Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΔΣ

Εμπορικός Σύλλογος Τήνου: Συνάντηση με τον Τέρενς Κουίκ για τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου

  • Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2015 - 21:05

Μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ στον Πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Ανδρέα Τσιμέκη, παρευρεθήκαμε σε συνάντηση μαζί του το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2015 στο γραφείο του Δημάρχου Τήνου κ. Σίμου Ορφανού. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκπροσωπήθηκε από το μέλος κ. Μάνθο Δελλατόλα, επειδή ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Τσιμέκης μπορούσε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται στην 3η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας στο περίπτερο του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου για την προβολή της Τήνου.

Στη συνάντηση κανονίστηκε να ορισθεί ραντεβού του κ. Κουίκ με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στα γραφεία του για να συζητήσουμε εκτενώς όλα τα καυτά θέματα. Στο τέλος της συνάντησης μόνο από το Σύλλογό μας παραδόθηκε στον κ. Τέρενς Κουίκ έγγραφο με τα καυτά θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο. Το έγγραφο έλεγε τα εξής :

1.Το κυριότερο θέμα είναι η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά και η μη τήρηση της υπόσχεσης και της κατηγορηματικής άρνησης όλων των κυβερνήσεων ότι το συγκεκριμένο προνομιακό ΦΠΑ δεν θα αλλάξει και δεν θα πειραχτεί. Ιδιαίτερα η υπόσχεση των βουλευτών των Κυκλάδων, οι οποίοι υποστήριζαν με σθένος τη μη αλλαγή του και ότι θα παραιτηθούν στην αντίθετη περίπτωση. Ο Σύλλογος έχει πάρει απόφαση ότι όλοι οι βουλευτές είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας μετά από αυτό το γεγονός.

Το προνόμιο αυτό δόθηκε στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. το αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών, στα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσος, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο).

Οι επιπτώσεις στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών με την αλλαγή του ΦΠΑ, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές θα είναι τρομερές και δυσβάσταχτες.

2. Αβάσταχτη φορολογία για τους επαγγελματίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης καμία ελάφρυνση ή βοήθεια σε κανέναν τομέα, καθώς όλοι οι κυβερνώντες μας θεωρούν φοροφυγάδες και κλέφτες.

3. Τεράστιες και μη ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, που πλέον το 95 % των επαγγελματιών δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε. Ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει κατακόρυφη πτώση, αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές δεν έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Ούτε ασφάλεια, ούτε περίθαλψη, ούτε σύνταξη και το κυριότερο ; Κατασχέσεις και φυλακή για σωστούς επαγγελματίες που καθημερινά χάνουμε την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπιστία μας, χωρίς ουσιαστικά να ευθυνόμαστε, καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεών μας έχει κάνει βουτιά σε βαρέλι δίχως πάτο. Καμία ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τη σύνταξη (όλες οι συντάξεις έχουν περικοπεί και συνεχίζουν να περικόπτονται) και με τις παροχές υγείας.

Έχουμε ζητήσει επανηλλειμένως να διαχωριστούν οι εισφορές για τη σύνταξη και οι εισφορές για τις παροχές υγείας, για δύο λόγους : α) όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μόνο για την υγεία τους και β) όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές για το συνταξιοδοτικό, να έχουν τη δυνατότητα να τους αφαιρείται μηνιαίως ένα μέρος από την κυρίως σύνταξή τους.

Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα χρωστούμενα των επαγγελματιών προς τον ασφαλιστικό τομέα οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν μόνο στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από τη στιγμή που καμία παροχή δεν έχει γίνει προς τον ασφαλιζόμενο και όχι να τοκίζονται ανύπαρκτες παροχές.

Πώς θέλετε κύριοι κυβερνώντες να ανταπεξέλθουμε στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας, όταν π.χ. μας αφαιρείτε το δικαίωμα να δουλέψουμε. Η θερινή σαιζόν καταστράφηκε εντελώς μία με το περιβόητο δημοψήφισμα και μία με τις περίφημες εκλογές. Ή μήπως νομίζετε ότι οι 20 με 25 μέρες που δουλέψαμε και πνίγηκε το νησί και όλες οι τουριστικές περιοχές, μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις 12 μηνών ;;;

Αυταπατάσθε; Εθελοτυφλείτε; Σίγουρα πάντως άγνοια δεν έχετε!

Ευχαριστούμε τον κ. Κουίκ για την πρόσκληση και για τη θέλησή του να μας ακούσει. Χαιρόμαστε που το δελτίο τύπου του Συλλόγου μας, που αφορούσε στις επισκέψεις προεκλογικά των βουλευτών στον τόπο μας, έπαιξε το ρόλο του. Επίσης, τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το ραντεβού που θα ακολουθήσει στο γραφείο του.