Οι Κυκλάδες στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Ένα φεστιβάλ σκέτο γλύκα

  • Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Περισσότεροι από 250 μικροί παραγωγοί, μεταξύ αυτών και μελισσοκόμοι από την Πάρο, την Άνδρο, την Τήνο και την Κέα, συμμετείχαν στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν επαγγελματίες του χώρου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας, συσκευασίας και διανομής μελισσοκομικών προϊόντων αλλά και στις εταιρίες κατασκευής και εμπορίας μελισσοκομικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων.

Ο μαγικός μικρό-κοσμος της μέλισσας

Για μία ακόμη χρονιά, οι επισκέπτες της μεγαλύτερης εκδήλωσης του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τεχνική του «τρύγου» των μελισσών, να γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς μελιού απ’ όλη την Ελλάδα και να γευτούν γλυκές αλχημείες με μελωμένα φρούτα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι μικροί φίλοι απασχολήθηκαν δημιουργικά με διαδραστικά παιχνίδια και εκδηλώσεις με θέμα «Γνωρίστε το μικρόκοσμο της μέλισσας». Μέσα από το παιχνίδι, στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο του φεστιβάλ, γνώρισαν τα οφέλη του μελιού και θα μάθουν τα πάντα για την ζωή της μέλισσας. Επιπλέον, το κοινό δοκίμασε σπιτικές συνταγές με μέλι, βαθμολόγησε όλες τις κατηγορίες μελιών, γνώρισε διατροφολόγους και ενημερώθηκε για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μελιού στο παιδί.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης χαρακτήρισε το ελληνικό ποιοτικό μέλι ως το ελληνικό χρυσάφι, το οποίο με καινοτόμες συσκευασίες που αναδεικνύουν την ποιότητα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες δικαιούται μια θέση στα ακριβότερα ράφια της παγκόσμιας αγοράς. «Αυτό αποτελεί την παρούσα πρόκλησή μας και υποχρέωσή μας, είπε ο κ. Μπόλαρης ο οποίος είχε την ευκαιρία να ακούσει τα αιτήματα των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας τους ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο Έπαρχος Άνδρου

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας πραγματοποιήθηκε το 5ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, όπου την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης.

Ο κ. Λοτσάρης συμμετείχε στο Προεδρείο του Συνεδρίου, αντικαθιστώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενή Τομέα της Π.Ν.ΑΙ. κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη ο οποίος αποτέλεσε και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Κατά την ομιλία του στην έναρξη του Συνεδρίου ο Έπαρχος Άνδρου, αφού μετέφερε

του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Άνδρο και την πλούσια παράδοση που διαθέτει στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Έχω την τιμή να εκπροσωπώ ένα νησί που έχει μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία», επεσήμανε μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ουσιαστικά εξάγει μελισσοκομικά προϊόντα, χωρίς να χρησιμοποιεί μεθόδους εξαγωγών. Πρόσθεσε μάλιστα πως προσανατολισμός της Περιφέρειας για τον μελισσοκομικό κλάδο αποτελεί η πώληση των προϊόντων απευθείας στον τόπο όπου παράγονται.

Πρότυπος αγροτικός κλάδος

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις ξεκαθάρισε πως η μελισσοκομία είναι ένα πρότυπος αγροτικός κλάδος, εφόσον η φιλοσοφία που ακολουθείται είναι η διάθεση εργαλείων και υλικών και όχι χρηματικών ενισχύσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα παλαιότερες τακτικές που δεν οδήγησαν πουθενά.

Καταλήγοντας, ο κ. Λοτσάρης, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ευχήθηκε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το Συνέδριο να χρησιμοποιηθούν άμεσα και να αποτελέσουν εναρκτήριο βήμα ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα των μελισσοκόμων.