Ταβουλάρης, Δήμαρχος και συνδικαλιστές στο στόχαστρο του Εργατικού Κέντρου για το Νεώριο

Σκληρές προειδοποιήσεις

  • Τρίτη, 26 Ιουλίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 26 Ιουλ. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Σκληραίνει τη στάση του σχετικά με το θέμα του Νεωρίου το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, το οποίο συνεχίζοντας την επιστολογραφία με τον πρόεδρο του ομίλου, Ν. Ταβουλάρη, βάλλει προς πάσα κατεύθυνση που κρίνει ότι δυναμιτίζει το μέλλον του ναυπηγείου.

Η φημολογία και οι τακτικές επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, από κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, αποτελούν στοιχεία που ενισχύουν την αβεβαιότητα και την ομιχλώδη κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις εξελίξεις για το ναυπηγείο.

Με μία διάθεση εναντίωσης στην στάση που τηρεί ο πρόεδρος του ομίλου, Νίκος Ταβουλάρης, σχετικά με την πορεία των συνομιλιών επενδυτικού ενδιαφέροντος ως προς την επιχείρηση, αλλά και όλων των προσώπων που σχετίζονται με το Νεώριο, για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, εμφανίζεται το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων.

Έτοιμος για «μετωπική σύγκρουση» εμφανίζεται ο πρόεδρος του, Μάρκος Βουτσίνος, ο οποίος στοχοποιεί τόσο τον πρόεδρο του ομίλου, όσο και τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, αλλά και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου, για τον ρόλο που έκαστος διαδραματίζει στην υπόθεση.

Υπεραμύνεται της διατήρησης του ναυπηγείου με την παρούσα χρήση του, ενώ αιτείται την πλήρη ενημέρωση του επί των εξελίξεων, σύμφωνα με τα όσα η θεσμική του θέση επιτάσσει, όπως επικαλείται.

Δηλώνει δε, ρητά και κατηγορηματικά, πως η όποια αλλαγή που θα συντελεστεί στο Νεώριο θα συναντήσει την άμεση και έντονη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου, επιδεικνύοντας την αγωνιστική του διάθεση έναντι όποιων αποφάσεων αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του ναυπηγείου.

Πρώτη στόχευση ο Δήμαρχος

Με υπόδειξη περί υποχρεωτικότητας απάντησης στο αίτημα ενημέρωσης εκ μέρους του προέδρου του ομίλου, ξεκινά τη νέα του επιστολή το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, επικαλούμενο τη χρηματιστηριακή δέσμευση, ενώ υποδηλώνεται ότι η εν λόγω πίεση ασκείται υπό το βάρος της ανησυχίας που προκαλείται στους εργαζόμενους αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον του ναυπηγείου.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει «Κύριε Πρόεδρε, Με την από 20-7-2016 επιστολή μας, ζητούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τις φημολογούμενες εξελίξεις στο Νεώριο. Αντ’ αυτού μας παραπέμψατε σε μια γενική και αόριστη ανακοίνωση που από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ήταν υποχρεωτική λόγω χρηματιστηρίου. Επαναλαμβάνουμε ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι τους οποίους εκπροσωπεί το Εργατικό Κέντρο, αλλά και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας στο νησί, ανησυχούν για το μέλλον του Ναυπηγείου στο οποίο επί πολλές δεκαετίες στηρίχθηκε η οικονομία και η ανάπτυξη της Σύρου».

Η ανησυχία που εκφράζεται εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου εδράζεται στη στάση και τις ενέργειες των διαφορετικών εμπλεκόμενων πλευρών, σχετικά με το ναυπηγείο, καθιστώντας όμως σαφή την αρνητική του θέση επ’ αυτών.

Πρωτίστως, γίνεται αναφορά, παραλείποντας να ονοματίσει, στον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, εξ’ αφορμής του αιτήματος που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν για χρήση χώρου του ναυπηγείου ως δημοτικό parking, ενώ δεν παραλείπεται και η υπενθύμιση για τον ρόλο του Δημάρχου ως επίσημου συνομιλητή στις εξελίξεις σχετικά με το ναυπηγείο, παρά την αντιπαράθεση των δύο πλευρών όπως αυτή είχε εκδηλωθεί κατά το παρελθόν.

Επ’ αυτού αναφέρεται στην επιστολή ότι «Αυτοί που ζητάνε το Νεώριο για πάρκινγκ, αυτοί που για χρόνια ενοχλούνται από τη μορφή λειτουργίας του Ναυπηγείου και αυτοί που θέλουν να εξαφανιστεί τελικά από τη Σύρο, σήμερα πανηγυρίζουν.

Δυστυχώς κύριε Ταβουλάρη σήμερα έχουν λόγο στις εξελίξεις αυτοί με τους οποίους τόσο εσείς σαν εταιρεία, όσο και εμείς σαν εργαζόμενοι, βρισκόμασταν και βρισκόμαστε σε συνεχή αντιπαράθεση».

Κατηγορίες για συνεργασία Ταβουλάρη με συνδικαλιστές

Κρίνεται πως το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων εισπράττει απαξίωση εκ μέρους του κ. Ταβουλάρη, καθώς όχι μόνο δεν λαμβάνει καμία ενημέρωση, αλλά και δεν μετέχει στις όποιες διεργασίες αφορούν στο μέλλον του Νεωρίου.

Χαρακτηριστική η αναφορά στην επιστολή ότι «Έχετε απομονώσει το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων από κάθε ενημέρωση και συμμετοχή στις εξελίξεις, όταν όπως γνωρίζετε, το Εργατικό Κέντρο διαχρονικά σαν θεσμός έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κάθε φορά που κινδύνεψε ή επιχειρείτο βλάβη στο Ναυπηγείο. Οι αγώνες για διατήρηση του Ναυπηγείου σαν ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα είναι ιστορικοί».

Με ξεκάθαρο τρόπο σκιαγραφείται ο αμφισβητήσιμος ρόλος των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου, οι οποίοι σε αγαστή σχέση με τον πρόεδρο του ομίλου μεθοδεύουν την εξαπάτηση των εργαζομένων.

Στην επιστολή διατυπώνεται συγκεκριμένα ότι «Έχετε απόλυτη συνεργασία με μια ομάδα εργατοπατέρων που με τη στάση τους απέναντι στο Νεώριο έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην σημερινή κατάσταση. Αυτά τα παπαγαλάκια που σε λίγο θα αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος τους, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να τους βάλουν στη θέση τους (με όλα τα επακόλουθα), σώζονται από δήθεν ευνοϊκές εξελίξεις, που είτε ο Πρόεδρος του ομίλου, είτε το Υπουργείο Άμυνας, είτε κάποιος φορέας που ξαφνικά αγάπησε το Νεώριο τους μεταφέρει και αυτοί με τη σειρά τους εξαπατούν τους εργαζόμενους».

Προειδοποίηση κινητοποιήσεων

Η φημολογούμενη μεταβολή χρήσης του ναυπηγείου προς ηπιότερες μορφές δραστηριοποίησης του, ως επακόλουθο της επενδυτικής προοπτικής, βρίσκει αντίθετο το Εργατικό Κέντρο, το οποίο εμμένει στη διατήρηση του τρόπου δραστηριοποίησης του Νεωρίου, προειδοποιώντας για εκδήλωση αντιδράσεων.

Όπως σημειώνεται «Το νησί της Σύρου στο σύνολό του έχει δώσει επικούς αγώνες προκειμένου το Ναυπηγείο να παραμείνει ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, διότι έτσι μόνο εξασφαλίζεται σοβαρή απασχόληση και ουσιαστική σημασία για το νησί. Έτσι λοιπόν και το Εργατικό Κέντρο που αποτελεί ιστορική συνέχεια όλων των αγώνων της Σύρου για επιβίωση, προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν θα στηρίζει μεταβολή που θα αλλοιώνει την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του Νεωρίου, που θα το υποβαθμίζει και θα περιορίζει την απασχόληση, αλλά αντιθέτως θα προχωρήσει σε αγώνες τέτοιους που όλοι γνωρίζουν από το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν».

Τέλος ζητείται από τον κ. Ταβουλάρη να σεβαστεί «τον θεσμικό ρόλο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων», παρέχοντας του ενημέρωση «για όλα τα παραπάνω» και να υπάρχει ενεργός συμμετοχή του «στις συζητήσεις ώστε να μεταφέρεται και η πραγματική θέση του συνδικαλιστικού κινήματος που σε κάθε περίπτωση είναι και η θέση όλης της Σύρου και όχι μιας κλίκας εργατοπατέρων».