Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας στη Σύρο

Επιστημονική "όαση"

Οι προβληματισμοί των μελισσοκόμων σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης και την έντονη αίσθηση απομόνωσης των παραγωγών τόσο μεταξύ τους, όσο με την επιστημονική κοινότητα ανέδειξε το τριήμερο Διεθνές Συμπόσιο στη Σύρο, μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα 30 παρουσιάσεων που κάλυψαν 4000 χρόνια συνεχούς μελισσοκομικής δραστηριότητας στην Μεσόγειο, στις Κυκλάδες και παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, “η τόνωση της παραγωγικής βάσης στην περιοχή μας σε κλάδους σημαντικούς, όπως της μελισσοκομίας, απαιτεί να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας συνεχώς, να μοιραζόμαστε τεχνογνωσία και να ανανεώνουμε τις συμμαχίες και δεσμεύσεις μας προς όφελος της ανάπτυξης των Κυκλάδων”.

Το Συμπόσιο Μελισσοκομίας πραγματοποιήθηκε με δεδομένο ότι η μέλισσα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, την οικολογική προστασία και ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος ειδικά των νησιών όπου η μελισσοκομική δραστηριότητα τελείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αλληλεπίδραση κοινού - ομιλητών

Αναφερόμενος στο Συμπόσιο ο ο Richard Jones, Πρόεδρος του Ιδρύματος Eva Crane και συνδιοργανωτής, τόνισε ότι η διοργάνωση “ήταν από τις καλύτερες σε επίπεδο οργάνωσης και περιεχόμενου που είχα την ευκαιρία να συμμετέχω και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να επαναληφθεί κάθε χρόνο” τονίζοντας ότι μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες “είναι απαραίτητο να χτίσουμε επάνω στη γνώση του παρελθόντος για να ενισχύσουμε τις καλύτερες πρακτικές του σήμερα”.

Το Συμπόσιο το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην αίθουσα συνεδριάσεων του στη Σύρο σε σύνδεση με 7 αίθουσες στα νησιά Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Τήνος, σε συνεργασία με το κοινωφελές ερευνητικό Ίδρυμα Eva Crane και το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, είχε ένα πρόγραμμα πυκνό, το οποίο επέτρεψε συζήτηση ευρεία, θίγοντας ποικίλα σημαντικά θέματα. Οι παρουσιάσεις και παρεμβάσεις που ακολούθησαν ήταν ουσιαστικές με μεγάλη αλληλεπίδραση του κοινού και των ομιλητών σε ένα παραγωγικό, φιλικό περιβάλλον.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής ιστορίας

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Λεονταρίτης σημείωσε ότι οι Κυκλάδες από τους προϊστορικούς χρόνους έχουν καταγράψει σημαντικά πράγματα στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και ιδιαίτερα της μελισσοκομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από το 1890 υπάρχει ένα σύγγραμμα του Ντε Λα Ρόκα, στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι διεργασίες παραγωγής του μελιού. Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος κ. Μαραγκός ότι η συμβολή του συνόλου των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη της Σύρου και ιδιαίτερα του πρωτογενή, με την προστιθέμενη επιπρόσθετη αξία που δημιουργεί, είναι καθοριστική. Εξήγησε δε ότι η οργάνωση αυτή έρχεται σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για να συνδυαστεί με μια δέσμη δράσεων που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και υλοποίηση σε συνεργασία με τους τοπικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς και αφορούν στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και βεβαίως της αγροτικής δραστηριότητας που πάντα αποτελούσε σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Σύρου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι ο τομέας της μελισσοκομίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής ιστορίας της Σύρου και των Κυκλάδων γενικότερα, που έχει σημαντικά περιθώρια να αναπτυχθεί περαιτέρω, να αναδειχθεί και να εδραιώσει τη φήμη και ποιότητά του στην ευρύτερη αγορά.

Στήριξη της παραγωγικής βάσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, μέσα από τη διοργάνωση κορυφώνεται μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Ως φορέας δημοσίου δικαίου με 17.000 επιχειρήσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε 24 νησιά, οχτώ γραφεία σε οχτώ κομβικά σημεία, το Επιμελητήριο έθεσε πριν λίγα χρόνια ως κεντρικό πυλώνα των προγραμματικών δεσμεύσεών του, τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, της ανοδικής ανάπτυξης της περιοχής μας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας με μια σειρά ενεργειών, σεμιναρίων, ημερίδων, πρωτοβουλιών, διαβουλεύσεων και με περισσότερους από 20 κύκλους σεμιναρίων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται επίσης η ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine, του του πρότυπου δικτύου μελών επιχειρήσεων που προωθεί την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής με την υποστήριξη της περιοχής.

Πρόσληψη 100 ερευνητών από το υπουργείο Γεωργίας

Στην πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας να συμβάλει στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης και των υπολοίπων του εμπορίου και της βιομηχανίας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Έρευνας ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Ενημέρωσε μάλιστα ότι έχει ήδη προκηρυχθεί από το υπουργείο Γεωργίας η πρόσληψη 100 ερευνητών υψηλών προσόντων, κατόχων διδακτορικών ώστε να επανδρώσουν τόσο το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας, όσο και τα υπόλοιπα Ινστιτούτα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το κοινό του Συμποσίου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα άκρως εποικοδομητικό διάλογο με παραγωγικό διάλογο και ζύμωση μεταξύ επιστημόνων, ειδικών, εκπροσώπων συλλογικών φορέων, ανθρώπων κλειδιά σε κέντρα λήψης αποφάσεων, μελισσοκόμων επαγγελματιών. Όπως ανέφερε η Φανή Χατζήνα, Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, “ο χρόνος αποδείχτηκε λίγος για το υψηλό επίπεδο του διαλόγου που άνοιξε ο οποίος θα μπορούσε να συνεχιστεί για μέρες”.

Αίσθηση απομόνωσης και αποκοπής των μελισσοκόμων

Σχετικά με τις ανάγκες των μελισσοκόμων, ένα έντονο θέμα που προέκυψε ήταν η επιτακτική ανάγκη τους για λύσεις σε πρακτικά προβλήματα και μεγαλύτερη υποστήριξη της δραστηριότητας τους. Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές που εντείνεται η αίσθηση απομόνωσης και αποκοπής τους από τις εξελίξεις ή νέες πληροφορίες για τον κλάδο, απαιτεί συνεχή επαφή με τους ειδικούς και με φορείς υποστήριξης, οι οποίοι πρέπει να προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες είναι πρακτικά εφαρμόσιμες και διευκολύνουν την μελισσοκομική πρακτική. Εναλλακτικές σε επίπεδο φαρμάκων, φροντίδας και σε επίπεδο τροφής των ίδιων μελισσών, δυο θέματα μέγιστης σημασίας.

Ετικέτες: