Συνάντηση των αμμοβολιστών του Νεωρίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Αγωνία για το μέλλον του ναυπηγείου

Το κλαδικό σωματείο των αμμοβολιστών του Νεωρίου, επισκέφθηκε εχθές το πρωί τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, προκειμένου να λάβει μία επίσημη ενημέρωση για τις θέσεις της περιφέρειας σχετικά με το μέλλον του Νεωρίου, εξ αφορμής της έντονης σεναριολογίας του τελευταίου καιρού για το αβέβαιο μέλλον της επιχείρησης.

Οι αμμοβολιστές του Νεωρίου, καθώς δεν καλούνται στις συζητήσεις για τα θέματα του ναυπηγείου, παρά την 54ετή ύπαρξη του σωματείου τους, που εκπροσωπεί μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στο ναυπηγείο, επεδίωξαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, ώστε να ενημερωθούν για την στάση που η περιφέρεια προτίθεται να κρατήσει σε σχέση με την προοπτική του Νεωρίου.

Προβληματίζει η έλλειψη ενότητας των εργαζομένων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε από τους αμμοβολιστές ότι στο ναυπηγείο δουλεύουν δύο κατηγορίες εκτάκτων υπαλλήλων. Αυτοί που είναι του ναυπηγείου και οι εργαζόμενοι του εργολάβου. Εκφράζοντας την πικρία τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από το Εργοστασιακό Σωματείο ανέφεραν «Εμείς είμαστε ένα κλαδικό σωματείο από το 1952 και μας έχουν βαφτίσει ως εργαζομένους του εργολάβου. Ο εργολάβος εδώ μας βρήκε. Έχουμε εργαζομένους 30, 20, 15 χρόνια και δεν είναι άλλου Θεού και δεν τους υπολογίζουν».

Συμπλήρωσαν δε πως «Το Νεώριο είναι ένα ναυπηγείο, με εργαζομένους που έχουν το δικό τους σωματείο, χωρίς να μας υπολογίζουν, όταν αριθμούμε περί τα 150 άτομα. Δεν ακούγεται ο λόγος μας. Ότι γίνει θα γίνει για κάποιους μόνιμους του Νεωρίου. Κανείς δεν μας ενημερώνει. Ακούμε μόνο διαδόσεις».

Για τη διάσπαση των εργαζομένων του ναυπηγείου, είπαν χαρακτηριστικά ότι «Μας χωρίζουν συμφέροντα», με τον Γ. Λεονταρίτη να εκφράζει την άποψη πως «Είναι λάθος να μην είναι μαζί όλοι οι εργαζόμενοι απέναντι στο πρόβλημα το οποίο είναι το λουκέτο. Είναι εγκληματικό ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούν οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, κατά ομάδες να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσετε. Αυτή η πολυδιάσπαση βολεύει κάποιους».

Εκ μέρους των αμμοβολιστών έγινε έκκληση «Πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν. Πρέπει να ενωθούμε. Το Νεώριο βάλλεται από παντού γιατί δεν υπάρχει ενότητα».

Μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων

Ειδική αναφορά έγινε στις προεκλογικές υποσχέσεις τόσο σε βουλευτικό όσο και δημοτικό επίπεδο, με τους αμμοβολιστές να αναφέρουν ότι «Προεκλογικά όλοι πέρασαν από το Νεώριο και τάξανε ένα ισχυρό Νεώριο και δεν έλεγαν κάτι για κλείσιμο του. Εμείς δεν ψηφίσαμε για να κλείσουν το Νεώριο».

Απαντώντας ο Γ. Λεονταρίτης θεώρησε απαραίτητο να διευκρινίσει πως ούτε προεκλογικά αλλά ούτε και μετεκλογικά δεν πήγε στο Νεώριο, ούτε αναμείχθηκε σε καμία διαδικασία των σωματείων. Η μοναδική εμπλοκή του με το Νεώριο ήταν η δημόσια πρόσκληση που είχε κάνει της διοίκησης του Νεωρίου, όλων των εργαζομένων, του Επιμελητηρίου, του Δημάρχου και όλων των φορέων, εξηγώντας πως «το έκανα αυτό μέσα από την ευθύνη που έχω για το σύνολο της κοινωνίας και όχι για ένα τμήμα εργαζομένων. Ότι έχω κάνει το έκανα στο προσκήνιο και ποτέ δεν είχα καμία επαφή και καμία επικοινωνία με καμία ομάδα αυτού του προβλήματος και διευκρινίζω ότι ποτέ δεν θα κάνω τέτοιου είδους συνάντηση και ποτέ δεν θα κάνω καμία συνάντηση χωρίς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν θα δεχτώ καμία συνάντηση εν κρυπτώ για οποιοδήποτε θέμα όσο σοβαρό και αν είναι. Το θέμα αφορά όλο το νησί και όλα θα πρέπει να είναι στο προσκήνιο. Όποιος και να έρθει θα μιλάω μόνο παρουσία των ΜΜΕ».

Χωρίς ενημέρωση Περιφέρεια και αμμοβολιστές

Στην ένσταση των αμμοβολιστών ότι δεν καλούνται σε καμία από τις συναντήσεις που γίνονται και δεν ενημερώνονται για οτιδήποτε συζητείται σχετικά με το Νεώριο, ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε πως «Δεν είχα ποτέ καμία ιδιαίτερη σχέση ή σχέσης συναλλαγής ή σχέση εκλογική, με κανέναν ποτέ. Ότι έκανα πάντα το έκανα στο προσκήνιο και ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπορώ να σας δώσω απαντήσεις. Όμως διευκρινίζω ότι 1 χρόνο δεν έχω προσκληθεί από κανένα πουθενά».

Θέλοντας δε να ερμηνεύσει αυτή την απαξίωση που δέχεται η Περιφέρεια στο θέμα των συζητήσεων για το ναυπηγείο επεσήμανε πως «Μετά τη συνάντηση που είχε γίνει παρουσία όλων των φορέων, επειδή ενδεχομένως με την ειλικρίνεια που είχα δείξει και τη στάση της ουδετερότητας που είχα κρατήσει απέναντι στα συμφέροντα είτε των εργαζομένων είτε της διοίκησης, γιατί εγώ μίλησα για το σύνολο της οικονομίας του νησιού, κάποιοι ενδεχομένως δυσαρεστήθηκαν και από εκείνη την ημέρα δεν με έχει «ενοχλήσει» κανείς. Έχω μείνει έξω από όλες τις διαδικασίες. Από επαφές που έχουν κάνει με κόμματα, με αρχηγούς κομμάτων με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επισκέψεις στην Αθήνα, η Περιφέρεια έχει μείνει έξω. Εδώ και 1 χρόνο δεν έχω καμία εμπλοκή σε τίποτα. Δεν έχω καμία επαφή και καμία ενημέρωση από κανένα, άρα δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω καμία απάντηση σε ότι με ρωτάτε. Δεν έχω συμμετάσχει σε όλα αυτά. Ξέρετε ποιοι συμμετείχαν. Ονοματεπώνυμο έχουν όλοι και αυτοί θα πρέπει να σας δώσουν τις απαντήσεις».

Συνύπαρξη τουρισμού και ναυπηγείου

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για τη συρρίκνωση του ναυπηγείου, ζητήθηκε η άποψη του Αντιπεριφερειάρχη, στο εάν συναινεί ή όχι σε μία τέτοια προοπτική.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «πρόκειται για μία ιδιωτική επιχείρηση για την οποία δεν μπορεί να γίνει κάτι».

«Το θέμα δεν είναι εάν το νησί μπορεί ή δεν μπορεί να ζήσει από τον τουρισμό, είναι τι προθέσεις υπάρχουν από τη διοίκηση για το μέλλον του ναυπηγείου και από το Σωματείο Εργαζομένων για το πώς θα συμπεριφερθεί. Είναι πολύ μεγάλο λάθος, άσχετα από το ποιος έχει δίκιο ή άδικο για ότι συμβεί μέχρι τώρα, να μην είσαστε όλοι μαζί. Όλοι εργαζόμενοι είστε».

Στην ερώτηση εάν μπορεί να συμβαδίσει η τουριστική ανάπτυξη με το ναυπηγείο, ο Γ. Λεονταρίτης απάντησε «γιατί όχι, αν είναι ένα ναυπηγείο που θα λειτουργεί με περιβαλλοντικούς όρους και όχι αυτό που κάνει τώρα. Ένα ναυπηγείο δεν είναι μόνο η αμμοβολή. Εάν λειτουργεί με περιβαλλοντικούς όρους και κάνει μία προσπάθεια αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του. Σε συζήτηση που έκανα προ τριών μηνών με τη διοίκηση, πρότεινα την εξεύρεση ευρωπαϊκού προγράμματος για εξωραϊσμό του ναυπηγείου ώστε να φαίνεται ένα ενιαίο σύνολο με το λιμάνι, που θα αναβάθμιζε πολύ την εικόνα του νησιού».

Η φημολογία περί προθέσεων κλεισίματος του ναυπηγείου, τους θορύβησε ιδιαίτερα, με τον πρόεδρο τους να αναφέρει συγκεκριμένα πως «Μας πιέζουν οι καταστάσεις από όλα αυτά που ακούγονται. Άλλοι τα λένε ευθέως και άλλοι τα λένε υπόγεια και ανησυχούμε πάρα πολύ. Ακούγεται ότι προετοιμάζεται κλείσιμο του Νεωρίου και τουριστική προοπτική. Τι θα γίνει; Τι ισχύει;».

Εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη που προετοιμάζεται, με αύξηση της ανεργίας και χαμηλούς μισθούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «Ή θα πρέπει να προβλέψετε ομαδικούς τάφους για να μας χώσετε ή θα γίνουμε Τζιχαντιστές να παλέψουμε για το ψωμί μας».

Διατύπωσαν δε την πρόθεση τους να ασκήσουν πίεση και προς την πλευρά της διοίκησης του Νεωρίου, λέγοντας «αν το έχουν βαρεθεί και το έχουν εγκαταλείψει, ας το αφήσουν να το πάρουν άλλοι».

«Εμείς σας θέλουμε στο πλάι μας στον αγώνα που κάνουμε για την επιβίωση μας».

«Έχω αποδείξει, όχι με λεκτικές τοποθετήσεις ή σε συναντήσεις μεταξύ φορέων, ότι στήριζα και στηρίζω την τοπική οικονομία σε όλες της τις δράσεις. Τοπική οικονομία δεν είναι μόνο το ναυπηγείο. Στηρίζω όλη την οικονομική δομή του νησιού με όλες μου τις δυνάμεις. Θα είμαι δίπλα σε ότι είναι καλό για την επιχείρηση και πάνω απ’ όλα για το νησί».