Τον αλιευτικό τουρισμό και τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει για ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας και των τοπικών οικονομιών είχε ως θέμα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αντίπαρο

Ανεκμετάλλευτος πλούτος

Γιώργος Λουρδής

Ημερίδα, με θέμα τον αλιευτικό τουρισμό, διοργανώθηκε στην Αντίπαρο, όπου παρουσιάστηκαν τα ποικίλα οφέλη της δραστηριότητας, τόσο για τους αλιείς, όσο και για τις τοπικές οικονομίες, μέσα από σωστή προώθηση και ανάδειξή του.

Παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις γνωστότερες χώρες στον κόσμο, για τις παραλίες, τις θάλασσες και τα αλιεύματά της, αποτελεί ίσως την τελευταία χώρα, η οποία θέσπισε θεσμικό πλαίσιο, για την εξάσκηση του αλιευτικού τουρισμού. Με αυτή την παραδοχή ξεκίνησε ο ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης, κ. Γιώργος Λουρδής, επαγγελματίας αλιέας και πρωτοστάτης στις προσπάθειες των αλιευτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα, για τη διαμόρφωση αυτού του νομικού πλαισίου, προκειμένου να ανοίξουν οι δυνατότητες για τον Έλληνα επαγγελματία αλιέα.

Τον κ. Λουρδή προλόγισε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος.

Τελευταία στον αλιευτικό τουρισμό η Ελλάδα

«Εδώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός, πως είμαστε γνωστοί για τη ναυτοσύνη μας, για τις παραλίες μας, για τον τουρισμό μας, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει η αρχή για τον αλιευτικό τουρισμό, διότι δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο. […] Καταλήξαμε να είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο στον αλιευτικό τουρισμό. Αυτό σας το υπογράφω. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, τονίζοντας, πως σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, ευρωπαϊκές ή μη, οι οποίες διαθέτουν ακτογραμμή, υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες αλιευτικού τουρισμού, βάσει των οποίων ο εν δυνάμει επισκέπτης μπορεί να επιλέξει προορισμό για τις διακοπές του.

Σύμφωνα με τον κ. Λουρδή, δεν ήταν λίγοι οι αλιευτικοί σύλλογοι, όπως των Χανίων Κρήτης ή της Νάξου, που «ζητούσαν, εδώ και χρόνια, να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για τον αλιευτικό τουρισμό. Να επιτρέψει, δηλαδή, το Υπουργείο στους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι πάνε και σηκώνουν τα παραγάδια τους, τα δίχτυα τους, να έχουν και κάποιο κόσμο μαζί και να έχουν και ένα έξτρα εισόδημα», κάτι το οποίο επιτεύχθηκε έπειτα από 5 χρόνια επίπονων διαβουλεύσεων.

Όπως σημείωσε ο κ. Λούρδης μετά από ερώτηση αλιέα, σχετικά με την έκδοση της σχετικής άδειας, η διαδικασία έκδοσης δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοσή της, εκτός από την επαγγελματική αλιευτική άδεια και την ταυτότητα, είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ένα πείραμα ευστάθειας του σκάφους, καθώς και επάρκεια σωστικών μέσων, για τα άτομα, που προβλέπει η άδεια του σκάφους.

Προσπάθεια οργάνωσης ειδικής πλατφόρμας

Προκειμένου να δείξει την πρόοδο, που έχουν σημειώσει χώρες του εξωτερικού στον τομέα της οργάνωσης του αλιευτικού τουρισμού, ο κ. Λουρδής έφερε ως παράδειγμα ργανωμένη αγγλική ιστοσελίδα για τα λεγόμενα fishing trips, βάσει της οποίας γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μία αντίστοιχη πλατφόρμα και για την Ελλάδα, με έναν εκ των πρωτοστατών για την πρωτοβουλία αυτή να είναι και ο ίδιος. Όπως τόνισε, το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ξεκινήσει να αναπτύσσει τον αλιευτικό τουρισμό, ο οποίος εξυπηρετούσε, εκτός από τους επισκέπτες, επίσης και τους ντόπιους, οι οποίοι ήθελαν να εξασκήσουν την αλιεία ως ερασιτεχνική δραστηριότητα, ωστόσο δεν διέμεναν κοντά στα παράλια, ώστε να διαθέτουν ιδιόκτητο σκάφος.

Στην αγγλική ιστοσελίδα, βρίσκονται καταγεγραμμένα και εμφανίζονται μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη, όλα τα σημεία, όπου μπορεί κανείς να βρει τα αλιευτικά σκάφη, που είναι διαθέσιμα για τουρισμό, να περιηγηθεί ανάμεσα σε αυτά, βλέποντάς τα από άφθονο φωτογραφικό υλικό, καθώς επίσης και να κλείσει το σκάφος της επιλογής του, για συγκεκριμένες ημερομηνίες, επίσης βάσει διαθεσιμότητας.

Όπως εξήγησε ο κ. Λουρδής, δεδομένου, ότι στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί ελάχιστες άδειες σκαφών, για αλιευτικό τουρισμό, καθώς η έκδοσή τους ξεκίνησε μόλις στο τέλος της θερινής περιόδου του 2015, η ελληνική πλατφόρμα εμφανίζει, εκτός από την επιλογή αυτή, δραστηριότητες, που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, όπως θαλάσσια σπορ, διαθέσιμα σκάφη αναψυχής, κ.α.

Παράλληλα, επιχειρώντας να βοηθήσει τον αλιέα, η ελληνική πλατφόρμα, παρέχει σε ειδική καρτέλα, πληροφορίες, όσον αφορά στο νομικό – θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στα επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία κατά καιρούς εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού και αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Λουρδή, η ομάδα, η οποία είχε την πρωτοβουλία κατασκευής της ελληνικής πλατφόρμας, έχει, από την έναρξη της έκδοσης των σχετικών αλιευτικών αδειών, ξεκινήσει την επικοινωνία της στο εξωτερικό, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις και προσωπικές επαφές, προκειμένου η πλατφόρμα να γίνει ένας διεθνώς αναγνωρίσιμος διαδικτυακός τόπος, όπου οι αλιείς θα προσφέρουν και θα προωθούν τις υπηρεσίες τους, για τον επισκέπτη του τόπου τους.

Δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου και της τοπικής οικονομίας

Όπως ανέφερε, το αλιευτικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά κόρον, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης και της φοροεπιδρομής που δέχονται, όπως όλοι οι κλάδοι, και αυτός της αλιείας και αφετέρου, λόγω της σημαντικής μείωσης των ιχθυαποθεμάτων. Η δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού, ενέχει σημαντικά οφέλη, τόσο για την κοινότητα των αλιέων, όσο και για τους επαγγελματίες του τουρισμού και κατ’ επέκταση την κάθε τοπική οικονομία, που τον αναπτύσσει.

Ωστόσο, μερικές από τις αγκυλώσεις, τις οποίες εντοπίζει, αφορούν στο παλιό και αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα για τη θάλασσα, με μερικές από τις ισχύουσες διατάξεις να αποτελούν βασιλικά διατάγματα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαθέτουν σύγχρονη νομοθεσία, στην ανυπαρξία κεντρικής εκπαιδευτικής ή/και ενημερωτικής δομής για τον επαγγελματία αλιέα, την αποχή, ακόμη και σήμερα, των συνδικαλιστών αλιέων, από τις δραστηριότητες του αλιευτικού τουρισμού, καθώς επίσης και στην πρακτική “σπασίματος” των αποσυρθέντων καϊκιών, πολλά εκ των οποίων αξιόλογες κατασκευές, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν αμιγώς για δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού.

Ο κ. Λούρδης τόνισε, πως ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΕΣΠΑ 2014-2020, διατίθενται 523 εκατομμύρια ευρώ, για την αλιεία και τη θάλασσα, κάτι, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών στην Ελλάδα, η οποία αν και διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, δεν επωφελείται από τις παροχές.