Διαμαρτυρία κατοίκων για την πρακτική επιχείρησης που παρακωλύει την πρόσβαση στη θάλασσα

Οι ξαπλώστρες φέρνουν αναστάτωση στην Αζόλιμνο

  • Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 12 Αυγ. 2016 - 22:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου, έχει σε ένα τμήμα της, όπου αναπτύσσεται συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργήσει έριδες και προστριβές μεταξύ των υπευθύνων της και λουομένων, μονίμων κατοίκων της περιοχής, λόγω άναρχης κατάληψης του αιγιαλού.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, συζητήθηκε αίτημα του εκμισθωτή του αναψυκτηρίου που λειτουργεί στην παραλία της Αζολίμνου, για παραχώρηση χερσαίας ζώνης, έκτασης 219, 53 τ.μ., προς ανάπτυξη ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων.

Επί του αιτήματος υπήρξε θετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, όμως ενστάσεις διατυπώθηκαν, μέσω επιστολής διαμαρτυρίας που εστάλη στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, εκ μέρους μονίμων κατοίκων και παραθεριστών που διαθέτουν ιδιόκτητες οικίες στην περιοχή, με την οποία ουσιαστικά ζητείται να υπάρξει οριοθέτηση τους χώρου ανάπτυξης της επιχείρησης.

Εκπρόσωποι των αποστολέων της επιστολής παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Λ.Τ., όπου και αποτύπωσαν σαφώς την πρόθεση τους να διεκδικήσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στη θάλασσα, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν τάσσονται σε καμία περίπτωση κατά της επιχείρησης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν “εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε καταστήματα, αλλά θέλουμε και έναν χώρο, όπως και μία ευγένεια, η οποία εκλείπει από αυτό τον κύκλο”.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Στην επιστολή που απέστειλαν εκφράζεται η ικανοποίηση των κατοίκων για τις παρεμβάσεις του Δ.Λ.Τ. προς βελτίωση της παραλίας και των εγκαταστάσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουομένων.

Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της νέας επιχείρησης στην περιοχή, διατυπώνουν τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με την “πλήρη κατάληψη του συνόλου του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά, αριστερά και δεξιά του καταστήματος, σε μήκος 60 μ. και πλάτος 2,5 μ.”, όπως αναφέρουν.

Σε απόσπασμα της επιστολής περιγράφουν την επικρατούσα κατάσταση λέγοντς πως “Όλο το τμήμα του κοινόχρηστου αιγιαλού έχει καταληφθεί παρανόμως από τις ξαπλώστρες του καταστήματος, από τραπεζάκια, ομπρέλες και βαρέλια, τα οποία όχι μόνο δυσχεραίνουν την ελεύθερη κίνηση των λουομένων, μη πελατών της επιχείρησης, αλλά αποκλείουν εντελώς την ελεύθερη και απόλυτη χρήση του αιγιαλού, σύμφωνα με τον κατά νόμο ορισμό του”.

Ειδική αναφορά κάνουν και στην συμπεριφορά που εισπράττουν εκ μέρους των υπευθύνων της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι “Επιπλέον οι υπεύθυνοι του καταστήματος εκδιώκουν με προπηλακισμούς, με προσβλητικές ακόμα και απειλητικές εκφράσεις οποιονδήποτε λουόμενο επιχειρήσει να ακουμπήσει έστω τα προσωπικά του αντικείμενα πάνω στα κοινόχρηστα πεζούλια, τα οποία έχουν χτιστεί από το Δήμο για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, διατεινόμενοι ότι τους ανήκουν”.

Εκφράζουν δε τον φόβο πως “Η κατάσταση έχει γίνει έκρυθμη και φοβούμαστε ότι αν οι αρχές δεν επιληφθούν του θέματος θα σημειωθούν, μετά βεβαιότητος, επεισόδια”.

Θέτουν τέλος και το θέμα των παράνομων ενεργειών που έχουν διαπιστωθεί, καθώς αναφερουν “Όλοι εμείς οι αιτούντες, έχοντας επιδείξει μέχρι σήμερα μεγάλη υπομονή και ανεκτικότητα, επειδή δεν θέλαμε να προκαλέσουμε εντονότερες αντιδικίες, αν και ξέραμε ότι λειτουργεί χωρίς άδεια, το οποίο μας το ομολόγησε και η ίδια η υπεύθυνη, άρα παράνομα, δεν έχουμε προσφύγει ως σήμερα ούτε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, ούτε στην εισαγγελία Σύρου καταθέτοντας σχετική μηνυτήρια αναφορά, πράγμα που θα επέφερε πρόστιμα και κράτηση ίσως, παρά του ότι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αξιόποινων πράξεων, όπως κατάληψη δημόσιου κτήματος και παράνομη μεταβολή αιγιαλού”.

Δέσμευση οριοθέτησης

Εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείο υπήρξε ενημέρωση στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των κατοίκων που διαμαρτύρονται ότι οι χώροι που έχουν δοθεί στην επιχείρηση είναι συγκεκριμένοι.

Όπως εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Δ.Λ.Τ., το θέμα που προέκυψε “σχετίζεται με το κατά πόσον η επιχείρηση πληρεί το συγκεκριμένο σχέδιο επί του οποίου έγινε η παραχώρηση εκμετάλλευσης του τμήματος της χερσαίας ζώνης και στο πλαίσιο της ευγένειας και της αλληλοσυνεννόησης”.

Με την λήψη της σχετικής απόφασης επί του αιτήματος της επιχείρησης για παραχώρηση χώρου, θα υπάρξει η οριοθέτηση του με διαγράμμιση στην οποία θα προχωρήσει το Λ.Τ., με τους αιτούμενους όμως να εκφράζουν την επιφύλαξη για τον εάν θα υπάρξει συμμόρφωση εκ μέρους της επιχείρησης.

Από τα μέλη του Δ.Σ. υπήρξε η ενημέρωση πως πριν ο φορέας διαχείρισης, όπως είναι το Λ.Τ. προχωρήσει σε ανάλογες αποφάσεις, υπάρχει η σχετική σχεδιαστική αποτύπωση ακριβείας από μηχανικό, βάσει της οποίας διασφαλίζεται ότι υπάρχει επαρκής χώρος για τη διέλευση των πολιτών.

Επί των δεδομένων αυτών γίνεται και η παραχώρηση, με την υποχρέωση εκ μέρους της επιχείρησης να τα εφαρμόσει. Την αρμοδιότητα εποπτείας και διασφάλισης τήρησης των υποχρεώσεων αυτών έχει η Λιμενική αρχή, όπως και την επιβολή προστίμων εάν υπάρξει παραβίαση.

Όποιος δεν τηρεί τα όσα αναφέρονται στην αδειοδότηση θα έχει να αντιμετωπίσει τους ελέγχους της Λιμενικής αρχής και θα υποστεί τις συνέπειες που συνεπάγονται.