Υψηλότερες αξίες μισθωμάτων για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας, τόσο σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όσο και στη Σύρο, αύξηση του ΦΠΑ από 1η Ιουνίου και μεγαλύτερες δαπάνες για ναυαγοσωστική κάλυψη, αυξάνουν το κόστος της φετινής σεζόν

Ακριβότερο… το καλοκαίρι στα νησιά

Με αυξήσεις στις αξίες των μισθωμάτων για απλή χρήση αιγιαλού, καθώς επίσης και στην τελική τιμή προς τον καταναλωτή, αναμένεται να κυλήσει το καλοκαίρι για τις Κυκλάδες, δεδομένων των αυξήσεων, που προβλέπει η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας για τα μισθώματα, αλλά και την εξίσωση και περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ.

Πιο ακριβά από κάθε άλλη χρονιά θα πληρώσουν οι επισκέπτες, καθώς επίσης και οι κάτοικοι των νησιών, το μπάνιο και τις λοιπές δραστηριότητες στις παραλίες, όπως όλα δείχνουν, αφού αφενός η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομικών βάζει «καπέλο» στις τιμές μίσθωσης τμημάτων παραλιών για εγκατάσταση ομπρελοξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων και θέσεων καντίνας ή ενοικίασης εξοπλισμού θαλασσίων σπορ, ενώ αφετέρου εκτινάσσονται οι συντελεστές του ΦΠΑ, από 13% ή 16% στο 24%.

Παρά το γεγονός, πως οι μεγάλες προσαυξήσεις στις αξίες μισθωμάτων δεν αφορούν σε όλα τα νησιά, παρά μόνο αυτά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος και η Σαντορίνη, στα οποία η αρμόδια υπηρεσία έκρινε, πως μέχρι στιγμής οι αξίες βρίσκονταν ιδιαίτερα χαμηλά, ανησυχία, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια, προκαλείται επίσης και στα υπόλοιπα, δεδομένου, ότι αρκετά από αυτά, βρίσκονται σε επιτυχημένη τροχιά ανάπτυξης του τουριστικού τους προϊόντος.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού – και όχι μόνο – στα νησιά, δεν δείχνουν ικανοί αυτή τη φορά να απορροφήσουν την φορολογική επιβάρυνση, επιπλέον των αυξημένων αξιών για τα μισθώματα, με κίνδυνο οι υπηρεσίες για τον επισκέπτη να γίνουν αισθητά ακριβότερες, με αποτέλεσμα αυτές να χάσουν την ελκυστικότητά τους, έναντι ανταγωνιστικών προορισμών.

Τμηματική έκπτωση μισθωμάτων για την Πάρο

Αναλυτική αναφορά έχει υπάρξει σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας, σχετικά με τον διπλασιασμό ή και υπερδιπλασιασμό των αξιών στα μισθώματα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων και θαλασσίων μέσων αναψυχής και καντινών, στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται οι Δήμοι Πάρου και Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, δεδομένου, ότι κατά κύριο λόγο, προσελκύουν οικογενειακό τουρισμό.

Συνοπτικά, για την Πάρο οι αξίες σε ορισμένες περιοχές διπλασιάστηκαν, από τις αντίστοιχες πέρσι, με την αξία για κάθε τετραγωνικό μέτρο να αγγίζει έως και τα 120 ευρώ, όπως αποφασίστηκε για το Λιμανάκι της Νάουσας.

Το μεγάλο πλήγμα ήρθε με την ανακοίνωση της αξίας μισθώματος για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, όπου ανά τετραγωνικό μέτρο οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρεται το λιμάνι και η παραλιακή ζώνη της Νάουσας, όπως και της Παροικιάς, όπου από 40 ευρώ ανά τ.μ. πλέον τιμάται στα 90 ευρώ, η περιοχή του Αγ. Δημητρίου, όπου η αξία από 44 ευρώ αυξήθηκε στα 100 ανά τ.μ. και το Λιμανάκι, όπου από 55 ευρώ, η αξία του τ.μ. ανεβαίνει στα 120. Επιπλέον, στις λοιπές περιοχές, η υπηρεσία επιβάλλει την ενοικίαση του τετραγωνικού μέτρου, στη διπλάσια τιμή από αυτή των ομπρελοξαπλωστρών, ανεξάρτητα από την περσινή αξία της.

Με 5.000 ευρώ, συν 30 ευρώ ανά τ.μ., εκτιμήθηκε η αξία του μισθώματος, για εγκατάσταση επιχειρήσεων ενοικίασης εξοπλισμού για θαλάσσια μέσα αναψυχής ή καντινών στις παραλίες Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια), Σάντα Μαρία, Κολυμπήθρες και την Πούντα Αντιπάρου, ενώ για τις λοιπές περιοχές 3.000 ευρώ, συν την αντίστοιχη αξία των ομπρελοξαπλωστρών ανά τ.μ..

Ο Δήμος Πάρου προέβη σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπηρεσία, ενώ με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, απέστειλε πρόταση με χαμηλότερες αξίες μισθωμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Με την κίνηση αυτή, αν και η υπηρεσία δεν δέχτηκε καμία μείωση, όσον αφορά σε ομπρελοξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα, ο Δήμος κατάφερε έκπτωση της τάξης του 20% επί των συνολικών τιμών που προσδιορίστηκαν, για τα θαλάσσια μέσα αναψυχής και τις καντίνες.

Αυξήσεις με στόχο τη δίκαιη κατανομή βαρών στην Άνδρο

Παρά το γεγονός, πως στο νησί της Άνδρου η Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας δεν επέβαλλε κάποια σημαντική αύξηση στα μισθώματα, διπλασιασμό των τιμών σε ορισμένες περιοχές αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, προνοώντας, ωστόσο, για την παροχή αντισταθμιστικών ελαφρύνσεων.

Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία κάνουν λόγο για «απαράδεκτα άκαιρη και φορομπηχτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την οικονομία του νησιού με τον ΦΠΑ να αυξάνεται από 16% σε 24% και την τουριστική κίνηση να μειώνεται», κάτι που ωστόσο δεν φάνηκε να ισχύει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επισκεψιμότητας για την περίοδο του Πάσχα. Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραμονή των τιμών στα επίπεδα του 2015, υποστηρίζοντας, πως «η αύξηση και μάλιστα κατά 100% δεν έχει καμιά απολύτως αιτιολόγηση, εκτός από την φοροεισπρακτική λογική. Με ολόκληρη την Ελλάδα να αντιδρά στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 8%,ο Δήμος προχώρησε και σε αύξηση ενοικίου 100%, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση για κάποιες επιχειρήσεις».

Οι περιοχές για τις οποίες προβλέπεται η αύξηση της τιμής ενοικίασης, για τις όμορες σε παραλία επιχειρήσεις, είναι το Νειμποριό, ο Ζόρκος, το Βιτάλι, η Δελαβόγια, όπου η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξήθηκε, από 6 σε 12 ευρώ και το Κυπρί, όπου από 10 ευρώ, αυξήθηκε στα 18.

«Όντως υπήρξε αύξηση 100%, όμως στις συγκεκριμένες περιοχές, οι τιμές ήταν πολύ χαμηλά, συγκριτικά με το υπόλοιπο νησί. Δεν μπορεί να έχει στο Μπατσί, 20 ευρώ το τ.μ. – την οποία δεν ανεβάσαμε καθόλου – ή στην παραλία του Αγ. Πέτρου 28 ευρώ – που επίσης δεν ανεβάσαμε», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Άνδρου, κ. Χρήστος Βουραζέρης, τονίζοντας, πως δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές, «για τις όμορες εκτάσεις και μόνο, στις οποίες δεν υπάρχει δημοπρασία, αλλά εκδήλωση ενδιαφέροντος για τετραγωνικά και μίσθωση από το Δήμο απευθείας».

«Το 100% ναι μεν είναι πολύ, αλλά και πάλι, η τιμή απέχει πολύ από τις άλλες περιοχές, στην άλλη πλευρά του νησιού», επεσήμανε, με την υπενθύμιση, ότι οι τιμές των υπηρεσιών και αγαθών, ανάμεσα στις επιχειρήσεις, που μισθώνουν με 6 ή 20 ευρώ το τ.μ., δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου. «Ήταν τεράστιες οι διαφορές, ενόσω το ίδιο το αγαθό, είτε το αναψυκτικό, είτε ο καφές, είτε τα φαγώσιμα, έχουν περίπου την ίδια τιμή οπουδήποτε στο νησί».

Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, «θα πρέπει να αναφερθούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα του Δήμου. Μπορεί να ανεβάσαμε τις τιμολογήσεις σε συγκεκριμένες και μόνο παραλίες, ωστόσο τα τέλη εμπορικής χρήσης, τα οποία ήταν 45 ευρώ ανά τ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις, τα διαμορφώσαμε στα 15 ευρώ, το 2014. Επίσης, το τέλος τραπεζοκαθισμάτων, που μπαίνουν σε πεζοδρόμια ή οπουδήποτε αλλού, ήταν 9 ευρώ ανά τ.μ., ενώ εμείς το διαμορφώσαμε στα 6 ευρώ».

Παράλληλα, η λογική της απόφασης, αφορούσε και στην αποθάρρυνση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκ μέρους κάποιων επιχειρηματιών, για κατάληψη τεράστιων τμημάτων, της τάξεως των 1.000 τ.μ., προκειμένου να μένει επιπλέον χώρος στις παραλίες, για τους λουόμενους, που δεν επιθυμούν τη χρήση και πληρωμή των υπηρεσιών κάποιας επιχείρησης.

«Είπαμε, να υπάρχει ίση κατανομή βαρών σε όλο το νησί», υποστήριξε, επισημαίνοντας, πως αντίστοιχα θα ήταν άδικο να κατέβουν οι τιμές στις υπόλοιπες περιοχές, αφού οι τιμές των δημοπρατούμενων τμημάτων, βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα. Ταυτόχρονα, υποστήριξε, πως οι τιμές, που επιβάλλει ο Δήμος Άνδρου, απέχουν παρασάγγας από τις τιμές που ισχύουν σε διπλανά νησιά, όπως η Τήνος, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 20 – 30 ευρώ ανά τ.μ..

Αύξηση μισθωμάτων και στη Σύρο

Σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οι αξίες των μισθωμάτων δεν αυξήθηκαν, αναφορικά με ομπρελοξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα, ωστόσο ιδιαίτερη καθυστέρηση των διαδικασιών προκάλεσε το «άνοιγμα» των δημοπρασιών, μόλις πριν ένα μήνα από την έναρξη της σεζόν, αλλά και η έκδοση οδηγιών, οι οποίες άλλαζαν τους όρους δημοπράτησης, εντός της προθεσμίας των 30 ημερών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργο Παπαμανώλη, «σε σχέση με πέρσι, οι περισσότερες παραλίες εκτιμήθηκαν στην ίδια αξία, ως προς την τοποθέτηση ξαπλωστρών, περίπου στα 17 ευρώ ανά τ.μ., ενώ με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ανεβάσαμε την τιμή στις παραλίες, που θα διαθέτουν ναυαγοσώστη, στα 18 ευρώ. Η Κτηματική Υπηρεσία, παρενέβη ξαφνικά, πάνω στην πορεία της διαδικασίας, στις τιμές για χώρους που αφορούν στην εγκατάσταση καντίνας ή θαλασσίων σπορ. Η προσαύξηση για αυτούς τους χώρους, είναι περίπου 1.500 - 2.000 ευρώ επιπλέον».

Σχετικά με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε, πως στην δικαιοδοσία του Δήμου δεν υπάρχουν τμήματα, όπου τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα, προκειμένου να γίνει σχετική αναφορά.

Όπως σημείωσε, την εγκύκλιο, σχετικά με τις αξίες μισθωμάτων, απέστειλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κυκλάδων με οριζόντια αναφορά, για όλο το Νότιο Αιγαίο, ενώ για τα νησιά, όπου επιβλήθηκαν οι μεγάλες ανατιμήσεις, όπως είναι η Πάρος και η Νάξος παραπάνω, εστάλη ξεχωριστό έγγραφο, με ξεχωριστές οδηγίες.

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε, πως έπειτα από την ανακοίνωση των αξιών σε Πάρο και Νάξο, ο Δήμος ήρθε σε επαφή με την Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας, σχετικά με το ενδεχόμενο αντίστοιχων ανατιμήσεων και για τις παραλίες της Σύρου, ωστόσο η ενημέρωση ήταν, πως τουλάχιστον για φέτος, δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στα μισθώματα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που είχαμε, ήταν ότι κάθε εβδομάδα ερχόταν και μία καινούρια οδηγία. Πέρα από το γεγονός, ότι η ανανέωση της ΚΥΑ για τη δημοπράτηση και παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας εκδόθηκε μόλις τη Μεγάλη Εβδομάδα, χρειάστηκε μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα δύο φορές η σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, διότι κάθε φορά, έπρεπε να διαμορφώνεται η απόφαση, σύμφωνα και με τις νέες οδηγίες», υπογράμμισε, σημειώνοντας, πως το μόνο ζήτημα που απασχόλησε τους επιχειρηματίες της Σύρου, ήταν η αλλαγή των όρων δημοπράτησης και η μη έγκαιρη οριστικοποίησή τους, προκειμένου κι εκείνοι από την πλευρά τους, να αξιολογήσουν το ύψος των τετραγωνικών μέτρων, για τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων. «Όταν φτάνει Μάιος για την έναρξη των διαδικασιών και επιπλέον, κάθε εβδομάδα έχουμε επαναπροσδιορισμό των τιμών, τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά, δεν μπορεί να γίνει επένδυση, δεν μπορεί και ο Δήμος να δημοπρατήσει εγκαίρως», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν η δημοπράτηση δεν πραγματοποιηθεί εντός της δεδομένης προθεσμίας, αυξάνεται το ποσοστό επί του μισθώματος (+20%), το οποίο λαμβάνει το Δημόσιο, σε βάρος του Δήμου.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε και το γεγονός, ότι η Δ/νση, μεταξύ των λοιπών οδηγιών προς το Δήμο, ζήτησε και την αφαίρεση του όρου διατίμησης, δηλαδή το πλαφόν, που θεσπίζεται, αναφορικά με την τιμολόγηση των ομπρελοξαπλοστρών, από τον επιχειρηματία προς τον καταναλωτή. «Μας ζήτησαν να φύγουν τέτοιοι όροι, που περιορίζουν τον ανταγωνισμό, και να υπάρξει τέτοια διαρρύθμιση του χώρου, ώστε να γίνει η μέγιστη εκμετάλλευση των τετραγωνικών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων Δημοσίου και Δήμου», εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, σχολιάζοντας, ότι «είναι περίεργο να δίνονται τέτοιου είδους οδηγίες, από μία κυβέρνηση, η οποία από τη μία δεν έχει φιλελεύθερο προφίλ, αλλά από την άλλη να μας επιβάλλει να καταργήσουμε τη διατίμηση και να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαμανώλη, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 24% από 1η Ιουνίου, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αξίες των μισθωμάτων, ωστόσο θα πλήξει τις επιχειρήσεις και τον τελικό καταναλωτή.

«Εξαρτάται από την περίπτωση. Σε μία παραλία, όπου υπάρχουν αρκετές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ενδεχομένως εκεί να υπάρξει σε μεγαλύτερο βαθμό η απορρόφηση του ΦΠΑ. Στην αντίθετη περίπτωση, σε παραλίες, όπου δραστηριοποιείται μία επιχείρηση για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να μετακυλιστεί στον καταναλωτή, χωρίς αυτό, βέβαια, να είναι κάτι δεδομένο», ανέφερε.

Μεγαλύτερο κόστος για ναυαγοσωστική κάλυψη

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μάλιστα, θα επιβαρυνθεί με την υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσωστών, για τις τέσσερις παραλίες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως πολυσύχναστες, εξ’ου και η αύξηση κατά περίπου 1 ευρώ, στις μισθωτικές αξίες των συγκεκριμένων περιοχών.

Σχολιάζοντας την επιλογή των παραλιών, ο κ. Παπαμανώλης υποστήριξε, πως «για να γίνει σωστή δουλειά, θα έπρεπε να γίνονται αντικειμενικές μετρήσεις, σε σχέση με την περασμένη σεζόν, με την πυκνότητα κολυμβητών ανά τ.μ., με μέγιστες τιμές ανά εποχή, ή ανά ημέρα, και να τίθενται αντικειμενικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό. Τώρα, τη σύσταση μίας επιτροπής, για τον χαρακτηρισμό ή μη μιας παραλίας ως πολυσύχναστης, το θεωρώ αστείο. Θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται βάσει κριτηρίων και όχι ψηφοφορίας».

Όπως εξήγησε, μέχρι πέρσι καμία παραλία της Σύρου δεν είχε – για πολλά χρόνια – χαρακτηριστεί πολυσύχναστη, προκειμένου ο Δήμος να εξοικονομήσει χρήματα από τις δαπάνες για ναυαγοσώστες, ωστόσο τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, προγραμματιζόταν η πρόσληψη ναυαγοσωστών, καθώς θεωρείται απαραίτητη η παρουσία τους, σε ορισμένες παραλίες.

Με τα φετινά δεδομένα, το κόστος ανεβαίνει, ενώ η πρόσληψη θα αφορά τέσσερις θέσεις με συμβάσεις διάρκειας τριών μηνών, καθώς και την κάλυψη των ρεπό, από πέμπτο άτομο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος είχε προκηρύξει 4 θέσεις, ωστόσο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο για τις δύο. «Φέτος, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε 5 άτομα, με κάθε κόστος».