Αποκαλύφθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης και χρήσης των μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών

Οικονομική απάτη των POS

  • Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 10 Αυγ. 2016 - 19:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μεγάλη οικονομική απάτη με τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνδεδεμένων με τράπεζες του εξωτερικού, μέσω των οποίων παρακάμπτονταν τα capital controls, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Τα μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών (POS) και οι κάρτες που τα συνόδευαν, αποτέλεσαν το μέσον για την απόκτηση “μαύρων” εσόδων, αλλά και φοροδιαφυγής.

Το κύκλωμα των POS διακινούσε τα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω Βουλγαρίας, με τους επιχειρηματίες που τα προμηθεύονταν να μπορούν να παρακάμπτουν τα capital controls με την κάρτα που τα συνόδευε, μέσω της οποίας είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μηνιαίες αναλήψεις μέχρι 15.000 ευρώ, αλλά και να βγάζουν καταθέσεις στο εξωτερικό μέχρι 100.000 ευρώ.

Τα POS δεν ήταν συνδεδεμένα με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά με το τραπεζικό σύστημα της Μάλτας, γεγονός που καθιστούσε αδύνατο τον τραπεζικό έλεγχο των εσόδων της επιχείρησης, οπότε μένει να διερευνηθεί το μέγεθος της φοροδιαφυγής που προέκυψε.

Παρά του ότι κατά τη συναλλαγή στο κατάστημα εκδιδόταν η απόδειξη από το POS, το συγκεκριμένο έσοδο μπορούσε αυτομάτως να περάσει σε λογαριασμό του εξωτερικού, ενώ δεν μπορούσε να ελεγχθεί η καταβολή του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται το ίχνος της κίνησης και κατά συνέπεια αυτό δημιουργούσε αδυναμία ελέγχου από τις ελεγκτικές αρχές.

Αποκάλυψη του κυκλώματος

Το κύκλωμα παράνομης διακίνησης και χρήσης των μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS), αποκαλύφθηκε από κοινή επιχείρηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κοινή επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε τρία στάδια, κατά τα οποία συνελήφθησαν 23 συνολικά άτομα και κατασχέθηκαν 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο στάδιο, που υλοποιήθηκε από 1 έως και 3 Αυγούστου 2016, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο, που διέθεταν στην αγορά τα συγκεκριμένα τερματικά μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε περίπου 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σε επιχείρηση στις Αχαρνές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης, υλοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου 2016, με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.

Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν η σύλληψη 24 ατόμων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, η βεβαίωση 41 μη αυτόφωρων παραβάσεων και η κατάσχεση 73 τερματικών μηχανημάτων.

Για την υλοποίηση του τρίτου σταδίου, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει αποσταλεί αναλυτικός κατάλογος με τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί παράνομα τερματικά μηχανήματα, τόσο στις αστυνομικές υπηρεσίες, όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό την κατάσχεση, το σχηματισμό δικογραφίας και το φορολογικό έλεγχο, αντίστοιχα.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπο αρμόδιους εισαγγελείς.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής ανέφερε τα εξής: «Αυτή η επιχείρηση, και όλη αυτή γενικότερα η ιστορία, είναι πάρα πολύ χρήσιμη για εμάς, για να δούμε το ποιες πληροφορίες θα πρέπει να ζητάμε εφεξής από τα πιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, ήταν ένα πάρα πολύ χρήσιμο crash test για το πώς λειτουργεί το σύστημα, τι πληροφορίες μαζεύουμε και τι πληροφορίες πρέπει να μαζεύουμε.
Πλέον, έχουμε στοχοθεσία, έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που έχουν αγοράσει τα μηχανήματα αυτά, και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής και με την Βουλγαρία και με την Μάλτα.
Τώρα είμαστε στη φάση, που έχουμε εντοπίσει 1.200 μηχανάκια pos περίπου, θα μπούμε στον έλεγχο των επιχειρήσεων, που τα απέκτησαν. Θα δούμε αν υπάρχει φοροδιαφυγή και τι εκτάσεως φοροδιαφυγή υπάρχει και, αν χρειάζεται και κάποια νομοθετική παρέμβαση, θα το δείξει η ελεγκτική διαδικασία. Εάν θα πρέπει να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο, σε τεχνικό ή σε νομικό επίπεδο, νομίζω θα φανεί στην πορεία, θα φανεί και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, που σχετίζονται με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, και θα δούμε και εμείς το ελεγκτικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει».

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε με σημαντικά αποτελέσματα η κοινή επιχειρησιακή δράση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεύρεση και κατάσχεση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), συνδεδεμένων με Τράπεζα του εξωτερικού.

Άμεσος στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αντιμετώπιση της μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδας και κατ’ επέκταση της φοροδιαφυγής, που επιτυγχάνεται μέσω της μη καταβολής Φ.Π.Α., καθόσον δεν καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των στοιχείων που παρέχουν οι φορολογικοί μηχανισμοί των επιχειρήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων”.

Υπογράμμισε δε ότι “τα αποτελέσματα της κοινής αυτής επιχείρησης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες αποδίδει καρπούς στην γενικότερη προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος».

Επισημάνσεις για τους καταναλωτές

Κατόπιν του θέματος που προέκυψε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει του καταναλωτές πως:

- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα – βάσει νόμου – να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερος λογαριασμός για τους συνεπείς φορολογούμενους.