Με το ενδιαφέρον στην κρουαζιέρα της Σαντορίνης

Βέλτιστες πρακτικές και διαχείριση

  • Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2016 - 22:05
  • /   Eνημέρωση: 19 Απρ. 2016 - 22:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Στην καρδιά υποδοχής της ελληνικής κρουαζιέρας, τη Σαντορίνη, το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και το Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας συνδιοργάνωσαν συνάντηση εργασίας «Η Κρουαζιέρα στη Σαντορίνη: Οφέλη, Προβλήματα, Διαχείριση, Νέες Τάσεις, Δυνατότητες Αξιοποίησης, Προτάσεις».

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη είναι η έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού διαχείρισης της κρουαζιέρας, παρά του ότι στον τομέα αυτό είναι ένας από τους πρώτους σε προτίμηση παγκοσμίως προορισμούς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 16 Απριλίου και κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά από τους ομιλητές οι δύο βασικές ενότητες, με την πρώτη να είναι «η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, στην Ελλάδα και διεθνώς: η διαχείριση της κρουαζιέρας με στόχο την αειφόρο τουριστική δραστηριότητα» και η δεύτερη για «Τα οφέλη της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας».

Τοποθετήσεις επί των θεμάτων αυτών έγιναν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, τον Δήμαρχο Θήρας, Νικόλαο Ζώρζο, το εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Αντώνη Καλούδη, τον Εμπειρογνώμονα Διεθνούς Κρουαζιέρας, Χρήστο Νικολαΐδη και τον πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, Νίκο Νομικό, ενώ ακολούθησε συζήτηση των εισηγητών με τους επιχειρηματίες, που ήταν παρόντες στη συνάντηση.

Στόχευση αυτής της συνάντησης, ήταν η εξαγωγή εφαρμόσιμων συμπερασμάτων που θα επιφέρουν μέγιστη απόδοση αλλά και βελτίωση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, με πρακτικές που θα ωφελήσουν, των υψηλών απαιτήσεων, τουριστικό προορισμό αλλά και θα αποτελέσουν κύριο στοιχείο διαμόρφωσης της προοπτικής της κρουαζιέρας και σε άλλα νησιά που προσανατολίζονται στη συγκεκριμένη τουριστική αγορά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αναφέρεται πως εκ μέρους του διαγνώστηκε η ανάγκη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχοντας επίγνωση των θεαματικών αλλαγών που συμβαίνουν στο χώρο της κρουαζιέρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά κυρίως του έντονου προβληματισμού των επιχειρηματιών και των κατοίκων της Σαντορίνης σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης της κρουαζιέρας μέχρι σήμερα.

Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος «Η ημερίδα αυτή έχει σαν στόχο να γίνουμε λίγο πιο πρακτικοί και να προσπαθήσουμε να φανούμε χρήσιμοι στο τουριστικό προϊόν που λέγεται κρουαζιέρα της Σαντορίνης».

Στην εισήγηση του δε, μεταξύ άλλων επεσήμανε την αναγκαιότητα για αποτελεσματικότερη και συντονισμένη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατανομή των επισκεπτών στο νησί, ώστε να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης της ροής των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων από τον όρμο προς τον οικισμό, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες.

Υποδομές και προγραμματισμός

Το θέμα των υποδομών κρουαζιέρας, όπως και την βέλτιστη διαχείριση της του τουριστικού προϊόντος, έθιξε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος αναγνώρισε πως «Η κρουαζιέρα αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο του τουρισμού και κυρίως τα τελευταία χρόνια, η οποία σταδιακά έφτασε να απευθύνεται σε όλους και έτσι εξελίχθηκε σε έναν δυναμικό κλάδο τουρισμού».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια κατανομής των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων μέσα στην εβδομάδα ώστε να μην δημιουργούνται αστικού τύπου προβλήματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ο κ. Ζώρζος παραδέχτηκε πως την τελευταία πενταετία έχουν γίνει πολλές συναντήσεις σχετικά με την κρουαζιέρα και όπως είπε «όλες με έναν σκοπό: να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τα όποια προβλήματα».

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι ο περιορισμός των προβλημάτων που υπάρχουν και όπως σημείωσε και ο Δήμαρχος «Η Σαντορίνη είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και αυτό δημιουργεί ευθύνες σε όλους εμάς που διαχειριζόμαστε το τουριστικό προϊόν. Είναι προφανές ότι υπάρχουν οφέλη, όπως επίσης είναι γνωστό σε εμάς ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία δημιουργούνται και υπάρχει μία προοπτική να αμβλυνθούν». 

Ο ρόλος της κρουαζιέρας και ο συσχετισμός της με τις επιχειρηματικές δράσεις της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκαν από το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Αντώνη Καλούδη, ο οποίος ενημέρωσε τόσο για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες αλλά και για την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδιασμού που έχει πραγματοποιηθεί από την Ένωση.

Αναφερόμενος στις ευκολίες εξυπηρέτησης των πλοίων και των επιβατών, στις οποίες η ΕΕΚΦΝ δίνει ιδιαίτερη σημασία, για την περίπτωση της Σαντορίνης ειδικά επεσήμανε την «λειτουργία των 4 ναυδέτων και την προώθηση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, του νέου σύγχρονου και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα τελεφερίκ».

Υπογράμμισε τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τον προγραμματισμό των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός από τον ταυτόχρονο κατάπλου τους.

Ενημέρωσε πως η ΕΕΚΦΝ σε συνεννόηση με τον Δήμο Θήρας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τοπικούς φορείς, έχει καταγράψει τον σχεδιασμό λειτουργίας αρμόδιου οργάνου, από τους πλέον αρμόδιους φορείς του τόπου, παρέχοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη λειτουργία του μηχανισμού ώστε να εξετάζονται πολύ έγκαιρα τα προγράμματα δρομολογίων από τις διαχειρίστριες εταιρείες σε βάθος χρόνου διετίας.

Τόνισε πως «είναι το όργανο που θα λειτουργήσει σε πρακτική βάση και θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα καθυστερήσει άλλο η ενεργοποίηση του ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα στις διαδικασίες κινήσεως των επισκεπτών, όπου κατά τις ημέρες αιχμής της τουριστικής περιόδου δημιουργούνται.

Οι τάσεις της κρουαζιέρας και οι επιχειρηματικές οφέλειες

Ο Εμπειρογνώμονας Διεθνούς Κρουαζιέρας, Χρήστος Νικολαΐδης MBA, PhD, ο οποίος ήταν και ο βασικός εισηγητής της συνάντησης εργασίας, καθώς διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία ως προς τους προορισμούς, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα να διατηρεί γραφείο στο Μαϊάμι, όπου και είναι το κέντρο των εξελίξεων της κρουαζιέρας, αναφέρθηκε στο μέλλον της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη και την Ελλάδα.

Ο κ. Νικολαΐδης μετέφερε τις νέες τάσεις του χώρου και παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους οι μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο προσδιορίζουν τις ανάγκες των πελατών τους και τη λογική με την οποία σχεδιάζουν νέες προσφερόμενες υπηρεσίες και επιλέγουν προορισμούς.

Παράλληλα, εξήγησε πώς αυτές οι διεθνείς τάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προσαρμοστούν στην περίπτωση της Σαντορίνης ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει το νησί ως προορισμός κρουαζιέρας.

Επιπλέον, ο κ. Νικολαΐδης έδωσε έμφαση στη σημασία της κατανόησης των απαιτήσεων που έχουν οι εταιρείες και των αναγκών των επισκεπτών κρουαζιέρας και προς αυτή την κατεύθυνση το Επιμελητήριο Κυκλάδων προτίθεται να προσφέρει στα μέλη του στη Σαντορίνη εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στο αντικείμενο, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Εκ μέρους του προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, Νίκου Νομικού, ο οποίος τοποθετήθηκε για  «Τα οφέλη της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας», εκφράστηκε η βελτίωση απόδοσης για την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με την κρουαζιέρα.

Ενημέρωσε πως σε Θήρα και Θηρασιά λειτουργούν 4.500 επιχειρήσεις απασχολώντας περί τους 22.000 εργαζόμενους, ενώ επεσήμανε ότι η τοπική επιχειρηματικότητα ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για την υφιστάμενη κατάσταση και επισημαίνοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κρουαζιέρας και διατυπώνοντας την ανάγκη αύξησης του βαθμού απόδοσης της κρουαζιέρας προς όφελος των επιχειρηματιών της Σαντορίνης.

Τα συμπεράσματα

Με το πέρας της συζήτησης, που ακολούθησε των τοποθετήσεων, παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα σχετικά με τις υποδομές και τη Σαντορίνη ως προορισμό, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: βελτίωση της λειτουργίας και της ασφάλειας των υποδομών υποδοχής, βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης των Φηρών για τους επιβάτες από τον όρμο στον οικισμό, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις τουριστικές ροές του νησιού, ασφάλεια και προστασία επισκεπτών, συστηματική συνεργασία με το νέο ανάδοχο του αεροδρομίου και τους τοπικούς φορείς, διαχείριση της κρουαζιέρας για την αποσυμφόρηση επιβαρυμένων περιοχών του νησιού, δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, δημιουργία προγραμμάτων περιήγησης για την καλύτερη κατανομή των επισκεπτών, θεματικές εκδηλώσεις για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, εκτός εποχής κρουαζιέρα, συμμετοχή σε επιλεγμένα επαγγελματικά γεγονότα διεθνούς κρουαζιέρας.

Είναι στο χέρι της των τοπικών φορέων, αλλά και των επιχειρηματιών του νησιού να θέσουν καταρχάς τις από κοινού προτεραιότητες και κατά δεύτερον να συντονίσουν το πλάνο άμεσων δράσεων ώστε η Σαντορίνη να επιλύσει τα προβλήματα και να αξιοποιήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την κρουαζιέρα προς όφελος όλων των επιχειρηματιών αλλά και του συνόλου της κοινωνίας.