Ημερίδα επιχειρηματική ενημέρωσης από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ασφαλιστικό, συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια

Τα νέα δεδομένα στην επιχειρηματικότητα, τα οποία αφορούν ασφαλιστικό, φορολογικό και δάνεια-τραπεζικά, έθεσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων προς ενημέρωση των επιχειρηματιών του νομού, σε ημερίδα που διοργάνωσε τη Δευτέρα 30 Μαΐου για τα μέλη του.

Με κεντρικούς ομιλητές, επιστήμονες με ειδικές γνώσεις επί των ασφαλιστικών, φορολογικών και τραπεζικών θεμάτων, όπως ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ο νομικός – εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, η οικονομολόγος - σύμβουλος επιχειρήσεων - ειδική σε τραπεζικά θέματα, Μαρία Μυζήθρα και ο λογιστής – φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης, επιχειρήθηκε η ανάπτυξη θεμάτων, μέσω των οποίων επιχειρήθηκε να αποσαφηνιστούν θολά σημεία των μεταβολών που έχουν προκύψει από τη νέα νομοθεσία και πως αυτά επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα.

Νέα συνταξιοδοτικά δεδομένα

Για το νέο ασφαλιστικό τοπίο, το οποίο έχει διαμορφωθεί με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, μίλησε ο καθηγητής, Αλ. Μητρόπουλος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του, αλλά και της νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που εκ του νόμου ορίζονται.

Αναφέρθηκε στην επικαλούμενη από την κυβέρνηση ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία όμως επιφέρει άμεσα προβλήματα με την υλοποίηση της, με τις πρώτες εφαρμογές του συγκεκριμένου νόμου να τις χαρακτηρίζει «οδυνηρές» και είναι αυτές που ξεκινούν από σήμερα.

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί την επίλυση του ασφαλιστικού, όμως σημείωσε ότι «με χρεοκοπημένες τις οικονομικές του δομές και με τις συνέπειες του μνημονίου, κυρίως το κούρεμα, η μεγάλη ανεργία που στερεί πόρους από τα ταμεία και η μείωση των μισθών έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση αδυναμίας διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος».

Αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι πλέον θα υπάρχει η εθνική σύνταξη την οποία θα εγγυάται ο κρατικός προϋπολογισμός και η ανταποδοτική σύνταξη, το οποίο θα είναι ισοδύναμο των εισφορών και των χρόνων ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου.

Για τους σημερινούς συνταξιούχους δεν έγινε παρέμβαση μείωσης των συντάξεων, αλλά επιχειρήθηκε μέσω ενός καινοτόμου θεσμού της προσωπικής διαφοράς, να μη μειωθούν οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, ενώ οι επικουρικές καταβαλλόμενες πλήττονται, όμως υπάρχει η συμφωνία με τους δανειστές που ορίζει ότι από 1-1-2018 θα κρατείται 20% ανά έτος για 5 χρόνια ώστε να απορροφηθεί η θετική προσωπική διαφορά των συντάξεων που δεν μειώνονται.

Όμως μείωση θα υπάρξει σε όλες τις συντάξεις που θα εκδοθούν κατόπιν της ψήφισης του νόμου, δηλαδή κατόπιν της 13ης Μαΐου 2016 και μετά, με συνέπεια την αρνητική προσωπική διαφορά που θα προκύψει, με την υπόσχεση της κυβέρνησης για αύξηση αυτών των συντάξεων από 1-1 2018.

Έκρινε πως αυτό δεν οδηγεί πουθενά, απλώς η κυβέρνηση θέλει να ικανοποιήσει τους ποσοτικούς στόχους μείωσης της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις.

Ενιαίος φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Ειδική αναφορά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας για την ενοποίηση όλων των ταμείων, που τυπικά θα ισχύσει από 1-1-2017.

Ήδη οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και εντός του καλοκαιριού αναμένονται πολλές υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων και προς αυτό συστήνεται μία επιτροπή 30 ατόμων, όπως εκ του νόμου προβλέπεται, προκειμένου να προετοιμαστεί η μετάβαση από τα παλιά ασφαλιστικά ταμεία στο νέο Ενιαίο Φορέα.

Σύμφωνα με το αρχικό οργανόγραμμα, θα υπάρχει ο Ενιαίος Φορέας από τον οποίο θα διακλαδίζονται Διευθύνσεις μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, αγροτών κ.λ.π., που θα λειτουργούν στα πρότυπα της υπάρχουσας δομής.

Η σύνταξη θα απονέμεται από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις περιπτώσεις που χορηγούνται ήδη δύο συντάξεις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έκρινε ο κ. Τεμπονέρας ότι ήταν «δομικού χαρακτήρα», που όμοια της είχε να συμβεί από το 1992, με πρώτη βασική αλλαγή αφορά στην ενιαία εισφορά, η οποία θα βασίζεται στις αποδοχές ή το εισόδημα, με ισχύ από την αρχή του επόμενου έτους.

Όπου υπάρχουν επικουρικά ταμεία ή κλάδοι εφάπαξ παραμένουν εν ισχύ, με ειδική εισφορά για την επικουρική σύνταξη.

Η βασική τομή του νέου ασφαλιστικού νόμου αφορά στην εθνική σύνταξη, η οποία ορίζεται στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ θεμελιώνεται στις περιπτώσεις πλήρους συνταξιοδότησης, δηλαδή στα 62 ή 67, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, όπου η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 2%, φτάνοντας στη 15ετία στα 345 ευρώ.

Αυτό επηρεάζει και τα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και αντισταθμίζεται από την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία συμπληρώνει την εθνική σύνταξη και υπολογίζεται με το σύνολο του εργασιακού βίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας «πρακτικά έχουμε μία τριχοτόμηση της σύνταξης, με την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη και την προσωπική διαφορά, που θα αφορά στις καταβαλλόμενες συντάξεις».

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Με σημαντική εμπειρία σε επενδυτικά-τραπεζικά θέματα η οικονομολόγος, Μαρία Μυζήθρα, αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια και γενικά στην αντιμετώπιση των δανειακών εκκρεμοτήτων των επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία μεταφράζεται σε μειωμένη ρευστότητα, υπερδανεισμό, αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις και διόγκωση των απαιτήσεων.

Επεσήμανε ότι όταν προκύπτει αδυναμία εξυπηρέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων μιας επιχείρησης, συνήθως ακολουθούνται δύο λανθασμένοι τρόποι, εκ των οποίων ο ένας η απόκρυψη του προβλήματος, γεγονός που αποκλείει την εμπειρία μέσα από συλλογικές δράσεις και το άλλο είναι η παραίτηση από την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Στον αντίποδα είναι η ενδεικνυόμενη ενέργεια που δεν είναι άλλη από την προσαρμογή στο σύγχρονο επιχειρείν, με εξωστρέφεια, αξιοποίηση της τεχνολογίας και τον μελλοντικό σχεδιασμό της επιχείρησης.

Παρουσιάστηκε η μεθοδολογία προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτή περιέχει την τακτοποίηση των υποχρεώσεων με ένα βιώσιμο πλάνο ώστε να δρομολογηθεί η εξυπηρέτηση τους ώστε να επικεντρωθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στη στήριξη της επιχείρησης και την ανάπτυξη της.

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, υπήρξε αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο, με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία αποτελεί τον «κορμό» του συνολικού πλαισίου για το πώς επιτρέπεται ή δικαιούνται οι τράπεζες να ρυθμίσουν τα χαρτοφυλάκια που παρουσιάζουν καθυστέρηση, επίσης ο Κώδικας Δεοντολογίας, πτυχές του οποίου δεν έχουν ακόμα πλήρως υλοποιηθεί ούτε από τις τράπεζες, ούτε από τους δανειολήπτες.

Αποσαφηνίσεις δόθηκαν και σχετικά με τον νόμο του 2014, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονται διαγραφές οφειλών, όμως για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι το 98% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.