτιολογώντας έτσι την αναγκαιότητα της διάταξης ώστε να κριθεί ως κατάλληλη για την αντιμετώπιση του υπάρχοντος προβλήματος.

Εκ μέρους του υπουργού Εργασίας, όπως αναφέρει και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επιχειρείται με την παρούσα διάταξη να παρασχεθεί «περεταίρω στήριξη και διευκόλυνση» των ναυπηγικών επιχειρήσεων και «προστασία των θέσεων εργασίας», στο ναυπηγείο που λειτουργεί από το 1861 και «αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας», ενώ «απασχολεί σήμερα περί του 400 εργαζόμενους (μόνιμο και έκτακτο προσωπικό)».

Η τροπολογία με αριθμούς

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς την εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε.» χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, με την προϋπόθεση ότι από τα περίπου 10 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς το ΙΚΑ, για τις οποίες είχε γίνει ρύθμιση, πλέον θα καταβάλλεται μηνιαία δόση 70.000 ευρώ ώστε έως τις 30 Ιουνίου 2017 να έχει εξοφληθεί το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ, ενώ «για το εναπομείναν ποσό των 7,5 εκ. ευρώ δεν ορίζεται ο τρόπος εξόφλησης».

Παράλληλα θα «καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Απριλίου 2014 και μετά».

Για το ίδιο διάστημα (30/6/2017) αναστέλλονται αναστέλλονται «κατά της επιχείρησης και των κατά το νόμο υπευθύνων αυτής, πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης, για τις συγκεκριμένες οφειλές», «ο χρόνος παραγραφής των σχετικών οφειλών», όπως επίσης αναστέλλεται και «η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων…., όπως ισχύει» και αφορά σε «φυλάκιση και χρηματική ποινή».

Παρατείνεται δε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, η προθεσμία που είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2013, «αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, για οφειλές προς το ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας» και αφορά συνολικά σε ποσό περίπου 5 εκ. ευρώ, «εφόσον καταβάλλονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές», με παράλληλη αναστολή του χρόνου παραγραφής των οφειλών.

Τέλος αναφέρεται στην έκθεση ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται συνολική υστέρηση είσπραξης εσόδων του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπών ασφαλιστικών φορέων, ποσού 12,5 εκ. ευρώ περίπου», από τη θέσπιση αυτού του ευνοϊκότερου καθεστώτος.

Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση

Ένταση και υψηλοί τόνοι χαρακτήρισαν τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, με οξείς χαρακτηρισμούς να ανταλλάσσονται μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Με δεδομένο ότι εκ μέρους της κυβέρνησης στοχοποιούνται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για πολύ μικρότερες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές, η εν λόγω διευκόλυνση θεωρήθηκε ως ακόμα μία παραχώρηση προς τον παλαιό συνεργάτη, γενικό διευθυντή της Πολιτικής Άνοιξης, του παλαιού κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και νυν κραταιό άνδρα του ναυπηγικού τομέα, Νίκο Ταβουλάρη.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι δεσμεύεται πως με την παρούσα διάταξη «το ΙΚΑ δεν χάνει ούτε ένα ευρώ» παρά την υστέρηση των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα εξαιτίας της ρύθμισης, που αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ συμπλήρωσε πως «το Νεώριο μετά το 2017 είτε θα ρυθμίσει τις οφειλές του είτε θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα από τον ασφαλιστικό φορέα».

Ο Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία λέγοντας «Σε μία καθαρή στοχευμένη διάταξη που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή μία επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από το 1861, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου, ενώ κάνουμε μία παρέμβαση να την κρατήσουμε ζωντανή, ακούμε να τοποθετούνται συνάδελφοι με τέτοιο υποκριτικό τρόπο».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εστίασε στην απουσία από την τροπολογία της αναφοράς για πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, λέγοντας «Αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αλλά πού το γράφετε αυτό; Ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;» και ζήτησε δε να υπάρξει ρήτρα για την πληρωμή των εργαζομένων.

Έφερε δε ως παράδειγμα τα όσα έγιναν με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου «ο ίδιος ιδιοκτήτης πήρε τα λεφτά με ίδια ρύθμιση και άρχισε απολύσεις», γεγονός που υποδηλώνει «πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες, σκάνδαλα και μίζες είναι το σχέδιό σας για την ναυπηγοεπισκευαστική και την ναυπηγοκατασκευαστική βάση της χώρας».

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «ως «Μαυρογιιαλούρικη» διάταξη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών του Νεωρίου προκειμένου η επιχείρηση να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους».

Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «για μια ακόμη φορά οι δήθεν υποστηρικτές των εργαζομένων βάζουν εμπόδια στην διάσωση και την επιβίωση του Νεωρίου. Το ίδιο έκαναν με τις δεξαμενές, το ίδιο κάνουν και τώρα. Είναι ολοφάνερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το Νεώριο κλειστό και τους εργαζόμενους στο δρόμο. Ποντάρει στην απελπισία και την οργή για να αξιοποιήσει ψηφοθηρικά την ανθρώπινη ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι του Νεωρίου μετά και από τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί, ποιοι πραγματικά προστατεύουν τα συμφέροντά τους και ποιοι τους δουλεύουν “ψιλό γαζί”».

Ετικέτες: