Αντιμέτωποι μετεράστιες δυσκολίες οι επιχειρηματίες του Γαλησσά

"Πολεμούν το χωριό μας"

Ρεπορτάζ της "Κοινής Γνώμης" στη δυτική παραλία της Σύρου

Διχασμένος εμφανίζεται σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος του Γαλησσά, καθώς η αισιοδοξία μέρους των επαγγελματιών, που θεωρούν τη μικρή άνοδο του 20-30% προπομπό της αυξητικής τάσης για μελλοντική οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, δε συνάδει με τη ματαιότητα συναδέλφων τους, που υποστηρίζουν ότι η Σύρος έχει χάσει το παιχνίδι στον τουρισμό, με μεγαλύτερα θύματα τα χωριά της.

Ο Γαλησσάς αποτελούσε ανέκαθεν το δημοφιλέστερο και πιο κοσμικό τουριστικό θέρετρο του νησιού, το οποίο ξεχώριζε για το πλήθος των επιλογών που προσέφερε στους επισκέπτες του τόσο για τη διαμονή, όσο και για τη διασκέδασή τους. Η ισχνή προσέλευση τουριστών τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των επαγγελματιών του χωριού, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν τη μόνιμη πελατεία τους, που ολοένα μειώνεται.

Σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” στη δυτική παραλία του νησιού, οι επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα, με την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης του Γαλησσά στον ΤΑΙΠΕΔ να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα καταστήματα που λειτουργούν δίπλα στη θάλασσα.

Απαραίτητη η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης

“Προσωπικά, είμαστε ευχαριστημένοι από την κίνηση, γιατί αν και νέα επιχείρηση, η τοπική κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει” δήλωσε ο κ. Ρούσσος, εξηγώντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματα θα ήταν θετικότερα εάν το νησί είχε εξασφαλίσει μία θέση στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Από την πλευρά του, έκρινε ότι οι επιχειρηματίες οφείλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με στόχο τόσο την επιβίωσή τους, όσο και την αλλαγή του του τοπίου μέσα από ποιοτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα καταστήσουν και πάλι τον Γαλησσά, ελκυστικό για τους επισκέπτες. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια παραλία εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, η οποία θα έπρεπε να αναγνωριστεί και διεθνώς. “Όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής μαζί με τους τοπικούς συλλόγους έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να λάβει η παραλία του Γαλησσά τη γαλάζια σημαία” επεσήμανε, κρίνοντας ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο από το δήμο, όσο και από την περιφέρεια, δεδομένου ότι “τα νησιά δεν έχουν κάτι άλλο να περιμένουν πια”. Κατέληξε δε ότι η προσθήκη θαλάσσιων σπορ θα ήταν μία ακόμη λύση για την προσέλκυση των επισκεπτών.

“Ο τουρισμός είναι το μοναδικό σωσίβιο της Σύρου”

Καλύτερη από πέρυσι χαρακτηρίζει τη φετινή κίνηση στην επιχείρησή του ο κ. Μπουγιούρης, κάνοντας λόγο για άνοδο γύρω στο 20 με 30%. “Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πλησιάσει τις καλές μας τιμές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια ελπίδα”, σημειώνει. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Γαλησσάς βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα χωριά στο νησί, καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 50% στον ξένο τουρισμό”. Αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται, προκειμένου το χωριό να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του, ο κ. Μπουγιούρης υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών αλλά και η προσθήκη νέων ανθρώπων στον κλάδο έχουν φέρει νέο “αέρα” στην περιοχή. “Αυτό είναι πάρα πολύ καλό στο επικοινωνιακό κομμάτι, δεν έχουμε κόντρες. Πιστεύω ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι πιο ευχάριστα, αν και για να πάμε καλύτερα σαν χωριό, πρέπει να πάμε καλύτερα σαν νησί” εξήγησε, προσθέτοντας ότι απαιτείται η αμέριστη στήριξη των διοικήσεων. “Πρέπει να πέσουμε πάνω από το κομμάτι που λέγεται τουρισμός γιατί άλλος τομέας που να σώζει αυτή τη στιγμή το νησί δεν υπάρχει. Το Νεώριο παραπαίει, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πάνε καλά. Πρέπει να επενδύσει το νησί πάνω στον τουρισμό”, κατέληξε.

“Δεν μπορούμε να δουλέψουμε μόνο για 15 ημέρες”

Στην καθυστέρηση έναρξης της τουριστικής περιόδου, αλλά και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αποδίδει τη μειωμένη κίνηση στο χωριό ο κ. Γ. Μανούσος. “Εμείς περιμέναμε και τους Συριανούς, αλλά δεν έρχονται γιατί δεν έχουν χρήματα να μετακινηθούν προς τα χωριά. Τα μόνα μας έσοδα προέρχονται από τους ξένους επισκέπτες” ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι 15 ημέρες του Αυγούστου δεν αρκούν για να καταφέρουν οι επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. “Δεν γίνεται να δουλέψουμε 15 μέρες και να ζήσουμε όλο το χρόνο. Όση δουλειά και να έχουμε δε βγαίνουν τα σπασμένα, αν χρωστάμε τα ΙΚΑ μας , τα ΤΕΒΕ, τις εφορίες”, υπογράμμισε. Καταλήγοντας τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή οφείλει να βάλει και πάλι τη Σύρο στο τουριστικό παιχνίδι, οργανώνοντας σωστά τόσο την Ερμούπολη, όσο και τα χωριά. “Πληρώνουμε εμείς τουριστικά τέλη και όλα τα χρήματα πηγαίνουν εκεί. Όλα είναι για το δημαρχείο, για το θέατρο Απόλλων και το ναυπηγείο”, τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας του κυμαίνεται από 90-95%, ο κ. Α. Βουτσίνος εξήγησε ότι η κίνηση περιορίζεται στη μικρή διάρκεια των δύο μηνών, όπου παραθερίζουν οι Έλληνες επισκέπτες του νησιού. Κατέστησε μάλιστα γνωστό ότι η αναλογία των επισκεπτών είναι 80% Έλληνες και 20% ξένος τουρισμός. Όπως τόνισε, ο μόνος τρόπος αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού είναι η δημιουργία ενός διεθνούς αεροδρομίου ή μία καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση με νησιά όπως η Μύκονος, που έχει διεθνείς πτήσεις. “Βέβαια, τα δρομολόγια αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων για να ενημερώνουμε τους μελλοντικούς επισκέπτες μας, που οργανώνουν το ταξίδι τους έξι μήνες και όχι λίγες ημέρες πριν όπως οι Έλληνες” κατέληξε.

Απειλούνται οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις

“Η Σύρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλα τα νησιά των Κυκλάδων” δήλωσε η κ. Βουτσίνου, επιρρίπτοντας ευθύνες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αθήνας, τα οποία κατά καιρούς προβάλλουν δυσφημιστικά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος επισκέπτης. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, εξαιτίας της παραχώρησης του παλαιού αιγιαλού του Γαλησσά στο ΤΑΙΠΕΔ. “Μου παίρνουν το μισό μαγαζί, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κινηθώ, να βγάλω τις άδειες που θέλω και να το φτιάξω”, τόνισε. Υποστήριξε μάλιστα ότι σε ενέργειες των επιχειρηματιών για να αποτρέψουν την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης, ο δήμος αδιαφόρησε. “Η απάντησή του ήταν ότι δεν έχει κανένα όφελος από το Γαλησσά. Αν ο ίδιος ο δήμος δεν έχει όφελος, τότε ποιος έχει”; αναρωτήθηκε.

“Το χωριό με τους περισσότερους ξένους επισκέπτες”

Τέλος, ο κ. Γ. Βουτσίνος δήλωσε ότι αν και παρατηρείται μία μικρή άνοδος στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταλύματα του χωριού, τα στοιχεία δεν είναι το ίδιο θετικά και για τον τομέα της εστίασης. “Ο τουρίστας έρχεται να μείνει, αλλά δεν καταναλώνει”, ανέφερε. Επιπλέον εξήγησε, ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου ο Γαλησσάς να διατηρήσει τους ξένους επισκέπτες, χάρη στους οποίες κατάφερε να γνωρίσει μεγάλη άνθιση κατά το παρελθόν. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον, σημειώνοντας πως “όταν φτάνεις στον πάτο του βαρελιού, δεν μπορείς να πας πιο κάτω”. Καταλήγοντας κατέστησε γνωστό ότι ο Γαλησσάς είναι δεύτερος σε επισκεψιμότητα στο TripAdvisor, έχοντας τη μισή επισκεψιμότητα από την Ερμούπολη. “Πρόκειται για το χωριό που τραβάει τους περισσότερους ξένους και πρέπει να το προσέξουμε”, κατέληξε.

 

 

Ετικέτες: