Ένωση Υφαλ/στων-Ματσακ/στων, Αμμοβολιστών και Καθαριστών Σύρου

Διεκδικήσεις εργαζομένων του Νεωρίου

  • Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:29

Η Ένωση Υφαλ/στων-Ματσακ/στων, Αμμοβολιστών και Καθαριστών Σύρου, με ανακοίνωση της δίνει απαντήσεις στα όσα το Εργοστασιακό Σωματείο καταμαρτυρά στους έκτακτους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα καταγράφει τις διεκδικήσεις των μελών της για το ναυπηγείο.

 

«Συνάδελφοι,

Το σωματείο μας χαιρετίζει την γενική σας συνέλευση. Παρ’ όλο που δεν είχαμε την τιμή να προσκληθούμε, να παρευρεθούμε και να εκθέσουμε τις απόψεις μας, θα θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας. Όπως και εσείς έτσι και εμείς τα τελευταία 35-40 χρόνια ζούσαμε τις οικογένειες μας προσφέροντας την εργασία μας στο ναυπηγείο του Νεωρίου, και το ίδιο θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ώστε να ζούμε τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια.

Ποτέ μας δεν ξεχωρίσαμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων σε μόνιμους και έκτακτους, και δεν το κάνουμε και τώρα. Πάντα πρώτη μας σκέψη ήταν το καλό του συνόλου των εργαζόμενων.

Η κατάσταση τα τελευταία δυο χρόνια όμως, μας έχει φέρει σε απόγνωση. Σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων δεν έχει ούτε τα προς το ζην, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο αρκετοί τους τελευταίους μήνες να μεταναστεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Οι περισσότεροι είμαστε ανασφάλιστοι και δεν έχουμε κάλυψη ούτε για να πάμε τα παιδιά μας στο γιατρό αν χρειαστεί.

 Το τελευταίο τρίμηνο παρακολουθούμε κι εμείς όπως όλοι σας το σήριαλ ότι επίκειται να αλλάξει χέρια η ιδιοκτησία του Νεώριου. Βέβαια επίσημη ενημέρωση για το θέμα δεν υπάρχει. Παρ’ όλο που η πίεση από τα προβλήματα είναι τεράστια εμείς δεν παρεμβήκαμε σε κανένα επίπεδο. Όμως διαβάζοντας το κάλεσμα της πλειοψηφίας του ΔΣ του εργοστασιακού σωματείου προς την τοπική κοινωνία για στήριξη μας γεννιέται η απορία πως ένα τέτοιο κάλεσμα δεν έρχεται προς το σωματείο μας που εκπροσωπεί εργάτες που όλοι μαζί έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι όλα αυτά τα χρόνια.

Όλοι μας παρακολουθούμε το ναυπηγείο να απαξιώνεται, να ερημώνει και να διαλύεται, βλέποντας τα πλοία να φεύγουν άλλα δεξιά κι άλλα αριστερά, ενώ εμείς καταδικαζόμαστε στην πείνα.

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το μέλλον των οικογενειών όλων  μας, σε κλειστά γραφεία και μυστικές συναντήσεις.

Το σωματείο μας όπως και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας είχαμε έγκαιρα και ανοιχτά, εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσει για τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον των ναυπηγείων μεταξύ των οποίων και το Νεώριο. Ότι δηλαδή θέλουν να μας φέρουν στο αμήν για να έρθουν κάποιοι ως σωτήρες και να μας βάλουν να δουλεύουμε (κι αν έχει δουλειά για όλους δηλαδή ) για ένα κομμάτι ψωμί.

Συνάδελφοι, εμείς δεν μπλεκόμαστε σε παιχνίδια για να διαλέξουμε τον ένα η τον άλλο επενδυτή.

Σας καλούμε να αντισταθούμε όλοι μαζί σε τέτοιου είδους σχέδια που πιθανόν να κλιθούμε να αντιμετωπίσουμε, έχοντας στο μυαλό ότι κουβαλάμε στις πλάτες μας μια μοναδική κληρονομιά γεμάτοι αγώνες στην πολύχρονη ιστορία που μετράει σχεδόν 150 χρόνια.

Καλούμε την γενική σας συνέλευση να πάρει απόφαση και από κοινού να

ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

1. Το ναυπηγείο να μην αλλάξει χρήση και να παραμείνει σε ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες.

2. Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων μας, κι αν γίνεται να αυξηθούν.

3. Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα όλων μας ( μονίμων, εκτάκτων και συνταξιούχων) .

4. Να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πειραχτούν οι συλλογικές συμβάσεις μας, τα ωράρια μας και οι κατακτήσεις μας.

5. Θα εφαρμόζονται απόλυτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

6. Θα εξασφαλιστούν στα σωματεία μας ότι θα ασκούν την δράση τους ανεμπόδιστα, υπερασπίζοντας τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα».