Υπερδιπλασιασμός των μισθωτικών αξιών για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας, σε νησιά των Κυκλάδων, φέρνει έντονες ανησυχίες, αναφορικά με την πορεία του τουρισμού

«Η “ταφόπλακα” στον τουρισμό έχει ήδη μπει»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τα νησιά, η – κατά περιπτώσεις – τεράστια αύξηση του ύψους των μισθωμάτων χρήσης αιγιαλού και παραλίας, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, προκαλούν έντονο προβληματισμό, για την επιβίωση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Με ανατιμήσεις, ακόμη και υψηλότερα από το 100% των περσινών τιμολογήσεων, αναμένεται να διεξαχθούν από τους Δήμους οι δημοπρασίες, για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να δείχνουν απρόθυμοι, αν όχι καθόλου, να δηλώσουν ενδιαφέρον για μεγάλα τμήματα.

Δύο νησιά των Κυκλάδων, τα οποία, μάλιστα, υπήρξαν εντός των πρώτων, που αντιμετώπισαν την εξίσωση των φορολογικών συντελεστών, με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας, η Πάρος και η Νάξος, προχώρησαν σε έγγραφη διαμαρτυρία, προς τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θεωρείται ιδιοκτήτρια των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας και που πριν από μερικές ημέρες απέστειλε τα σχετικά έγγραφα με τις τιμολογήσεις των μισθωμάτων ανά περιοχή, προκειμένου να καταγγείλουν την αφαίμαξη της τοπικής τουριστικής επιχειρηματικότητας.

«Πέρα από κάθε λογική» η αύξηση

Μπροστά στην ανακοίνωση των μισθωτικών αξιών για απλή χρήση αιγιαλού, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Διεύθυνση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική και πέρα από κάθε λογική» την αύξηση τους κόστους, προειδοποιώντας, πως σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, αφενός η μετακύλιση του κόστους στον επισκέπτη, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την τουριστική κίνηση της Πάρου, ενώ αφετέρου, δίνεται ένα ακόμη χτύπημα για τους επιχειρηματίες, το οποίο θα συντελέσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην τελική μείωση των εσόδων.

Όπως τόνισε, μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν πολλά άτομα και τονώνουν την τοπική οικονομία, ωστόσο, δεδομένης της εποχικότητας, η υψηλή τουριστική περίοδος, στην οποία καλούνται να «βγάλουν τα σπασμένα», διαρκεί μόλις δύο μήνες, ενώ παράλληλα σημείωσε, ότι αν και ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του για την προβολή του νησιού και την αύξηση των επισκεπτών, η μεγάλη αύξηση των τιμών ακυρώνει αυτή την προσπάθεια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κωβαίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, κατόπιν της ανανέωσης του ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε μόλις στις 26 Απριλίου και με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε δημοπράτηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, οι Δήμοι έλαβαν ένα ακόμη έγγραφο από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο γνωστοποιούνταν οι μισθωτικές αξίες.

«Στο σύνολο των παραλιών, υπάρχουν και ελάχιστες μικρές μειώσεις, π.χ. από 30 ευρώ το τετραγωνικό σε 25 ευρώ, ενώ άλλες κρατήθηκαν σε σταθερά επίπεδα. Εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη αύξηση είναι στον τομέα των τραπεζοκαθισμάτων. Στις ταβέρνες και καφετέριες δηλαδή, που ενοικιάζουν χώρους εντός των ορίων του αιγιαλού. Για παράδειγμα στο λιμανάκι της Νάουσας, από 55 ευρώ ανά τετραγωνικό, η τιμή ανέβηκε στα 120 ευρώ. Στην παραλία της Παροικιάς, από 40 ευρώ το τετραγωνικό, στα 90 ευρώ», εξηγεί ο Δήμαρχος.

Όπως τόνισε ο κ. Κωβαίος, παράλληλα με την ανατίμηση στα μισθώματα, οι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης τα έξοδα για τα ενοίκια των καταστημάτων, τις μισθοδοσίες και τις αυξημένες, πλέον, εισφορές, που καθιστούν την επιβίωση μίας επιχείρησης αβέβαιη.

Κατά τη διάρκεια Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, στις 19 Μαΐου, αποφασίστηκε  η αποστολή, από πλευράς Δήμου, λογικότερων προτάσεων προς την Διεύθυνση, ενώ ο κ. Κωβαίος εμφανίστηκε και σε καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή, προκειμένου να μιλήσει για το θέμα.

«Ένα ακόμη “χαστούκι” για τον τουρισμό»

Εξίσου μεγάλες ανατιμήσεις, προβλέπει η Γενική Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας και για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας, στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος επίσης προέβη σε αποστολή εγγράφου διαμαρτυρίας.

Στην επιστολή, επισημαίνεται, πως ο καθορισμός υπέρογκων τιμών χρήσης αιγιαλού τόσο για την άσκηση θαλάσσιων δραστηριοτήτων για την αναψυχή του κοινού όσο και για την τοποθέτηση σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα, πρόκειται να επιφέρει «ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών μας και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, καθώς πλήττονται όχι μόνο οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις δραστηριότητες αυτές αλλά και οι επισκέπτες, στους οποίους μετακυλύει το κόστος».

«Είναι καταδικαστέα η μονομερής απόφαση της ΕΤΑΔ, καθώς απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε δεν έχει υπάρξει κανενός είδους διαβούλευση ή συζήτηση, ούτε με το κεντρικό συλλογικό όργανο των Δήμων, την ΚΕΔΕ, ούτε με τους ίδιους τους παραθαλάσσιους Δήμους. Στην ουσία, καταργεί την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όταν το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας αποφασίζει κατά μόνας, ποιο θα είναι το εκάστοτε μίσθωμα σε κάθε περιοχή, χωρίς να υπάρχουν μέτρα σύγκρισης, διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας – σε ορισμένες περιπτώσεις – το κόστος του μισθώματος. Καταργείται η αρχή της εγγύτητας, η οποία έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στη λήψη αποφάσεων από το χαμηλότερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Αν οι Δήμοι διαπίστωναν, πως υπάρχει εισπραξιμότητα και δυνατότητα αύξησης των μισθωμάτων, δεν θα λάμβαναν την απόφαση να τα αυξήσουν, προκειμένου να έχουν περισσότερα έσοδα; Δεν είμαστε αδαείς. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμοι τα τελευταία 5-6 χρόνια, αφουγκραζόμενοι τον γενικότερο προβληματισμό, από την ολοένα και επιδεινούμενη οικονομική δυσπραγία των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του κλάδου, δεν είχαν προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Η ελληνική πολιτεία, ωστόσο, έχει αναλάβει το ρόλο του “φορομπήχτη”», σχολίασε σχετικά ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός.

«Εν κατακλείδι, ο τουρισμός μας, η σημαντικότερη – σε οικονομικά μεγέθη – βιομηχανία, που έχει απομείνει στη χώρα, δέχεται ακόμη ένα “χαστούκι”», υπογράμμισε, τονίζοντας, ότι «η “ταφόπλακα” στον τουρισμό έχει ήδη μπει. Η αύξηση του ΦΠΑ, η κακή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η συζήτηση περί τέλους διαμονής, ενώ υπάρχει ήδη το τέλος παρεπιδημούντων, που συνιστά στην ουσία νέα φορολογία, οδηγούν το ελληνικό τουριστικό προϊόν να χάσει την ελκυστικότητά του, ενώ “σπρώχνει” σε πλήρη οικονομική αδυναμία, σε μαρασμό, τις τουριστικές – και όχι μόνο – επιχειρήσεις».

Παράλληλα, φόβοι εγείρονται, για την έξαρση του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας, καθώς, ακόμη και οι άλλοτε καθ’ όλα νόμιμοι επιχειρηματίες, δεδομένων των κατακόρυφων αυξήσεων των λειτουργικών και μισθοδοτικών τους εξόδων, δεν αποκλείεται να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, προκειμένου να αποφύγουν τις επιπλέον δαπάνες και να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους, προκαλώντας, με αυτό τον τρόπο περαιτέρω ζημιά στα ταμεία του Δημοσίου και ανατρέποντας τα αναμενόμενα αποτελέσματα, από την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων.

Όπως κατέδειξε και η αύξηση των συντελεστών στα νησιά, η αύξηση των τιμών, δεν αποφέρει σε καμία περίπτωση τα αναμενόμενα έσοδα, τουναντίον ωθεί μεγάλο αριθμό πολιτών σε φτωχοποίηση και καταστημάτων σε «λουκέτο», αποδυναμώνοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως αντικίνητρο, προκειμένου οι τουρίστες να επιλέξουν ένα ελληνικό νησί για τις διακοπές τους.