Σύλληψη του Ν. Ταβουλάρη για οφειλές στο ΙΚΑ

Χειροπέδες για χρέη

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η είδηση της σύλληψης του πρώτου τη τάξει των ναυπηγικών επιχειρήσεων Σύρου, Νίκου Ταβουλάρη, για χρέη προς το δημόσιο, με αφορμή την μη εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων με το ΙΚΑ, έναντι των χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα, που ανέρχονται περίπου στο 1,4 εκ. ευρώ.

Ο παλαιός συνεργάτης του π. πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και εκ των υστέρων ισχυρός άνδρας της ναυπηγικής δύναμης της χώρας συνελήφθη, έναντι μέρους των οικονομικών εκκρεμοτήτων της εταιρείας του. 

Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του ομίλου Νεωρίου, δηλαδή τα ναυπηγεία της Σύρου αλλά και της Ελευσίνας, όχι μόνο δεν έχουν ξεπεραστεί αλλά αντιθέτως διογκώνονται, παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις διάσωσης τους, με συνεχείς χαριστικές τροπολογίες, καθώς και κρατικές αναθέσεις, οι οποίες δεν αποδείχτηκαν ικανές να οδηγήσουν τον Όμιλο στην ανάκαμψη. 

Οι συνεχείς εμπλοκές που παρουσιάζονταν με τις ναυπηγικές παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, σε συνδυασμό και με την κακή διαχείριση, όπως αποδείχτηκε, της εταιρείας, την οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας να υπαχθούν στον πτωχευτικό κώδικα, με το ναυπηγείο να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, τους εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι και τις οφειλές προς το δημόσιο να διογκώνονται.

Το  ιστορικό της σύλληψης

Ο Ν. Ταβουλάρης, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, απευθύνθηκε σε αστυνομική υπηρεσία των Αθηνών προκειμένου να διεκπεραιώσει μια τυπική διαδικασία θεώρησης εγγράφου, η οποία όμως οδήγησε στην σύλληψη του.

Κατά την διαδικασία της θεώρησης, ενημερώθηκε από τα αστυνομικά όργανα πως εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης, κατόπιν καταδικαστικής απόφασης για οφειλές του προς το δημόσιο.

Κατόπιν αυτού αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προχώρησαν στη σύλληψη του, για μη καταβολή εργατικών εισφορών προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνολικού ύψους 1.395.122,83 ευρώ και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Οι οφειλές που οδήγησαν στην σύλληψη του Ν. Ταβουλάρη, σχετίζονται με την μη εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων των χρεών των ασφαλιστικών εισφορών του ναυπηγείου της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα, εκ μέρους του ΙΚΑ να ακολουθηθεί η δικαστική οδός, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε ερήμην του κ. Ταβουλάρη, ο οποίος καταδικάστηκε, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί εις βάρος του το ένταλμα σύλληψης. 

Βάσει αυτού του εντάλματος έγινε η προχθεσινή του σύλληψη, ενώ ο ίδιος επικαλέστηκε άγνοια της καταδικαστικής απόφασης, για την οποία δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερος.

Ο 84χρονος επιχειρηματίας παρέμεινε υπό κράτηση όλη τη νύχτα της Τρίτης και αφέθηκε την επόμενη ημέρα, ενώ ορίστηκε δικάσιμος για σήμερα Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, κατά την οποία όμως προτίθεται να ζητήσει αναβολή.

Ασυνέπεια και στις οφειλές του Νεωρίου

Η σύλληψη του Ν. Ταβουλάρη μπορεί να αφορούσε στις οφειλές του ναυπηγείου της Ελευσίνας προς το ΙΚΑ, όμως αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε σχέση με το ναυπηγείο του Νεωρίου, καθώς και αυτό φαίνεται ασυνεπές έναντι των ρυθμίσεων των οφειλών, που έχουν γίνει με τον ασφαλιστικό φορέα. 

Το ναυπηγείο της Ελευσίνας να υπενθυμιστεί ότι εδώ και αρκετό διάστημα έχει πάψει την λειτουργία του, σε αντίθεση με το ναυπηγείο του Νεωρίου, το οποίο συνεχίζει την εμπορική του δραστηριότητα, η οποία κατά το 2014, παρουσίασε αυξητικά νούμερα, γεγονός που δεν δικαιολογεί ούτε την μη καταβολή των μισθών των εργαζομένων, ούτε και την μη καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων.

Και ενώ η συσσώρευση χρεών της επιχείρησης είχαν καταστήσει επισφαλή την λειτουργία της, υπήρξε σειρά τροπολογιών προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις προς εξομάλυνση της κατάστασης.

Χαρακτηριστική η τροπολογία του πρώην υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, με την οποία, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, κατοχυρώθηκε ρύθμιση για τις οφειλές της εταιρείας προς το ΙΚΑ, εξαιρώντας την από την υποχρέωση καταβολής ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, χαρίζοντας της ουσιαστικά 7,5 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, βάσει της σχετικής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς την εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε.» χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, με την προϋπόθεση ότι από τα περίπου 10 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς το ΙΚΑ, για τις οποίες είχε γίνει ρύθμιση, πλέον θα καταβάλλεται μηνιαία δόση 70.000 ευρώ ώστε έως τις 30 Ιουνίου 2017 να έχει εξοφληθεί το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ, ενώ «για το εναπομείναν ποσό των 7,5 εκ. ευρώ δεν ορίζεται ο τρόπος εξόφλησης». 

Παράλληλα θα «καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Απριλίου 2014 και μετά».

Το ότι δεν έχουν σημειωθεί συλλήψεις όσον αφορά και στις οφειλές του Νεωρίου προς το ΙΚΑ οφείλεται στην πρόβλεψη που πέρασε στην ίδια τροπολογία για αναστολή έως τις 30/6/2017 «η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων…., όπως ισχύει» και αφορά σε «φυλάκιση και χρηματική ποινή».

Παρά αυτή την ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση, συνεχίζει το Νεώριο την ασυνέπεια του ως προς την καταβολή των δόσεων της ρύθμισης με τον ασφαλιστικό φορέα και όχι μόνο. 

Άλλωστε πρόσφατα εκ μέρους του ΙΚΑ της Σύρου, η συσσώρευση των οφειλών πήρε την δικαστική οδό, λαμβάνοντας αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

<