Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Πανάκριβη διαμονή

Με την τουριστική κίνηση φέτος να αποτελεί την απόλυτη προσδοκία οικονομικού οφέλους για τη χώρα, λόγω των αυξημένων ποσοστών των αφίξεων, η αύξηση των τιμών διαμονής στους πλέον δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς προκαλεί ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και τους εκπροσώπους τουριστικών φορέων.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα λειτούργησε τονωτικά στην αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα ως τουριστικού προορισμού, με τους επισκέπτες να προσβλέπουν στο πολύ χαμηλό κόστος διακοπών που η κρίση υπαγορεύει.

Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που θα αγγίξει τα 20 εκ. σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη φετινή θερινή περίοδο, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην πεποίθηση για φτηνές διακοπές σε μία χώρα που βιώνει μία δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Άλλωστε η χώρα μας για φέτος θεωρείται ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, σύμφωνα με τον διεθνή τουριστικό οδηγό Lonely Planet, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων τουριστών, με την καταγραφή μεγάλου ενδιαφέροντος σε θεματικά τουριστικά πακέτα όπως το yachting και η κρουαζιέρα.

Οι αυξήσεις των ποσοστών προσέλευσης ευρωπαίων τουριστών προέρχονται κυρίως από τη γερμανική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του μεγάλου τουριστικού οργανισμού της TUI, ενώ αυξημένος θα είναι και ο αριθμός επισκεπτών από Αγγλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία και Σκανδιναβικές χώρες.

Με αφορμή όμως την μεγάλη τουριστική ζήτηση που φέτος παρατηρείται, στους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των επισκεπτών, υπήρξε μία αλματώδης αύξηση των τιμών των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, φτάνοντας έως και στον διπλασιασμό της τιμής ανά διανυκτέρευση.

Αυτές οι αυξήσεις είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εσωτερική τουριστική αγορά, καθώς η οικονομική στενότητα της πλειοψηφίας των Ελλήνων, βρίσκει τις υπέρογκες τιμές των νησιών απαγορευτικές, γεγονός που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού.

Πρωθυπουργική παρέμβαση

Η αύξηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, την διαφύλαξη του τουρισμού και την διενέργεια ελέγχων ως προς τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την διατήρηση τόσο για φέτος όσο και για τις επόμενες χρονιές του υψηλού επιπέδου του τουρισμού της χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι έλεγχοι ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίοι κρίνονται αναγκαίοι εξιατίας των υψηλών τιμών που καταγράφηκαν.

Προς το παρών πάντως η καθυστέρηση αντικατάστασης του αποχωρήσαντα Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό ελεγκτικού προσωπικού, δεν επέτρεψαν στο ΣΔΟΕ να προχωρήσει στην διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

Με την επίλυση των πολιτικών αυτών εκκρεμοτήτων και στην καρδιά της θερινής περιόδου θα πραγματοποιηθούν οι τακτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές, οι οποίοι θα επικεντρώνουν όχι μόνο στα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και στην έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ.

Αλματώδεις αυξήσεις στα νησιά

Τα σκήπτρα στις αυξήσεις «φωτιά» των καταλυμάτων, κρατούν οι τουριστικοί προορισμοί που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των επισκεπτών, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου το κόστος διανυκτέρευσης έφτασε φέτος ακόμα και να διπλασιαστεί.

Οι τιμές των διανυκτερεύσεων παρουσιάζουν σε σχέση με πέρυσι αύξηση της τάξης του 46%, με τις χαμηλές τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία να κυμαίνονται στα 184 ευρώ έναντι 126 την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.

Ήδη όμως καταγράφηκαν αυξήσεις στο νησί των ανέμων, που φτάνουν την τιμή ενός δωματίου σε ξενοδοχείο τέταρτης κατηγορίας, στα 600 έως 800 ευρώ τη βραδιά, στα 60 ευρώ μία μερίδα φαγητού στα κοσμοπολίτικα εστιατόρια, αλλά και το κόστος για μία ξαπλώστρα να φτάνει στα 40 ευρώ, ενώ σε πρώτη ζήτηση είναι και οι αυτοτελείς βίλες που ενοικιάζονται με κατώτατο όριο τα 600 ευρώ ημερησίως.

Η προτίμηση που δείχνουν στη Μύκονο οι απανταχού διασημότητες έφτασαν την πληρότητα για τον τρέχοντα μήνα στο 70% και ήδη στο 100% για την καρδιά του καλοκαιριού.

Στη Σαντορίνη, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων τουριστικών προορισμών του κόσμου, οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις κατά το διπλάσιο, φέρνοντας το νησί και σε αυτή την κατηγορία των αυξήσεων, στην πρώτη θέση.

Το Ημεροβίγλι, που αποτελεί ένα από τα σημεία του νησιού αυξημένης ζήτησης, αύξησε σε σχέση με την περσυνή αντίστοιχη περίοδο, τις τιμές κατά 95% , γεγονός που ανεβάζει το κόστος, με μέση τιμή διανυκτέρευσης για τον Ιούνιο στα 501 ευρώ, από τα 257 ευρώ που κόστιζε το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Στο Φηροστεφάνι η αύξηση που καταγράφηκε είναι της τάξης του 51%, με την μέση τιμή διανυκτέρευσης να αγγίζει τα 289 ευρώ, από τα 192 ευρώ που ήταν τον περσυνό Ιούνιο.

Εντυπωσιακά μικρή παρουσιάζεται η αύξηση των τιμών διανυκτέρευσης στην Οία, που έφτασε μόλις στο 10%, ανεβάζοντας το μέσο κόστος διαμονής από τα 307 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2013 στα 339 ευρώ φέτος.

Στην πρωτεύουσα του νησιού τα Φηρά καταγράφεται αύξηση στις τιμές διανυκτέρευσης κατά 77%, με την μέση τιμή από 137 ευρώ που ήταν πέρυσι στα 242 ευρώ την τρέχουσα περίοδο.

Αύξηση των ποσοστών των τιμών διανυκτερεύσεων καταγράφονται και στην Ίο, όπου ξενοδοχειακή τιμή αυξήθηκε κατά 48% συγκριτικά με τις αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ετικέτες: